Maia Sandu: Pedepse mai dure și pierderea cetățeniei pentru moldovenii care luptă de partea Rusiei
Președintele Maia Sandu s-a referit, într-o conferință de presă susținută luni, la subiectele discutate la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) de sâmbătă, la care instituțiile responsabile au raportat despre schimbările care pot surveni în regiune, și în special în Republica Moldova, în rezultatul anunțurilor făcute de Federația Rusă referitor la mobilizarea parțială, referendumurile secesioniste în regiunile ucrainene sub controlul armatei Federației Ruse și eventuala utilizare a armelor neconvenționale.
Raportorii s-au referit la mai multe categorii de riscuri: creșterea fluxurilor de refugiați, întreruperea furnizării gazelor naturale, perturbarea furnizării energiei electrice, exploatarea crizei de către grupuri infracționale și agenți străini pentru provocarea destabilizărilor.
Consiliul Suprem de Securitate a aprobat o serie de recomandări, inclusiv:
– creșterea vigilenței și actualizarea planurilor de acțiuni, corespunzător noilor riscuri;
– monitorizarea mai riguroasă a situației din regiunea transnistreană și descurajarea implicării populației din această zonă în activități de mobilizare desfășurate de Federația Rusă;
– pregătirea pentru un eventual flux sporit de refugiați;
– aprovizionarea cu resurse energetice alternative, în cazuri de urgență;
– verificarea planurilor de contingență în caz de incidente nucleare.
Potrivit Maiei Sandu, există riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est.
Moldovenii care au și cetățenia rusă ar putea s-o piardă pe cea moldovenească
„Pentru a descuraja asemenea acțiuni, analizăm oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru cei cu cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului. La fel, examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia Republicii Moldova, fără cetățenia FR, și se înrolează de partea agresorului”, a declarat șefa statului.
„Am solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să inițieze consultări bilaterale cu Federația Rusă în vederea excluderii cazurilor de recrutare a cetățenilor Republicii Moldova rezidenți în Federația Rusă în cadrul activităților de mobilizare desfășurate. Ministerul, alte instituții vor întreprinde măsuri de susținere a cetățenilor Republicii Moldova care vor să revină acasă din Federația Rusă. Ambasada deja lucrează în regim extins pentru a răspunde solicitărilor în creștere”, a spus Sandu.
„În continuare, obiectivul nostru principal rămâne menținerea păcii în țara noastră. Toți cei care prin acțiunile lor vor încerca să destabilizeze situația în țară, care incită la ură, la disensiuni interetnice, la război, la acțiuni revanșiste vor răspunde în fața legii”, a adăugat Maia Sandu.