Vom putea călători vara aceasta?
Politicienii și operatorii de turism fac tot posibilul pentru a salva industria turistică din UE. Țări precum Croația fac eforturi pentru redeschiderea rapidă a frontierelor – deoarece fără turism se confruntă cu un colaps economic.
Cu marea sa albastră turcoaz, orașele istorice, plajele frumoase și peste 1.200 de insule, Croația este o destinație de vacanță populară, în special pentru nemți și austrieci, care pot ajunge la Marea Adriatică cu mașina. Croația a avansat în discuțiile la nivelul UE despre redeschiderea frontierelor pentru turism. Pe 9 mai, guvernul a decis să redeschidă țara cetățenilor statelor membre – fără un test de coronavirus sau cerințe de carantină – pentru o listă extinsă de motive.
La începutul pandemiei de coronavirus, călătoriile de vară între țările UE păreau imposibile. Luni, însă, ministrul german de externe, Heiko Maas, și-a anunțat intenția de a susține redeschiderea frontierelor UE pentru turism până în vară. „Vrem să revenim pas cu pas la normalitate”, a spus Maas. În urma unei conferințe video cu miniștrii de externe din țările cele mai vizitate de nemți, Maas a spus că nu va extinde avertismentul de călătorie global până la 15 iunie.
Cancelarul Angela Merkel a declarat: „Nu va fi un sezon turistic normal. Va fi un sezon turistic în umbra pandemiei”. Reguli de distanțare socială, reglementări stricte de igienă și restricții pentru hoteluri și restaurante vor fi aplicate în destinațiile de vacanță. Cerințele exacte vor fi convenite între guvern și cele din țările de destinație respective în săptămânile următoare în acordurile bilaterale.
Știrea a venit ca o ușurare pentru operatorii de turism și pentru întreprinderile din țările care sunt populare pentru turism. Multe țări depind de veniturile venite de la turiștii nemți. Chiar și țările care au fost puternic afectate de coronavirus fac acum eforturi pentru redeschiderea granițelor: Italia, de exemplu, intenționează să lase turiștii în țară încă din 3 iunie, Spania până la sfârșitul lunii iunie.
Alte țări sunt și mai dependente de turism. În Croația, industria reprezintă 25% din produsul intern brut. În 2019, aproape 20 de milioane de turiști au vizitat țara, cheltuind aproximativ 12 miliarde de euro. Numărul cazurilor de coronavirus din țară este relativ mic. În prezent, există doar aproximativ 400 de infecții diagnosticate în Croația și până în prezent mai puțin de 100 de persoane au murit de COVID-19.
Confirmarea unei rezervări la hotel a fost suficientă pentru intrarea în Croația începând cu 9 mai. Călătoriile de afaceri și persoanele care dețin o casă sau o barcă au, de asemenea, voie să treacă granița. Filiala Lufthansa Eurowings și-a anunțat deja intenția de a relua zborurile din Germania către principalele destinații turistice din Croația în iunie.
În multe părți din Croația, nemții și austriecii reprezintă jumătate din turiști în orice moment. „Trăim din turism”, a spus președintele croat, Zoran Milanovic. Hotelurile, restaurantele și campingurile sunt deschise, la fel ca și plajele. Regula distanțării sociale de 1,5 metri se aplică, iar ospătarii trebuie să poarte măști. Feriboturile către insule circulă din nou, dar nu este clar cât de exact vor fi implementate regulile de distanțare socială acolo.
Pentru a evita blocajele de trafic la granițe, Croația pregătește o aplicație pentru turiști. Ministrul turismului, Gari Cappelli, a spus că aplicația are scopul de a permite călătorilor să se înregistreze la autorități înainte de sosire. Printre altele, aplicația ar permite turiștilor să își indice destinația și cazarea în Croația. „La începutul lunii mai, din cauza situației epidemiologice generale favorabile, activitatea turistică a început treptat să crească din nou, iar acum sperăm să genereze 30% din sosirile turistice de anul trecut”, a declarat Cappelli pentru dw.com.