Politică

Adrian Axinia: Ciolacu, Veştea şi Neacşu adaugă tot mai multe tentacule caracatiţei de la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC)

Deputatul Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) Adrian Axinia lansează un atac dur la adresa Guvernului PSD – PNL condus de Marcel Ciolacu pentru că a transformat Inspectoratul de Stat în Construcţii într-o instituţie cu apucături mafiote, plină de pile politice şi amante. În loc să crească numărul inspectorilor care merg pe teren şi ar trebui să vegheze la disciplina în construcţii, prin multiple derogări şi încălcări ale legii, schema de personal de conducere a ISC creşte la 65 de posturi, deşi legea de organizarea prevedea doar 39 de funcţii de conducere. Toţi cu carnete de partid fie galbene, fie roşii, sub oblăduirea Victoriţei Dumitraşcu, ea însăşi proţăpită politic în funcţie fără a avea vreo legătură cu domeniul.

„Românilor li se spune să strângă cureaua pentru că ne aflăm în vremuri de turbulenţă economică. S-au adoptat legi prin care se limitau angajările la stat şi se promitea că se vor face astfel economii. Vedem că această egalitate este doar pentru căţei: nu se pot angaja profesori, medici sau poliţişti, în schimb schema de conducere a ISC aproape se dublează – de la 39 de posturi câte ar trebui să fie, se ajunge la 65. Culmea, se desfiinţează birourile, dar se înfiinţează direcţii noi.

Nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern prin care ISC se transformă într-un paradis al PCR (pilelor, cunoştinţelor şi relaţiilor) pe filiera PSD – PNL este cea mai mare mostră de cinism din câte există: se explică doct cum este nevoie de personal de cotnrol care să meargă pe teren pentru a verifica în amănunţime situaţia construcţiilor, mai ales în domenii sensibile (drumuri, căi ferate sau poduri) şi rezultatul este că Guvernul Ciolacu şi ministerul Dezvoltării condus de Veştea cresc numărul persoanelor care taie frunză la câini prin birouri”, a declarat deputatul AUR Adrian Axinia.

Alianţa pentru Unirea Românilor consideră că trebuie să existe o restructurare din temelii a Inspectoratului de Stat în Construcţii şi schema de personal trebuie schimbată radical: un raport de cel puţin 1 la 50 între personalul care lucrează la birou şi cei care merg pe teren pentru a verifica îndeplinirea condiţiilor legale şi de calitate a construcţiilor. În opinia deputatului Axinia, această reformă a ISC este o chestiune de siguranţă naţională, pentru că, în acest moment, se construieşte foarte mult în România şi riscurile sunt foarte mari să se ajungă la tragedii naţionale în cazul unor dezastre naturale.

„Să nu se mire nimeni dacă, Doamne, fereşte, în cazul unui cutremur, se prăbuşeşte România cu totul. Se construieşte haotic, fără respectarea regulilor şi asta pentru că instituţia abilitată să verifice şi să controleze calitatea lucrărilor este ca un paraplegic pus să alerge o cursă de 110 metri garduri. Şi nici nu are cum să fie aşa câtă vreme, în mod intenţionat, Guvernul României – Ciolacu, Neacşu şi Veştea – politizează ISC şi schilodesc această instituţie promovând tot felul de pile şi amante. Nimeni nu a văzut-o la faţă pe Victoriţa Dumitraşcu, actuala conducătoare a instituţiei, şi nimeni nu i-a văzut CV-ul. Cu astfel de oameni de paie, al căror singur scop este promovarea unor interese de grup, ca într-un sistem de caracatiţă cu multiple tentacule, ideea verificării şi controlului construcţiilor din România devine o glumă proastă. Nu cu oameni la birouri care beau cafele şi plimbă vorba putem veghea asupra disciplinei în construcţii, ci cu inspectori care să meargă pe teren, să ştie legea şi să aibă ştiinţă de carte. Dacă adaugi caracatiţei mai multe tentacule, aşa cum se întâmplă acum cu creşterea schemei de personal de conducere, rezultatul va fi un dezechilibru şi mai mare.

Când va veni cutremurul, vom vedea o Românie în ruine aşa cum s-a întâmplat în Turcia după cutremurul din 2023. Vina pentru această realitate, pentru această subminare a unei instituţii esenţiale a statului român, va aparţine celor care au promovat o astfel de Hotărâre de Guvern prin care se încalcă Legea nr. 296/2023. Prin excepţii şi memorandumuri ţinute la secret, Executivul PSD – PNL arată un dispreţ profund faţă de legile ţării şi faţă de cetăţeni”, a concluzionat Adrian Axinia.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

  1. Interesant este că, numirea șefilor de serviciu de la județe se va face de către ministru și nu de către conducerea ISC Subordonare politica totala cum s-ar zice a funcționarilor publici specialiști în construcții. O încălcare gravă a atribuțiilor ministerelor întrucât structurile ISC de la nivelul județelor nu au personalitate juridică și nu sunt servicii deconcentrate .Ele sunt subordonate ierarhic doar conducătorului ISC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button