Musulmanii anunță ”ziua mâniei”, după atacul asupra spitalului din Gaza
Mişcarea libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, face apel la o „zi a mâniei” pentru a condamna explozia de marţi seara, soldată cu sute de morţi, de la un spital din Gaza, acuzând Israelul pentru acest „masacru”. Evenimentul, a cărui responsabilitate este pusă de armata israeliană pe seama unui tir ratat al Jihadului Islamic, complică şi mai mult o deplasare deja tensionată a preşedintelui american Joe Biden în Israel prevăzută pentru miercuri.
Biden şi-a amânat în ultimul moment escala în Iordania, după ce Ammanul a anunţat că anulează summitul regelui Abdullah cu şeful Casei Albe, preşedintele Egiptului şi liderul Autorităţii Palestiniene.
„Fie ca mâine, miercuri, să fie o zi a mâniei împotriva inamicului”, a îndemnat Hezbollah, calificând explozia de la spitalul din Gaza, care s-ar fi soldat cu peste 500 de morţi, drept „masacru” şi „crimă brutală”, scrie The Times of Israel.
Forţele de apărare israeliene susţin că o rachetă lansată greşit de Jihadul Islamic a provocat explozia de la spitalul din Gaza, în care ar fi fost ucise sute de persoane. Însă Hamas şi majoritatea naţiunilor arabe au dat vina pe Israel.
Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein s-au alăturat Egiptului, Iordaniei şi Turciei, acuzând Israelul pentru bombardamentul asupra spitalului Al-Ahli din oraşul Gaza.
„Această evoluţie periculoasă obligă comunitatea internaţională să renunţe la standardele duble pe care le-a folosit pentru a aplica selectiv dreptul internaţional atunci când este vorba de practicile criminale israeliene şi necesită o poziţie serioasă şi fermă pentru a oferi protecţie civililor lipsiţi de apărare”, a afirmat Ministerul de Externe al Arabiei Saudite într-un comunicat.
Ministerul de Externe al Bahrainului a transmis că solicită „o încetare urgentă a focului în Gaza” şi îşi afirmă „sprijinul pentru orice efort regional sau internaţional care ar putea detensiona şi opri violenţa, precum şi pentru a relansa procesul de pace” şi a lucra la o soluţie cu două state.
Consilierul preşedintelui Emiratelor Arabe Unite, Anwar Gargash, a deplâns „tragedia umană şi scenele îngrozitoare cu oameni nevinovaţi ca urmare a atacului israelian”, adăugând într-un tweet că civilii nu trebuie să fie vizaţi, în conformitate cu dreptul internaţional.
De altfel, Emiratele Arabe Unite şi Rusia au cerut pentru miercuri o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema conflictului israeliano-palestinian, în urma exploziei de la spital.
Regele Abdullah al Iordaniei s-a alăturat Egiptului şi a acuzat Israelul pentru atacul cu rachete asupra Spitalului Baptist din oraşul Gaza. Ammanul a anulat summitul pe care urma să-l găzduiască miercuri şi la care trebuiau să participe Joe Biden, preşedintele egiptean şi liderul Autorităţii Palestiniene. Ulterior, Casa Albă a anunţat că Joe Biden îşi amână deplasarea în Iordania.
Forţele de apărare israeliene (IDF) au declarat că Jihadul Islamic Palestinian este responsabil pentru lansarea eşuată a unei rachete care s-a rătăcit şi a lovit spitalul, dar regele Abdullah insistă într-un comunicat că Israelul se află în spatele „masacrului atroce”. Abdullah consideră că aceasta este o „crimă de război odioasă care nu poate fi tolerată”. Israelul trebuie să-şi înceteze imediat „agresiunea brutală împotriva Gaza, care este incompatibilă cu valorile umanitare şi morale şi constituie o încălcare flagrantă a normelor dreptului umanitar internaţional”, se arată într-un comunicat al Curţii Regale a Iordaniei, citat de The Times of Israel.
VIZITA LUI BIDEN SE COMPLICĂ
Deplasarea deja tensionată a preşedintelui american Joe Biden în Israel s-a complicat astfel şi mai mult după explozia de la spitalul din Gaza.
Preşedintele american era aşteptat să pornească într-o misiunee diplomatică dificilă şi complexă, menită să arate sprijin pentru aliatul de lungă durată al SUA, Israelul, să calmeze regiunea şi să sprijine eforturile umanitare pentru Gaza. Nu este clar ce se mai poate realiza în urma atacului de la spital şi a informaţiilor contradictorii cu privire la responsabilitatea pentru acesta, comentează Reuters.
„Acest tip de eveniment tulbure, dar oribil, face diplomaţia mai dificilă şi creşte riscurile de escaladare”, a declarat Richard Gowan, director la International Crisis Group. „Vizita lui Biden a fost menită să sublinieze faptul că SUA controlează situaţia. Un incident tragic ca acesta arată cât de greu este să ţii războiul sub control”, a adăugat expertul.
Biden era aşteptat iniţial să se întâlnească miercuri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Tel Aviv, apoi să zboare la Amman, pentru a se întâlni cu regele Abdullah al Iordaniei, cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi şi cu Mahmoud Abbas, liderul Autorităţii Palestiniene. Însă după ce Ammanul a anulat summitul, Casa Albă a anunţat chiar când Joe Biden se urcase în Air Force One că îşi anulează vizita prevăzută în Iordania.
Eşecul de a se întâlni cu Abbas sau cu orice oficial palestinian, în timp ce se întâlneşte cu israelienii pe teritoriul lor, poate submina mesajul diplomatic al lui Biden şi poate atrage critici în ţară şi în străinătate.
Statele Unite se bazează foarte mult pe Egipt pentru a ajuta la eforturile umanitare.
După explozia de la spital, eforturile lui Biden de până acum în războiul dintre Israel şi Hamas au fost criticate de către reprezentanta Rashida Tlaib, singura americancă palestiniană din Congres. Tlaib, o democrată care până acum fusese discretă în criticile sale la adresa politicii lui Biden, a spus într-o postare pe platforma X: „Asta se întâmplă când refuzi să facilitezi o încetare a focului şi să ajuţi la dezescaladare. Abordarea ta bazată doar pe război şi distrugere mi-a deschis ochii. Mie şi multor americani palestinieni şi musulmani ca mine”.
Peste 70 de grupuri religioase şi de activişti, în frunte cu Consiliul pentru Relaţii Americano-Islamice, cel mai mare grup musulman pentru drepturile civile din SUA, i-au cerut lui Biden să ceară încetarea focului în Gaza în timpul vizitei sale.