Politică

Ambasadorul R. Moldova la București: Bombardamentele rusești bagă Chișinăul în beznă

Moldova a rămas în pană de curent ca urmare a războiului din Ucraina. Dependentă de liniile de înaltă tensiune din Ucraina, distruse de rachetele rusești, republica Moldova a supraviețuit doar cu energie livrată de România. Nu este însă suficient, pentru că miercuri a fost cea de-a doua pană majoră de curent care a afectat zone întinse din Republică. Detalii a dat chiar ambasadorul republicii Moldova la București, Victor Chirilă.

Republica Moldova s-a confruntat, miercuri, cu a doua pană totală de curent în majoritatea localităților, inclusiv Chișinăul. Potrivit ambasadorului Victor Chirilă, „războiul Federației Ruse nu se duce doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva Republicii Moldova”.

R.Moldova face față mai multor crize – criza refugiaților, criza economică, criza de securitate, criza energetică -, toate din cauza acestui război ilegal, nemotivat, declanșat de Federația Rusă împotriva unui stat independent, unui stat democratic, unui stat care își apără dreptul de a-și alege calea și viitorul. Iar acest război nu se duce doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva Republicii Moldova, pentru că și R.Moldova dorește să-și decidă, de sine stătător, soarta, viitorul și felul de-a trăi.

Criza energetică este criza numărul 1 în momentul de față, deja ne confruntăm cu anumite deficiențe în acest sens din cauza bombardamentelor pe care Federația Rusă le tot amplifică în Ucraina.

Săptămâna trecută s-a întâmplat același lucru, am fost nevoiți să deconectăm rețeaua noastră electrică pentru a evita un eventual colaps, în cazul în care liniile de înaltă tensiune care vin din Ucraina în R.Moldova să nu fie afectate. Și astăzi (miercuri – n.r.) s-a întâmplat același lucru, din cauza acelorași bombardamente tot mai virulente, tot mai violente din partea Federației Ruse care nu sunt împotriva obiectivelor militare, ci împotriva infrastructurii energetice, economice și sociale ale Ucrainei. Aceste bombardamente au afectat, din nou, liniile electrice ale Ucrainei, care la rândul lor au afectat conexiunea noastră cu Ucraina”, a declarat Victor Chirilă, într-un interviu PsNews.

După ce Premier Energy Distribution a anunțat o „deconectare avariată în sistemul electroenergetic moldovenesc”, ambasadorul R.Moldova la București a comentat: „Acest anunț confirmă ceea ce spuneam, că acest război nu se duce doar împotriva Ucrainei”.

Republica Moldova a rămas în beznă, pentru a doua oară

Curentul electric pe teritoriul Republicii Moldova a fost întrerupt în majoritatea localităţilor din ţară, inclusiv la Chişinău, miercuri, în jurul orei 14:30, ca urmare a noului val de atacuri ruseşti cu rachete în desfăşurare în Ucraina, relatează agora.md.

Vicepremierul Andrei Spînu a transmis că este vorba despre „o repetare a situaţiei din 15 noiembrie”, când Ucraina a fost vizată de cel mai agresiv atac cu rachete de la începutul invaziei ruse, iar asta a avut repercusiuni asupra sistemului energetic al Republicii Moldova.

Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată ţara. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informaţii suplimentare în cel mai scurt timp”, a declarat miercuri Andrei Spînu.

La 15 noiembrie, una din liniile electrice principale ale Republicii Moldova, Isaccea-Vulcăneşti, s-a deconectat în mod automat în urma bombardamentelor ruseşti şi mai multe regiuni ale ţării au rămas fără curent electric.

Maia Sandu: “Rusia a lăsat Moldova pe întuneric”

Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi.

Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens.

Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a afirmat Maia Sandu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button