Știrile 60m.RO

ANSVSA: Prezența virusului influenței aviare în exploatații de păsări domestice nu a fost depistată până în acest moment

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arată că, până în prezent, în România nu a fost depistată prezenţa virusului influenţei aviare în exploataţii de păsări domestice. Totuşi, în judeţul Galaţi a fost confirmat un caz de “influenţă aviară înalt patogenă H5N1” la un pescăruş, precum şi un caz la o raţă sălbatică împuşcată în judeţul Tulcea.

ANSVSA arată, într-un comunicat de presă transmis vineri, că, în urma creşterii semnificative la nivel comunitar a focarelor de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, atăt la păsările migratoare, cât şi la păsările domestice, a dispus intensificarea controalelor oficiale în toate exploataţiile comerciale de păsări (ferme şi exploataţii comerciale de tip A), precum şi în exploataţiile nonprofesionale amplasate în zonele cu risc ridicat de introducere şi răspândire a virusurilor HPAI.

Totodată, ANSVSA a transmis tuturor structurilor teritoriale instrucţiuni cu privire la măsurile ce trebuie aplicate în exploataţiile nonprofesionale, comerciale şi privind păsările sălbatice.

Conform sursei citate, în acest an au fost notificate 58 de focare la păsări domestice şi păsări ţinute în captivitate în Belgia, Danemarca, Cehia, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, Franţa, Ungaria şi Marea Britanie.

În Ungaria, au fost confirmate 10 focare secundare: 7 focare în fermele comerciale de raţe şi într-o gospodărie, în localitatea Kiskunmajsa din regiunea Bács-Kiskun; un focar secundar la o fermă de raţe cu un efectiv de 11.407 capete de lângă localitatea Biharugra din regiunea Bekes; două focare la o fermă de păsări cu efective mixte (280 de capete) şi la o fermă de curci (3.109 capete) din regiunea Csongrád-Csanád.

Ca urmare a depistării primului focar gripă aviară din localitatea Bigharugra, din data de 29.12.2021, zona de supraveghere (10 km) cuprinde şi 7 localităţi din judeţul Bihor (Ateaş, Berechiu, Cheresig, Cefa, Riot, Sânicolau Român şi Marţihaz).

“Până la această dată, în România nu a fost depistată prezenţa virusului influenţei aviare în exploataţii de păsări domestice. Cu toate acestea, în judeţul Galaţi a fost confirmat un caz de influenţă aviară înalt patogenă H5N1 la un pescăruş, precum şi un caz la o raţă sălbatică împuşcată pe raza judeţului Tulcea. La finele anului trecut, în arealul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, a fost confirmat un caz de gripă aviară înalt patogenă la o lebădă de iarnă”, a precizat ANSVSA.

Totodată, instituţia a cerut sprijinul Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) pentru a fi intensificate măsurile de biosecuritate în exploataţiile comerciale. Acestea trebuie aplicate inclusiv în timpul afluirii de material de reproducţie sau păsări vii pentru repopularea fermelor provenite din comerţul intracomunitar sau din ţări terţe.

“De asemenea, ţinând cont de faptul că activitatea sanitară veterinară, preponderentă tehnic, are o complexitate majoră care asigură o legătură inseparabilă între sănătatea animalelor şi sănătatea omului, ANSVSA a solicitat prim-ministrului sprijinul pentru facilitarea colaborării la nivel judeţean dintre Instituţia Prefectului şi DSVSA pentru prevenirea şi, în caz de necesitate, a eradicării rapide a bolii. Încă din luna decembrie a anului trecut, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul ANSVSA şi DSVSA au demarat controale în opt judeţe amplasate pe graniţa de vest şi sud-est a României (Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Giurgiu, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea)”, a arătat ANSVSA.

Back to top button