Adrian Papahagi: focarele principale de infecții au fost două: spitalele și azilurile
Adrian Papahagi face o scurtă analiză a acestei perioade de criză. El afirmă că se poate trage o concluzie generală și anume că bătrânii cu vârsta peste 75 de ani sunt cei mai afectați și principalele surse de infecție la nivel european sunt spitalele și azilurile.
„Au fost afectați mai ales bătrânii de vârsta a patra (75+) și bolnavii cronic (indiferent de vârstă, dar predominant cei bătrâni).
Focarele principale de infecții în Europa au fost două: spitalele și azilurile de bătrâni. S-au mai infectat oameni și în alte locuri, dar mortalitatea a crescut masiv după ce virusul a pătruns în locurile frecventate/locuite de bolnavii cronic – spitalele și casele de bătrâni”.
Adrian Papahagi încearcă să identifice și motivele numărului mare de morți din țările europene centrale și consideră că acesta vine de la populația îmbătrânită și gradul ridicat de instituționalizare al acestora:
„În țările cu populație îmbătrânită și cu mulți bătrâni instituționalizați (Italia, Franța, Anglia), decesele au fost extrem de numeroase. La noi, unde bătrânii nu prea sunt abandonați la azil, spitalele – nu catedralele 🙂 – au fost principalul focar de infecție (vezi Gerota, Suceava, Hunedoara, Arad, dar și azilul de bătrâni de la Galați).
Sigur, precauțiile nu au fost inutile, dar acum realizăm că probabil s-a exagerat cu acest lock-down strict: formulele de precauție, igienă și distanțare ar fi fost suficiente, probabil. Poate că se puteau închide doar restaurantele, nu și magazinele de haine. Nu blamez prea mult politicienii, fiindcă presiunea asupra lor a fost enormă și ignoranța aproape totală (nu din vina lor, căci știința nu are nici azi răspunsuri concludente)”.