Politică

Adrian Axinia (AUR): Alianța USL 2.0 tergiversează eliminarea pensiilor speciale, sub pretextul că așteaptă raportul Băncii Mondiale

Adrian Axinia a declarat că, sub pretextul că așteaptă recomandările experților Băncii Mondiale privind reforma pensiilor, coaliția PNL-PSD-UDMR amână să adopte măsuri pentru eliminarea pensiilor speciale. Deputatul AUR afirmă că soluțiile sunt deja cunoscute și s-au propus o serie de proiecte de lege în vederea eliminării acestor privilegii, unele inițiate de Alianța pentru Unirea Românilor, însă toate proiectele legislative au fost respinse.

Noua lege a pensiilor este jalon în PNRR, iar pentru a se asigura că adoptă cele mai bune măsuri, Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat în repetate rânduri că este necesar să așteptăm raportul Băncii Mondiale. Ori, sub această scuză se ascunde încercarea Guvernului Ciucă de a mai trage de timp pentru a-și mai păstra privilegiile. Adrian Axinia subliniază că recomandările formulate de experți se suprapun cu mesajul transmis de români de mult timp: că trebuie reduse inechitățile din sistemul de pensii și trebuie să elimine sau să impozite suplimentar pensiile nesimțite.

„Banca Mondială vine cu recomandări în legătură cu subiecte importante: Impozit progresiv pe pensii speciale, schimbarea modului de indexare a pensiilor magistraţilor, renunţarea la pensiile date angajaţilor din aviaţia civilă nou intraţi. Acum nu mai au niciun fel de scuză pentru a reduce cheltuielile cu pensiile speciale, pentru a veni cu o reformă a pensiilor publice care să reducă, în mod real, inechitățile”, punctează deputatul AUR.

Adrian Axinia mai precizează că un astfel de raport nici măcar nu era necesar deoarece este cât se poate de evident că reducerea inechităților din sistemul public de pensii trebuie să fie o prioritate. „Trebuie doar să existe voință din partea celor aflați la guvernare pentru a produce toate aceste schimbări”, a mai adăugat acesta.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button