Ciolacu, atac la antreprenorii români: Microîntreprinderile au devenit un fel de offshore! AUR: Multinaționalele jefuiesc România. Singura soluție, 1% pe cifra de afaceri
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, „în opinia Comisiei Europene”, care nu este contrazisă, din spusele sale, nici de Guvern, microîntreprinderile au ajuns să aibă un regim fiscal similar al firmelor offshore, din perspectiva scutirilor fiscale. În opinia AUR atacurile premierului Ciolacu și ale Comisiei Europene la adresa oamenilor de afaceri români reprezintă un asasinat economic cu efecte devastatoare asupra companiilor românești.
”Microîntreprinderile – există o singură abordare diferită a Comisiei: faptul că ele au devenit un fel de offshore în interiorul unui stat. Nu poți să ai o fiscalitate de tip offshore pe microîntreprinderi, dar să rezolvăm primele 5 probleme de acolo: fără sărăcie, fără foamete, sănătate, educație, infrastructură. Deci, undeva nu funcționează și Comisia a zis „domn’e, am înțeles, hai să vedem gradual cum scoatem aceste excepții’, dar discuția și scoterea excepțiilor nu este una brutală, care să strice activitatea”, spune Ciolacu.
Soluția AUR contrazice aberațiile premierului Ciolacu și ale Comisiei Europene
Cum se explică profiturile anuale de ZERO lei ale marilor companii străine?
Trebuie să ne luăm după statistică. În mod normal, contribuția prin impozitarea profitului la buget trebuie să fie proporțională cu ponderea grupurilor de companii în cifra de afaceri totală. Ponderea multinaționalelor în cifra de afaceri e între 55-60% din total. Ponderea în contribuția la buget prin taxe e de 30%. Este evident!
Având în vedere faptul că aceste companii multinaționale nu evazionează plata impozitelor pe muncă și TVA-ul, înseamnă că toată gaura e din cauza evazionării impozitului pe profit, care se pune pe profitul declarat. Multinaționalele își aranjează actele contabile astfel încât să nu obțină profit și să declare profit zero. Unele exagerează atât de mult încât declară pierdere.
Operațiunea se numește ‘optimizare fiscală’ și în esență, înseamnă încărcarea notei contabile a lor cu lucruri pe care nu le fac, dar pe care le decontează că le-ar face în România. Atunci, iese că ei își cheltuiesc banii pe niște lucruri pe care nu le cheltuiesc și spun că n-au profit.
Un minim echilibru și dreptate ar fi impozitarea multinaționalelor pe cifra de afaceri. Nu este total corect din punct de vedere economic, dar dacă ele te trag în piept ce faci? Această soluție îți mai rămâne. Pui 1% pe cifra de afaceri și ele nu te mai pot păcăli.