Știrile 60m.RO

Adrian Cătană (AUR): Fermierii români au cerut Guvernului ajutor pentru construirea unui nou terminal în Portul Constanța. Au fost ignorați

25 de fermieri români au solicitat Guvernului să sprijine propunerea lor de a construi un nou terminal în Portul Constanța. Costurile ar urma să fie suportate de către fermieri, tot ce trebuia să facă statul era să concesioneze terenul necesar construcției (prin Ministerul Transporturilor) și să convingă ANPC – Portul Constanța să se implice în demers. Guvernul Ciolacu a ignorat însă această propunere. Senatorul AUR Adrian Cătană a solicitat premierului Marcel Ciolacu să explice de ce nu au dat autoritățile un răspuns favorabil în acest caz.

Propunerea fermierilor este binevenită întrucât, în urma războiului din Ucraina și a importului de cereale, Portul Constanța s-a supraaglomerat, transportatorii fiind nevoiți să aștepte ore îndelungate pentru a-și prelua marfa.

Din păcate, deși Guvernul a arătat în spațiul public deschidere față de soarta fermierilor și transportatorilor români, proiectul fermierilor nu a fost susținut de către autorități, a punctat senatorul AUR.

În interpelarea adresată premierului Ciolacu, Gheorghe Cătană a subliniat:

„Cunoaștem din afirmațiile publice ale expertului în agricultură și piețe agricole, Cezar Gheorghe, că ați ignorat propunerea unui grup de 25 de fermieri români de a construi, din fonduri proprii (3 mil. euro), un nou terminal în portul Constanța. Noul terminal ar reduce din presiunea imensă pusă asupra portului și ar fi un gest de susținere concret arătat fermierilor nemulțumiți”.

Prin urmare, parlamentarul AUR a solicitat prim-ministrului Marcel Ciolacu să transmită răspuns la următoarele întrebări:

  1. De ce nu ați răspuns oficial propunerii venite din partea celor 25 de fermieri de a construi un nou terminal în portul Constanța?
  2. Considerați că  un nou terminal în portul Constanța ar fi o soluție pentru reducerea presiune asupra portului?
  3. Cu ajutorul fermierilor, veți construi un nou terminal în portul Constanța? Vă rog să-mi răspundeți la această întrebare cu „Da” sau „Nu”.
  4. Dacă răspunsul la întrebarea de mai sus este „Da”, care este calendarul implementării proiectului? Vă rog să menționați, printre altele, când vă veți întâlni cu cei 25 de fermieri pentru definitivarea proiectului, când estimați că veți construi terminalul, când veți demara studiul de fezabilitate, auditul, evaluările periodice?

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button