Senat: Aviz negativ pentru propunerile legislative ale AUR privind stimularea natalității și impozitarea pensiilor speciale
Senatul respinge pe bandă rulantă orice inițiativă legislativă care reflectă dorințele românilor și care propune măsuri în vederea rezolvării unor situații critice. Este cazul a două proiecte depuse de AUR, unul privind impozitarea pensiilor speciale și celălalt privind stimularea natalității, care au primit săptămâna aceasta aviz negativ de la comisiile parlamentare din cadrul Senatului.
Alianța pentru Unirea Românilor a depus la finalul decembrie două proiecte importante: (1) propunere legislativă pentru pentru stimularea natalității, în contextul în care România se confruntă cu un declin demografic accentuat și (2) propunere legislativă care prevede introducerea „impozitului de solidaritate” pentru pensiile speciale.
În ceea ce privește prima propunere, potrivit inițiatorilor, aceasta „reglementează un instrument care vizează creșterea natalității, încurajând în același timp și munca. Astfel, nu sunt impozitabile, în înțelesul impozitului pe venit, veniturile din salarii și asimilate salariilor primite de ambii părinți, care au cel puțin 3 copii”. Proiectul a primit aviz negativ de la Comisiile pentru muncă și pentru drepturile omului din Senat, cu o majoritate de voturi.
Al doilea proiect prevede modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal prin introducerea „impozitului de solidaritate” pentru pensiile speciale. Măsura presupune taxarea indemnizației suplimentare plătită de la bugetul de stat, care nu respectă principiul contributivității la fondurile de asigurări sociale.
Datele transmise de Casa Națională de Pensii Publice arată că, pentru un număr de 9.527 beneficiari de pensii de serviciu în plată la sfârșitul lunii iunie 2020, din total sume cuvenite în cuantum de 116.698.823 lei, partea suportată din bugetul de asigurări sociale de stat, bazată pe contributivitate, reprezintă 19.722.101 lei (aproximativ 16,9 % din total sume), în timp ce partea suportată din bugetul de stat, fără contributivitate, se ridică la valoarea de 96.976.721 lei (aproximativ 83,1 % din total sume). Având în vedere că fostul Ministrul al Muncii, Raluca Turcan, a subliniat că pensiile speciale nu pot fi anulate pentru că acestea „au o componentă de contributivitate”, inițiativa AUR oferă o soluție care respectă acest principiu. Și această inițiativă a primit aviz negativ, cu o majoritate de voturi, de la Comisia pentru drepturile omului din Senat.