Germania și Polonia au naționalizat activele Gazprom de pe teritoriile lor
Berlinul a anunțat naționalizarea filialei germane a gigantului rus, iar Varșovia a pus sub tutelă participațiile Gazprom la gazoductul Yamal
Berlinul a anunțat luni, 14 noiembrie, naționalizarea filialei germane a gigantului energetic rus Gazprom. Obiectivul anunțat: să salveze de la faliment acest furnizor de gaze, supraîndatorat și deja administrat de statul german. Această acțiune va garanta securitatea aprovizionării cu gaze în Germania, explică Ministerul Economiei într-un comunicat de presă. Astfel, Berlinul naționalizează pentru a doua oară în câteva luni un grup energetic lider, după ce a salvat deja Uniperul german, asfixiat de tăierile de gaze rusești, relatează Le Monde preluat de Rador.
Sefe, care a funcționat anterior sub numele de Gazprom Germania, are printre clienți utilități municipale și deține o cotă de piață în Germania de aproximativ 20%. Grupul deține și numeroase infrastructuri de transport și stocare a gazelor, inclusiv cel mai mare rezervor din Europa, situat în Rehden (Nord-Vest). Statul german preluase deja controlul companiei la începutul lunii aprilie, pe fondul exacerbării tensiunilor energetice dintre Rusia și țările occidentale de la invazia Ucrainei.
Acționar unic al Gazprom Germania, Gazprom a anunțat la 1 aprilie că și-a retras activele din filiala sa. Berlinul dorise să împiedice compania să cadă în mâini ostile, sau chiar să fie lichidată, și a încredințat compania Agenției Federale de Rețea (Bundesnetzagentur) timp de șase luni, redenumind-o Sefe. O declarație contabilă care datează de la sfârșitul lunii august precizează că Sefe are 1 miliard de euro capitaluri proprii și 3 miliarde de datorii, adică se află într-o situație de supraîndatorare. „Partenerii de afaceri și băncile au suspendat relațiile de afaceri cu compania sau sunt reticente în a intra în altele noi”, a spus Ministerul Economiei.
„Evitarea paraliziei”
Pentru a ușura situația financiară și a clarifica legătura de proprietate, Berlinul va efectua o manevră contabilă: capitalul, inclusiv rezervele, va fi redus inițial la zero, cu consecința că fostul acționar rus va pierde controlul, sub rezerva unor compensații care urmează să fie stabilite. Germania va injecta apoi 225 de milioane de euro în companie, devenind astfel „noul acționar unic”.
Berlinul intenționează, de asemenea, să majoreze la 13,8 miliarde de euro un împrumut de la banca publică KfW către companie, pentru a crește capitalul propriu prin schimbul datoriilor cu acțiuni. Aceste măsuri vor fi finanțate prin planul de sprijin de 200 de miliarde de euro decis la începutul lunii octombrie de Berlin pentru a-și proteja economia de criza energetică și care a fost criticat de mai multe țări europene.
Polonia, la rândul ei, a pus luni sub tutelă participația Gazprom la compania EuRoPol Gaz care administrează tronsonul polonez al gazoductului Yamal, a anunțat Ministerul Dezvoltării polonez. Gazprom controla 48% din această companie, față de 52% pentru statul polonez.
Această măsură, luată la solicitarea Agenției Naționale de Securitate (ABW, contrainformații), este „necesară (…) în special pentru a evita paralizia decizională a acestei companii și pentru a asigura securitatea infrastructurilor critice destinate transportului de gaze”, precizează într-un comunicat ministrul Dezvoltării, Waldemar Buda.
Gazoductul Yamal-Europa, deschis în 1994, leagă orașul Torzhok, din centrul Rusiei, prin Polonia, de Germania, pe o lungime de peste 2.000 de kilometri. Înainte de agresiunea rusă împotriva Ucrainei din februarie, a fost unul dintre principalii vectori ai furnizării de gaz rusesc către Europa. La sfârșitul lunii aprilie, Gazprom a suspendat complet livrările de gaze către Polonia în baza contractului Yamal.