Politică

Ambasadoarea SUA îl contrazice pe Ciolacu: Visa Waiver la ”sfântul așteaptă”

Abureală electorală. Premierul Marcel Ciolacu s-a arătat convins, la TV, zilele trecute, că românii nu vor mai avea, din toamnă, nevoie de vize pentru a călători în SUA.  

”Vă mai dau o veste, anul fiscal în SUA se termina în septembrie. Eu sunt ferm convins că în octombie, cel târziu, nu o să mai avem vize cu SUA. E adevărat că trebuie o mobilizare în continuare din partea românilor, să meargă să îşi reînnoiască vizele care mai au o perioadă scurtă până expiră”, a declarat Ciolacu la Antena 3.

Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, l-a contrazis într-un interviu pentru Știrile PRO TV. Românii ar putea scăpa de vize cel mai devreme în 2025, nu în toamnă cum se lăuda Ciolacu. Dar nici anul viitor nu este sigur.

Reporterul PRO TV i-a spus ambasadoarei că în urmă cu 2 zile prim-ministrul Ciolacu a declarat că vom scăpa de vize în octombrie. „Probabil că știe el ceva! Care este statusul acum în ceea ce privește reînnoirile de viză?”, a întrebat jurnalistul.

Kathleen Kavalec: Au fost înregistrate progrese, dar programul Viza Waiver presupune mai mulți pași, unii fiind acorduri guvernamentale, dar unul dintre elementele principale este rata de refuz a vizelor. Măsurăm asta de la an la an și probabil că el s-a referit la speranța că poate această rată de refuz va scădea suficient anul acesta. Nu vom ști însă asta până spre finalul anului, așa că mai avem de muncit în această privință pentru a vedea dacă vom reuși să progresăm. Nu e o decizie politică, ci pur și simplu pe cifre. Așa că vreau să profit și să-i încurajez pe privitorii dumneavoastră: dacă aveți o viză, vă rog să vi-o reînnoiți pentru că asta ne va ajuta să ne atingem scopul, iar dacă nu aveți o viză atunci aplicați pentru una, pentru că dacă nu primim mai multe cereri, atunci ne va fi mult mai dificil să scădem acea rată de refuz.

Kathleen Kavalec: Reînnoirile sunt simple pentru că nu trebuie să mergi la ambasadă, nu trebuie să faci o programare ca să obții reînnoirea, o poți face online, prin poștă, deci ăsta este cel mai simplu mod de a ne ajuta. Chiar și dacă v-ați obținut viza anul trecut, de pildă, dacă vreți să ne ajutați în acest efort comun, v-aș ruga să aplicați din nou pentru a vă reînnoi această viză sau cereți vize pentru copii ca să puteți pleca cu familia sau pur și simplu dacă vreți să aveți o viză pregătitiă la îndemână dacă vreți să călătoriți în viitor.
Reporterul PRO TV Cosmin Stan: Și dacă atingem ținta la sfârșitul lui octombrie, când vom putea călători fără viză în SUA?
Kathleen Kavalec: Va dura câteva luni implementarea acestui program, așa că probabil că nu se va întâmpla anul acesta.
Reporterul: Deci, poate 2025?
Kathleen Kavalec: Poate 2025, cel mai devreme, da.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button