Economie

Destinul trist al celei mai mari fabrici de elice navale din Europa, după câteva decenii de glorie în industria mondială: Și-a închis porțile definitiv

Cea mai mare fabrică de elice navale din Europa, Elnav SA Galați, a fost desființată oficial. A fost radiată din Registrul Comerțului, după câteva decenii de glorie în industria mondială.Fosta fabrică de elice a dispărut FOTO: Adevărul, Arhivă

Fosta fabrică de elice a dispărut FOTO: Adevărul, Arhivă

Fabrica de la Galați a fost înfiinţată în urmă cu aproape cinci decenii, sub numele de Întreprinderea Navală de Elice şi Turnare Oţel şi Fontă. Tehnologia folosită în fabrică a fost adusă special din Japonia. La Elnav se făceau elice pentru toate vapoarele produse în ţară, dar şi pentru străinătate.

Ani la rând, fabrica de la Galați a produs elice navale unicat, care erau folosite pentru navele produse la șantierele românești, dar și la marile șantiere din Europa, mai ales cele din „blocul socialist” cum ar fi: Polonia, Bulgaria, Iugoslavia. Elicele de la Galați ajungeau, însă, și în țări precum Olanda, Belgia sau Italia. Angajații de la Elnav lucrau şi pentru industria de apărare, în fabrică fiind produse şi elicele pentru amfibiile produse la Moreni.

Totodată, în fabrica de elice din Galați s-a făcut filmul artistic „Zile fierbinți”, realizat de Sergiu Nicolaesc, în 1975. Subiectul filmului este reprezentat de realizarea și montarea unei elice românești la un mineralier ce urma să fie lansat la apă.

Acțiunile fabricii vândute la un preț subevaluat

Fabrica și-a început declinul după 1989, odată cu dispariția flotei românești. Astfel, din 2000 de angajați au mai rămas 100, până s-a închis definitiv. Au urmat o serie de dosare în instanță ale DIICOT și DNA.

În februarie 2006, SIF Moldova deţinea 58% din acţiunile Elnav, alte 40% erau deţinute de patronul Nicorex SRL Galaţi, Ion Panaghia în asociere cu Gheorghe Mardare, patronul Total Service SRL Galați. 

Potrivit Ziarului de Investigații, în 2006, SIF Moldova, al cărui preşedinte CA era celebrul miliardar gălățean Cătălin Chelu, a vândut pachetul de 58% firmei Metal Grup Industrie SRL Galaţi, care aparţine prietenului lui Chelu, omul de afaceri gălățean Cornel Mangalea.

Preţul negociat a fost de 0,65 lei/acţiune. Cornel Mangalea a plătit SIF Moldova pentru 58% din acțiuni suma de 515.691 lei, un preț subevaluat. În 2005, fabrica a fost evaluată la 11,4 milioane euro. Pachetul de 58% valora 6,61 milioane euro. Ulterior, Mangalea s-a înțeles cu Ion Panaghia, unul dintre cei doi asociaţi, cumpărând şi pachetul de 40%, tot la un preț subevaluat.

În 2021, dosarul Elnav a ajuns și în atenția „European Public Prosecutor’s Office”, Parchetul European Anticorupție de la Bruxelles. Sunt cercetate infracțiunile comise la tranzacționarea a 98% din acțiunile fabricii de elice navale Elnav SA Galați, vândute la o valoare cu mult sub aceea la care fusese evaluată compania, de 11,5 milioane euro.

La finalul anului trecut, Curtea de Apel Galați a decis radierea Elnav din Registrul Comerțului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button