Internațional

Aberația zilei – Dmitri Rogozin, șeful Roscosmos: Rusia va trimite singură o misiune pe Marte 

În plină criză economică provocată de invazia în Ucraina și sancțiunile occidentale fără precedent, Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos a declarat că Rusia va trimite singură o misiune pe Marte, transmite agenția rusă Interfax.

Rogozin, cunoscut pentru comportamentul lipsit de diplomație, a făcut anunțul după ce Agenția Spațială Europeană (ESA) a refuzat orice cooperare cu Rusia pentru misiunea ExoMars.

”Da, vom pierde câțiva ani, dar vom crea propria noastră misiune și o vom lansa de pe cosmodromul nou Vostochni”, a declarat Rogozin, citat de Interfax.

ExoMars este un program comun al agenției europene ESA cu Roscosmos pentru explorarea planetei Marte. Colaborarea urma să constea într-un modul de zbor european și un modul de amartizare realizat de Rusia. Din cauza războiului rus în Ucraina și a sancțiunilor, agenția europeană ESA a renunțat la cooperarea cu partea rusă.

Rogozin nu a dat detalii despre finanțarea proiectului 100% rusesc. Până acum, bugetul alocat de Uniunea Europeană părții sale din proiect era de 1.3 miliarde de euro, potrivit Comisiei Europene.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button