ANPC vrea să închidă temporar site-ul Altex, pentru reducerile mincinoase de Black Friday

Distribuie acest articol!

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au propus suspendarea temporară a activității site-ului altex.ro, pentru practici comerciale apreciate ca incorecte, în contextul Black Friday.

„Ca urmare a neregulilor constatate, operatorul economic a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 50.000 lei și a fost propusă, ca măsură complementară, suspendarea activității până la încetarea practicii comerciale incorecte. ANPC va informa autoritățile din domeniu, respectiv Consiliul Național al Audiovizualului și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI, referitor la abaterile înregistrate, de Black Friday, la Altex, pentru a se putea preîntâmpina continuarea promovării acestui tip de „reducere de preț” neconformă”, precizează instituția. Sub coordonarea Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) împreună cu Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov s-a desfășurat, în ultimele zile o verificare a mediului online, în ceea ce privește modul în care se derulează perioada cunoscută drept „Black Friday” – un vârf al promoțiilor anuale.

Astfel, marți, 9 noiembrie 2021, prin accesarea site-ului www.altex.ro, comisarii ANPC au constatat faptul că operatorul economic ar fi promovat produse ca fiind la reducere de preț fără a aplica reducerile din prețul de referință (cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus). Echipele de control ANPC susțin că au depistat peste 1.000 de produse cu abateri de preț, afișate pe site, precizează ANPC. „Reprezentanții Altex au afirmat, cu ocazia discuțiilor pe această temă, că ei nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e”, susține instituția. De asemenea, Autoritatea spune că va informa organele penale competente în România cu privire la cazurile de înșelăciune constatate, ca urmare a acestor controale. „ANPC îi sfătuiește pe consumatori să manifeste atenție sporită atunci când doresc să achiziționeze bunuri, în perioada reducerilor, pentru a se proteja, în cazul în care apar abateri de la legislația în vigoare practicate de unii dintre operatorii economici și îi asigură pe cetățeni că supraveghează, la rândul său, permanent piața pentru a preîntâmpina sau sancționa astfel de cazuri”, se mai arată în documentul citat.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: