Club Feroviar: Traian Preoteasa se realege director general al CFR Călători pe patru ani, cu ajutorul firmei favorite
Deși părea exclusă din jocul pentru selecția pentru director general al CFR Călători, firma Pluri Consultants va fi cea care decide numele directorului general CFR Călători, cel mai probabil Traian Preoteasa.
O firmă deținută de o persoană din Craiova, localitate de baștină a actualului director general al CFR Călători, Traian Preoteasa, a fost aleasă de către Direcția de Achiziții a CFR Călători pentru selecția viitorului manager general al companiei pe patru ani conform OUG 109/2011 a guvernanței corporative.
Firma în cauză, care a și semnat contractul cu CFR Călători, potrivit informațiilor neoficiale deținute de noi este cea care acum trei ani l-a clasat pe primul loc pe Traian Preoteasa la selecția pe care a facut-o pentru membrii CA la CFR SA. Preoteasa s-ar fi ales la caracterizarea făcută de Pluri cu o sumă de calități care mai de care mai valoroase pentru acea poziție. Pluri Consultants este deținută de Mădălina Popescu și de fiul acesteia, iar contractele obținute în ultima perioadă au fost în bazinul carbonifer al Olteniei.
Procedura de achiziție organizată de CFR Călători în afara licitației din cauza valorii mici a acesteia a avut inițial o valoare estimativă de 7.500 de lei. La acel moment au venit două companii, și anume FOX Consultants cu 700 de lei și Pluri Consultants cu 2000 de lei, însă ambele firme au fost descalificate pentru subevaluarea ofertei. A doua oară, la 15.000 lei nu a mai fost primită nicio ofertă. CFR Călători ar fi curtat o firmă de 45 de salariați care se ocupa și cu plasare de forță de muncă, dar căreia sumele oferite i s-au părut derizorii și care a refuzat semnarea contractului. Într-o atare situație, CFR Călători a ales o atribuire directă a contractului către Pluri Consultants, deși oferta inițială a firmei Fox Consultants era mai avantajoasă.
După cum a relatat aici cotidianul România Liberă Pluri Consultants s-a ales acum câțiva ani cu plângere la DNA din cauza modului în care a făcut selecția la Tarom. Ian Matt David, în calitate de martor, a depus în 2018, la Direcţia Naţională Anticorupţie, o plângere prin care prezenta ilegalităţi comise în procesul de selecţie şi de numire în funcţie a membrilor noului Consiliu de Administraţie (CA) al Companiei Naționale de Transporturi Aeriene TAROM SA. Reclamantul a susținut că firma desemnată pentru a se ocupa de procesul de recrutare, PLURI CONSULTANTS Romiénia S.R.L., nu a îndeplinit corespunzător prevederile Hotărârii de Guvern nr. 722/2016. „Expertul independent nu are personalul specializat necesar realizării unei evaluări obiective şi nici nu a avut capabilitatea de a analiza în detaliu fiecare aplicaţie depusă de către candidaţii aspiranţi“, spunea reclamantul.
Conflict de interese la selecția pentru director general al CFR Călători
Dar cum se poate ajunge la o astfel de situație absurdă în care un angajat CFR Călători, în speță directorul de achiziții al companiei despre care Club Feroviar a scris aici, să selecteze firma care infirmă sau confirmă un mandat pe patru ani pentru șeful lui?
Procedurile legale spun că selecția managerului se poate face fie de către Consiliul de Administrație, fie de către o firmă de resurse umane aleasă de acest consiliu.
„Preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii nu poate fi numit şi director general. Directorii, indiferent dacă sunt selectaţi din cadrul consiliului de administraţie sau din afara acestuia, sunt numiţi de Consiliul de Administraţie, la recomandarea comitetului de nominalizare în urma unei proceduri de selecţie pentru poziţia respectivă, desfăşurată după numirea membrilor consiliului de administraţie în conformitate cu prevederile art. 29. Consiliul de Administraţie poate decide să fie asistat sau ca selecţia să fie efectuată de un expert independent, persoană fizică sau juridică specializată în recrutarea resurselor umane, ale cărui servicii sunt contractate în condiţiile legii”, spune art. 35 al OUG 109.
Așadar, Consiliul de Administrație putea numi un director general, fără a apela la serviciile unei firme externe. Mai mult, după informațiile noastre, Consiliul de Administrație a delegat atribuțiile selectării unei astfel de firme chiar companiei, ceea ce este un conflict de interese. Poate directorul de achiziții să aleagă o firmă care nu este pe placul șefului său, directorul general cu mandat temporar care și-l vrea prelungit la patru ani? Desigur că nu.
Informații neoficiale din Ministerul Transporturilor arată că acest contract cu firma Pluri Consultants ar fi fost semnat de CFR Călători vineri. Mai mult, Preoteasa s-ar fi aflat în concediu zilele acestea tocmai pentru ca acest conflict de interese să nu fie pe față. Contractul ar fi fost semnat de către Marcel Litră, director general adjunct al companiei.
Practic, alegerea managerului general CFR Călători „conform” OUG 109 se dovedește a fi încă o mascaradă marca Sorin Grindeanu, în care niște proceduri legale sunt derulate de ochii lumi, ducând în final tot la selecția vechilor directori de partid.