Alertă alimentară la Buzău: carne de porc posibil infectată și ouă contaminate cu Salmonella, retrase de pe piață

Inspectorii sanitar-veterinari din Buzău au descoperit aproape două tone de carne de porc suspectă de pestă porcină africană și sute de ouă contaminate cu Salmonella typhimurium, aflate în circuitul comercial. Controalele au scos la iveală nereguli grave privind igiena, trasabilitatea și etichetarea produselor alimentare, semn că siguranța consumatorilor români rămâne, încă o dată, la mâna întâmplării.
Aproximativ 1.956 de kilograme de carne de porc suspectă de infectare cu virusul pestei porcine africane și 318 ouă contaminate cu Salmonella typhimurium au fost retrase de la vânzare, în urma unor controale efectuate de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău. Inspectorii au verificat peste 400 de operatori economici și au descoperit o serie de deficiențe grave: lipsa igienei, neglijarea controlului temperaturii în spațiile frigorifice, etichete incomplete și produse depozitate în condiții improprii.
Pe lângă produsele confiscate, autoritățile au aplicat 10 amenzi în valoare totală de 56.000 de lei și 29 de avertismente, însă sancțiunile par mici în comparație cu riscul la care au fost expuși consumatorii. În unele cazuri, produsele suspecte ajunseseră deja pe rafturile magazinelor, inclusiv în supermarketuri, înainte ca verificările să oprească distribuția.
Controalele au mai scos la iveală și alte nereguli: pește cu raport proteina/apă neconform, miere etichetată greșit și produse lactate cu „modificări organoleptice”, semn clar că lanțul de control sanitar funcționează mai mult pe hârtie decât în teren. Într-o țară în care alertele alimentare devin aproape săptămânale, încrederea în siguranța produselor românești se topește mai repede decât brânza lăsată la soare.