Politică

Alegeri în Grecia: Mitsotakis are șanse mici să formeze o majoritate

Grecii merg duminică la urnele deschise în cadrul alegerilor generale. Sondajele arată că niciun partid nu va obține majoritatea în Parlament și, dacă nu se va forma o coaliție de guvernare, va fi organizat un nou scrutin în luna iulie, potrivit Reuters.

Sondajele de opinie au plasat în frunte partidul conservator Noua Democrație, aflat la guvernare. Totuși, o modificare a sistemului electoral ar putea împiedica formațiunea câștigătoare să obțină majoritatea absolută.

Formațiunea Noua Democrație, condusă de premierul Kyriakos Mitsotakis, este cotată cu peste 30% din voturi, fiind urmată de partidul de stânga Syriza, la o distanță de 4-7 puncte. Calculele arată că un partid are nevoie de peste 45% pentru a câștiga detașat și a putea forma noul guvern.

Secțiile de votare s-au deschis la ora locală 07:00 și urmează să se închidă la ora 16:00. Aproape 10 milioane de greci au drept de vot. Un sondaj la ieșirea de la urne realizat de șase agenții de votare va fi publicat la ora 19.00.

În cazul în care niciun partid nu va obține o victorie categorică, președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou, va acorda primelor trei formațiuni dreptul să negocieze pentru a forma un guvern.

Dacă discuțiile eșuează, Sakellaropoulou va numi un guvern interimar și vor fi convocate noi alegeri aproximativ o lună mai târziu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button