Macron vorbește despre „un puci” în România și Bulgaria intr-o comparație cu Nigerul
Ambasadorul Franței din Niger va rămâne în post în ciuda presiunilor făcute de junta venită la putere în urma unui puci, anunță președintele Emmanuel Macron în cadrul unui discurs făcut în fața ambasadorilor reuniți la Palatul Elysée. Dar și în ciuda faptului că tot mai multe capitale îi sugerează că se implică prea mult în regiune. Ce ne-am face dacă un astfel de puci ar avea loc în Bulgaria ori în România, se întreabă liderul de la Palatul Elysée citat de RFI.
Consiliul Național pentru salvarea patriei (CNSP) care a preluat puterea în Niger, la finele lui iulie, i-a dat, pe 25 august, 48 de ore ambasadorului francez, pentru a părăsi Niamey.
Ministerul de Externe francez a precizat, de partea sa, că „puciștii nu au nicio autoritate pentru a formula o astfel de cerere, doar autoritățile alese în mod legitim o pot cere”.
Ambasadorul este în continuare la Niamey, potrivit declarațiilor făcute de președintele Emmanuel Macron care, a evocat situația în cadrul reuniunii anuale a diplomaților francezi, ce a avut loc luni dimineață, la Palatul Elysée.
Președintele Franței, Emmanuel Macron a amintit întregul puci dar, precizează și că unele capitale – de la Washington și până la unele europene- i-au cerut să nu se implice prea mult deoarece devine periculos. Dar, se întreabă el, dacă un astfel de puci ar avea loc în România ori în Bulgaria, nu ar trebui să reacționăm, se întreabă el?
Nu este clar de ce Macron a evocat posibilitatea unui puci în România și Bulgaria.
Emmanuel Macron: „Este o lovitură de stat împotriva unui președinte ales democratic, ce provine dintr-o etnie minoritară care a început reforme curajoase, economice, politice dar care clarifică mai toate domeniile, un președinte care este angajat în întreaga agendă internațională – aceeași care este a noastră și a Națiunilor Unite. Acesta este ținut ostatic de puciști de o lună, în palatul prezidențial. Ni s-a reproșat că Franța este prea angajată în a-l susține pe președintele Bazoum. Dar ce am face dacă s-ar întâmpla așa ceva în Bulgaria ori în România? Am spune la fel că nu ar trebui să ne angajăm prea mult?”
Președintele Franței consideră că politica Parisului este cea bună. Şi nuanțează faptul că această politică se axează pe curajul președintelui Mohamed Bazoum, pe angajamentul diplomaților și a ambasadorului aflat la Niamey care rămâne în post în ciuda amenințărilor și a presiunilor formulate de junta nelegitimă instalată la putere și grație forțelor de securitate și a militarilor prezenți în Niger.