Planul de relansare al Italiei: Prea puțin, prea târziu?
Printre cele mai afectate țări de pandemia de coronavirus, Italia adoptă măsuri pentru a relaxa starea de urgență. Cu toate acestea, planurile guvernului nu fac prea mult pentru a inspira încredere, după cum raportează dw.com.
Mașinile, camioanele și scuterele domină iar străzile. Cei aproape cinci milioane de lucrători în construcții și producție, împreună cu personalul restaurantelor și cafenelelor (acum deschise ) au revenit din nou la muncă.
Măsurile fac parte din planul de relaxare a stării de urgență „Faza a doua” din Italia.
Detaliile programului, intitulat inițial „Decretul din aprilie” excesiv de optimist va fi implementat la jumătatea lunii mai, însă anumite măsuri au intrat în vigoare săptămâna aceasta.
Documentul de 444 de pagini, care conține 258 de articole și care subliniază cheltuielile de 55 de miliarde de euro a provocat frustrări în rândul cetățenilor atât din cauza întârzierii, cât și a conținutului.
Femeile, care alcătuiesc mai mult de jumătate din medicii de prim rang și trei sferturi dintre asistente, fără a mai menționa majoritatea casierilor din supermarketuri și a funcționarilor din magazin, au fost toate excluse din grupurile de lucru care au decis planurile. Doar după ce femeile medici, politicieni și alții au protestat, guvernul, săptămâna aceasta, a inclus măsuri pentru mai multe femei.
Cu școlile închise până în septembrie și cu vochere de babysitting insuficiente, părinții care lucrează de la distanță sau s-au întors la birou sau în fabrică sunt copleșiți din cauza lipsei de sprijin.
Distanța de 4 metri între persoane necesară în restaurante și cafenele înseamnă o pierdere de 60% pentru afaceri. „Am discutat săptămâni întregi pentru a deschide mai multe spații în aer liber, cu distanțe rezonabile între mese, echipamente de protecție și chiar bariere între o masă și alta”, a declarat Aldo Crusano, vicepreședintele celei mai mari asociații de retail din Italia, FIPE, într-un comunicat. „Dar guvernul nu ne poate cere să păstrăm patru metri între mese. Asta înseamnă restaurante cu o singură masă”.
De asemenea, artizanii s-au suparat de lipsa unor reglementări clare care să permită redeschiderea afacerilor lor.
Artistul de rame și vitralii Paolo, 42 de ani, care lucrează singur într-un garaj convertit din Roma, spune că înțelege ordonanța guvernului de a nu mai avea contact cu clienții, dar este perplex de ce a trebuit să își închidă atelierul atunci când atelierul de reparații biciclete de pe stradă rămâne deschis. „În ultimele două luni am plătit 600 de euro din venituri guvernului”, spune el. „Dacă trebuie să închid din nou, nu va fi în bine”.
Totuși, alături, afacerea de vanzare de fructe și legume administrată de o familie și-a triplat activitatea în timpul carantinei. Este printre magazinele care și-au permis să rămână deschise și au câteva zeci de livrări la domiciliu pe zi. Cimbru, busuioc și alte ierburi cresc lângă trotuarul din afara magazinului.