Avocat Elena Radu: Listarea Hidroelectrica la Bursă este o trădare de țară
Dacă vom accepta ca Hidroelectrica sa fie cotata la bursa și sa se vândă pachetul semnificativ de acțiuni, în condițiile în care aceasta este o societate strategică care produce zilnic circa 25-35 % din energia care se consuma zilnic in Romania, inseamna ca suntem într-adevăr un popor de idioți care ne meritam soarta și nu mai avem de ce sa ne plangem.
Mai mult, producția zilnica de energie este cu o abatere de 5-10% fata se consumul zilnic. Profit la 30 iunie 2021: 1,687 miliarde lei. Acționari: Statul Roman prin Ministerul Energiei – 80% și Fondul Proprietatea.
Ei au bagat in PNRR vânzarea acțiunilor Hidroelectrica și acum ne spun că trebuie să le vândă ca daca nu, nu primesc banii din PNRR. E ca și când tu semnezi contractul ca iti vinzi casa și după aia te plângi ca e musai sa o vinzi, ca scrie în contract.
Prin Legea nr 173/2020 s-a interzis vânzarea participatiilor statului NUMAI PENTRU O PERIOADA DE 2 Ani. (https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/229111) Cum se apropie luna august și expira cei 2 ani se pregătesc sa vândă și ce mai e de vândut.
Statul Roman detine la Hidroelectrica: – indirect, prin Fondul Proprietatea – 8,54% (19,9439 x 42,84%) – direct, prin Ministerul Energiei – 80,056%.
In PNRR se prevede ”tranzactionarea la bursa a unui pachet de cel puțin 15% din acțiunile Hidroelectrica până la 30 iunie 2023”.
Asta înseamnă că pe lângă tranzacționarea celor 8,54% din acțiunile pe care le deține indirect prin intermediul Fondului Proprietatea, Statul să mai vândă la bursă și 6,46% din acțiunile pe care le detine direct prin Ministerul Energiei.
Astfel, totalul acțiunilor la Hidroelectrica deținute de alte persoane decat Statul Român va fi de 19,9439% + 6,46% = 26,4039%, ceea ce înseamnă un pachet semnificativ de acțiuni.
În această modalitate se va permite ca în cadrul AGA Hidroelectrica sa se ia deciziile de catre ceilalti actionari (nu de Statul Roman), deoarece conform actului Constitutiv al Hidroelectrica la prima convocare este cvorum daca sunt prezenți sau reprezentati 1/4 din numărul total de voturi (adica 25%). (https://cdn.hidroelectrica.ro/…/act_constitutiv…)
Daca nu se duce sau uita sa trimita votul Ministerul Energiei, deciziile in AGA Hidroelectrica se vor lua de altii, nu de Statul Roman.
S-a indus in mod eronat ideea ca se vor cota la bursa numai actiunile detinute de Fondul Proprietatea de 19,9439%.
Aceasta perceptie este eronata.
Hotararea nr. 3 din 31.03.2021 contine mult mai multe aprobari: https://cdn.hidroelectrica.ro/…/hot._agea_3_din_31.03…
Pentru a putea sa fie cotata la Bursa de Valori Bucuresti Hidroelectrica conditiile sunt urmatoarele:
”Prin urmare, această piață se adresează companiilor care îndeplinesc criteriile de mărime, vechime și free-float (număr de acțiuni emise de o companie și aflate în circulație, care sunt disponibile pentru tranzacționare) pentru listarea pe Piața Reglementată, fiind deci opțiunea potrivită pentru acele companii care se identifică cu următoarele situații:
– Au forma juridică de societate pe acțiuni (S.A.);
– Au un istoric al activității pentru cel puțin ultimii 3 ani și a întocmit situații financiare pentru această perioadă;
– Se încadrează la capitaluri proprii/capitalizare anticipată de minim 1 milion EUR sau este identificată nevoia de capital de minimum 1 milion de EUR pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare planificate;
– Au, sau vor avea în urma ofertei, un free-float al capitalului de minim 25%.”
(https://www.bvb.ro/…/Ghid%20Piata%20Reglementata-RO.pdf)
Ce inseamna free-float?
”Free float-ul reprezintă numarul de acțiuni al unei companii, care se tranzacționează liber la bursa.
Cu alte cuvinte, reprezintă o parte din numarul total de acțiuni care nu sunt blocate in contul acționarilor majoritari.
Free float-ul reprezintă acele acțiuni care pot fi tranzacționate la bursa in orice moment. Cu cât acesta este mai mare, cu atât piata secundară de actiuni a acelei companii, va fi mai mare.
Astfel, posibilitatea de a tranzacționa ușor acțiunile acelei companii crește.
Un free float minim acceptat pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti este de 25% din numarul actiunilor unei companii la categoria standard sau o valoare de cel putin 40 de milioane de euro pentru categoria Premium.”
(https://www.financialmarket.ro/terms/free-float/).
Cum Fondul Proprietatea detine 19,949% acțiuni la Hidroelectrica (din care Statul Român detine indirect 8,545), pentru a putea sa fie listata Hidroelectrica la BVB, trebuie ca Statul Roman prin Ministerul Energiei sa puna si el in tranzactionare la liber pe bursa minim 5,06% din actiunile pe care le detine (pentru a fi indeplinita de Hidroelectrica conditia privind free-float-ul de 25%).
Uite asa, daca se listeaza pe BVB actiunile Hidroelectrica, va exista un pachet semnificativ de actiuni de peste 25% detinute de alte persoane, nu de Statul Roman si vor putea sa faca ce vor cu Hidroelectrica.