EconomieSocialȘtirile 60m.RO

Amânarea ratelor bancare. Ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a beneficia de suspendarea creditului?

Pandemia de coronavirus a afectat afacerile, de la cele de turism, hoteluri, restaurante şi cafenele, nevoite să se supună măsurilor de urgenţă, iar angajaţii din aceste sectoare au fost loviţi de problemele financiare. Unii dintre ei au deja salariile reduse sau au fost trecuţi în şomaj tehnic. Ordonanţa de urgenţă 37/2020 adoptată de Guvern oferă posibilitatea angajaţilor, dar şi firmelor să suspende până la sfârşitul anului plata creditelor bancare. 

Normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020 au fost publicate sâmbătă de Ministerul Finanţelor. 

CE CONDIŢII TREBUIE ÎNDEPLINITE

Românii vor putea să suspende plata ratelor la creditele ipotecare dacă vor fi îndeplinite mai multe condiţii respectiv:

1. Dacă împrumuturile au fost acordate până la 30 martie 2020,

2. Dacă nu le-a fost declarată scadenţa anticipată până la 30 martie

3. Dacă aceste credite nu înregistrează rate scadente restante la data de 16 martie 2020,  inclusiv, sau debitorii au efectuat plata obligaţiilor restante până la data solicitării suspendării obligaţiei de plată.

ÎN CÂT TIMP SE POT DEPUNE CERERILE ŞI CUM

Cererile pentru amanarea ratei trebuie trimise „cel mai târziu până la 45 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.”.

Cererile de amânare a ratelor pot fi adresate băncilor in scris, prin e-mail, pe site-ul lor, online, prin internet/mobile banking sau prin telefon. Notificarea poate fi făcută astfel la prin orice canal de comunicare la distanţă.

CE TREBUIE SĂ CONŢINĂ CEREREA 

Cei care amână creditele trebuie să declare pe proprie răspundere că le-au fost afectate veniturile proprii şi/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau indirect, de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19 faţă de nivelul înregistrat anterior declarării stării de urgenţă şi se afla în imposibilitatea de a onora obligaţiile de plată aferente creditului.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU DOBÂNDA PE LUNILE ÎN CARE CREDITUL A FOST SUSPENDAT

Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contractul de credit.

Florian Colceag face afirmații grave: România poate extrage din plasmă antidotul dar un afacerist român vrea să o vândă în Austria.

„Plata de către debitor a creanţei reprezentând dobânda totală aferentă perioadei de suspendare la plată acordată conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.37/2020 se va face eşalonat, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de suspendare, în 60 de rate lunare egale, fără perceperea de dobândă pentru această componentă a creditului ipotecar, iar graficul de rambursare  a acestor plăţi se comunicăîn termen de 5 zile debitorilor şi Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, denumit în continuare FNGCIMM, odată cu formularea solicitării de emitere a scrisorii de garanţie”, se menţionează în normele de aplicare a ordonanţei pentru amânarea ratelor.

Citește și cum antreprenorul român Ștefan Mandachi a devenit un erou și a strâns peste 500 000 de euro pentru Crucea Roșie Suceava în timp ce Gheorghe Flutur era cazat într-o rezervă de lux.

Ivermectina este un medicament testat și care a dovedit că în doar 48 de ore poate ucide virusul.

Sursa: www.mediafax.ro

Back to top button