Doi miliardari ruși, asociați cu Hunter Biden, au fost iertați de sancțiunile SUA
Doi miliardari ruși care au făcut investiții imobiliare în SUA împreună cu Hunter Biden, au fost „iertați” de Casa Albă. O nouă rundă de sancțiuni anunțate vineri ca răspuns la invazia Kremlinului în Ucraina a fost anunțată. Dar numele lor lipsesc.
Fosta primă doamnă a Moscovei, Elena Baturina, care se presupune că a luat cina cu vicepreședintele Biden în 2014 și 2015, și oligarhul Vladimir Evtușenko, care a organizat cel puțin două întâlniri cu Hunter Biden în timpul vicepreședinției tatălui său, au evitat din nou sancțiunile americane.
Elena Baturina este investitor în construcții și imobiliare. Până de curând, Evtușenko deținea controlul majoritar al unui conglomerat care includea contractori militari ruși, o bancă și cel mai mare furnizor de telefonie mobilă din țară.
„Astăzi, Statele Unite impun sancțiuni asupra a patru membri proeminenți ai elitei financiare din Rusia care au făcut parte din consiliul de supraveghere al Alfa Group Consortium, unul dintre cele mai mari conglomerate financiare și de investiții din Rusia”, a declarat Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken.
„De asemenea, impunem sancțiuni Asociației Ruse a Angajatorilor, Uniunii Ruse a Industriașilor și Antreprenorilor (RSPP), o organizație de afaceri rusă implicată în sectorul tehnologic al economiei Federației Ruse. Organizația a promovat înlocuirea importurilor și a convocat întâlniri pentru a promova răspunsurile la sancțiuni.”
Blinken a spus că oamenii de afaceri ruși Olegovich Aven, Mikhail Maratovich Fridman, German Borisovich Khan și Alexey Viktorovich Kuzmichev sunt desemnați pentru operarea sau pentru a fi operat în sectorul serviciilor financiare ale economiei Federației Ruse în timp ce RSPP este desemnat pentru operarea sau pentru a fi operat în sectorul tehnologic al economiei Federației Ruse.”
Interesant este că cei doi miliardari ruși au fost „uitați” în aceeași zi în care procurorul US Attorney din Delaware, David Weiss, a fost promovat pe post de consilier special pentru a investiga frauda fiscală și alte infracțiuni legate de Hunter Biden. Totul după ce un acord de probațiune a căzut luna trecută după examinarea unui judecător federal. Nu este clar de ce nici Baturina, nici Evtușenko nu au fost sancționați, deși activitățile lor se aseamănă cu ale altor oligarhi ruși care au fost vizați.
Cine sunt cei doi miliardari ruși, evitați de sancțiunile SUA
Baturina a transferat 3,5 milioane de dolari pe 14 februarie 2014 entității corporative Rosemont Seneca Thornton. Comitetul de Supraveghere al Congresului a declarat săptămâna aceasta că înregistrările bancare arată că majoritatea acestei sume a fost ulterior transferată unei entități diferite denumită Rosemont Seneca Bohai, în care Hunter Biden deținea o participație de 50%.
Fostul partener de afaceri al lui Hunter Biden, Devon Archer, a depus mărturie pe 31 iulie în fața Comitetului de Supraveghere că nu era sigur de ce banii lui Baturina erau direcționați către entitatea pe care el și al doilea fiu o dețineau împreună.
Archer a spus și că Joe Biden, în timp ce era vicepreședinte, a participat la o cină în primăvara anului 2014 la Café Milano din D.C. cu Baturina și un grup de asociați de afaceri kazahi ai fiului său, dintre care unul, Kenes Rakishev, a transferat 142.300 de dolari pe 22 aprilie 2014 pentru ca Hunter să-și cumpere o mașină de lux. Baturina pare să fi participat și la o a doua cină la Café Milano cu Joe și Hunter Biden în aprilie 2014, deși Archer nu a amintit prezența ei în mărturia sa.
Dovada legăturilor cu Hunter Biden
Emailurile din 2015 de pe laptopul lui Hunter Biden o menționează pe Baturina ca invitată și un alt participant la acea cină a spus NY Post că a văzut-o acolo. Nu este clar dacă Evtușenko a avut vreodată contact personal cu Joe Biden, dar un fost asociat a declarat ziarului că acesta l-a curtat explicit pe Hunter Biden sperând să-l influențeze pe tatăl său, pentru a ajuta eforturilor de a „reseta” relațiile SUA-Rusia.
La acea vreme, Departamentul de Justiție al SUA investiga compania de telefonie mobilă a lui Evtușenko, MTS, pentru plata a aproape 1 miliard de dolari ca mită oficialilor din Uzbekistan din 2004 până în 2012. MTS a încheiat în cele din urmă cazul cu Departamentul de Justiție în 2019 și a fost de acord să plătească o amendă de 850 de milioane de dolari.
Evtușenko s-a întâlnit cu Hunter pentru a discuta despre imobiliare în martie 2012 în New York City și în ianuarie 2013 la Washington, potrivit documentelor de pe laptopul fostului fiu.
Înainte de întâlnirea sa din 2012 cu Hunter la Ritz-Carlton din Manhattan, Evtușenko ar fi spus că dorește să se împrietenească cu Hunter astfel încât „poate că el ne poate face o favoare și noi îi putem face o favoare”, a spus o sursă care a vorbit cu Evtușenko la acea vreme. „Era un quid pro quo complet”, a spus sursa. „I-am spus că nu așa funcționează în America, [dar] el a râs practic de mine și mi-a spus că sunt atât de naiv.”