Chinezii și Blidar pierd megacontractul pentru vagoanele CFR

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că a decis anularea procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică privind „Achiziţia de material rulant nou destinat transportului public inter-regional feroviar de călători RE-IR„- Lot 2, scoțându-i din joc pe chinezii de la CRRC Qingdao Sifang CO., Ltd și compania Astra Vagoane, deținută de Valer Blidar, societățile desemnate câștigătoare contractului de 930 milioane de lei.
Hotărârea ARF privind anularea procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică a avut în vedere mai multe argumente de ordin factual și juridic. În primul rând, spun cei de la ARF, la data de 13.04.2020, ofertantul CRRC Qingdao Sifang CO., Ltd. a formulat o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) privind criteriile de atribuire incluse în documentele de achiziție a celor 20 de rame electrice inter-regionale RE-IR. Contestația CRRC a fost respinsă de CNSC. Documentația de licitație, elaborată de ARF, a fost avizată de ANAP, înainte de a fi publicată în SICAP și JOUE. În al doilea rând, mai spun reprezentanții AFR, după adoptarea Deciziei CNSC nr.707/C2/678/4.05.2020, ofertantul CRRC Qingdao Sifang CO., Ltd. a depus la Curtea de Apel București (CAB) – la data de 18.05.2020 – o plângere în urma căreia instanța a emis o hotărâre definitivă în data de 15.06.2020, prin care a obligat ARF să elimine factorul de evaluare – Validare Tehnică, deși aceasta este o hotărâre contrară unei decizii date de CNSC, situație neobișnuită în circa 90% din cazuri. Parametrul Validare Tehnică era cotat cu 10 puncte în criteriile de evaluare și se acorda ofertantului care are deja un produs similar omologat, conform procedurilor europene.
Astfel, ARF a procedat la respectarea deciziei CAB, în paralel cu prelungirea termenului de depunere a ofertelor pentru data de 07.08.2020 și continuarea demersurilor legale cu ANAP, ce urmăreau compensarea anulării validării tehnice cu introducerea unor alte elemente, astfel încât ofertantul trebuia să demonstreze că a parcurs procedura europeană de omologare pentru cel puţin un produs similar. Aceste încercări ale ARF s-au soldat cu două avize condiţionate și refuzarea medierii din partea ANAP.
În acest context, ARF a hotărât să anuleze actuala procedură de achiziţii, conform art. 212, lit. d) din Legea 98/2016 privind achiziţiile publice, şi să reînceapă o altă procedură de licitație în timpul cel mai scurt, ținând cont de refuzul ANAP privind modificările propuse de ARF, precum și decizia CAB care a modificat în mod esențial documentația de licitație, prin eliminarea factorului de evaluare, care favorizează substanţial ofertanţii care nu au un produs omologat pe piața europeană (menționăm că există mulți producători de material rulant, unii chiar NON-UE, care au produse similare omologate potrivit reglementărilor europene, acestea fiind obligatorii pentru statele membre).
Până în prezent nu a fost depusă nicio ofertă și, implicit, nicio ofertă nu a fost deschisă, astfel că o anulare a acestei proceduri nu ar afecta principiile stabilite în legislația specifică achizițiilor publice. De asemenea, ARF, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, a urmărit de la înființarea ei, ca prin activitățile întreprinse în procesul de achiziționare a materialului rulant nou, să răspundă nevoilor actuale ale statului român, astfel încât acestea să corespundă prevederilor Pachetului IV Feroviar, care cuprind pilonii legislativ, tehnic și, mai ales, cel legat de piață, destinat să încurajeze concurența și inovarea în sectorul serviciilor de transport feroviar de pasageri, din Uniunea Europeană, spun cei de la ARF.
În consecință, Autoritatea pentru Reformă Feroviară își exprimă intenția de a relua procedura de licitaţie într-un termen cât mai scurt, după efectuarea corecţiilor necesare în documentația de licitaţie, pentru ca scopul achiziţiei să poată fi atins în mod corect, în conformitate cu interesele Autorităţii şi cu respectarea legislaţiei europene şi naţionale, în vigoare.
Sursa: www.cotidianul.ro
- Omul pe care Bolojan îl plimbă pe bani mulți prin CA-uri are și „spor de femeie”Adrian Foghiș, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor și director general al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea, a fost numit președinte provizoriu al Directoratului Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), companie de stat controlată integral de Ministerul Energiei. Foghiș a fost numit în funcție pe 11 iunie, în mandatul de …
- Cum au ratat guvernele PSD/PNL finalizarea centralei nuclear-electrice. Au furatCentrala nucleară de la Cernavodă trebuia să aibă cinci reactoare. În 2025, funcționează doar două. Restul – promisiuni, studii, parteneriate ratate și multă minciună. Ce s-a întâmplat? Simplu: au furat. După Revoluție, România a moștenit o infrastructură nucleară unică în regiune. Reactoarele 3, 4 și 5 aveau structuri ridicate parțial. Părea logic să continue. Dar …
- Românii sunt impozitați pe inflație. Statul minte, iar economia reală crapăGuvernul se laudă cu o inflație „domolită” sub 6%. În realitate, românii trăiesc cu o inflație de peste 10%. Cum e posibil acest contrast? Simplu: se manipulează coșul de consum. Se exclud produsele care cresc cel mai mult – energia, carnea, laptele, hainele, reparațiile. În schimb, se introduc în calcule produse de sezon sau ieftiniri …
- Doar unul din trei copii mai ajunge să ia bacul. Guvernele PSD/PNL au distrus școala româneascăAcum 18 ani, în clasele pregătitoare intrau peste 200.000 de copii. Astăzi, doar o treime dintre aceștia mai ajung să ia bacalaureatul. Restul? Pierduți pe drum. Abandonați de un sistem educațional incoerent, subfinanțat și sabotor chiar prin politicile celor care ar trebui să-l protejeze. Statul român nu a reformat educația. A distrus-o. Fiecare guvern a …
- Spectacol de PR ieftin la Hidroelectrica: 20% din salariu, dar ce rămâne nevăzut?Károly Borbély, CEO-ul Hidroelectrica, anunță pe LinkedIn că va dona 20% din salariul său până la finalul lui 2025 către Fundația Hidroelectrica. Sună bine, nu? Dar nimeni nu spune cât e acel salariu. Nici ce face exact această fundație. Nici dacă banii donați nu se întorc cumva în același cerc închis de privilegii și imagine. …