Prioritățile PSD și PNL: Pensiile speciale rămân neatinse, chiar majorate. Vânzarea acțiunilor Hidroelectrica
Desființarea pensiilor speciale sau reducerea lor nu reprezintă o prioritate pentru PSD și PNL în noua sesiune, susțin surse din Coaliție. Subiectul a fost îngropat sub pretextul elaborării unei noi legislații, iar desființarea SIIJ lasă DNA în afara jocului. Certificatul verde a fost abandonat.
Noua Coaliție de guvernare are o majoritate în Parlament de aproape 70%, ceea ce i-ar permite să demareze reforme profunde sau să ia decizii rapide privind criza sanitară sau economică.
În momentul coagulării noii puteri, PSD, PNL și UDMR au lansat și tema revizuirii Constituției. Subiectele majore lipsesc însă de pe agenda parlamentară sau urmează să fie tratate într-o cheie electorală. Partidele evită să ia măsuri care nu sunt populare sau care ar reprezenta reformă structurale.
Marea ceartă: Energia și legislația off-shore
Surse din PNL și PSD susțin pentru Europa Liberă că marea provocare a Coaliției va fi în această sesiune legislația referitoare la piața energiei.
PSD vrea revenirea la piața reglementată pentru energie începând din luna aprilie pentru o perioadă de un an. Marcel Ciolacu a argumentat cu exemplul Franței în acest caz.
Florin Cîțu a subliniat că reglementarea pieței din energie pentru un an nu va rezolva problema, deoarece situația s-ar repeta după anul de grație. Președintele PNL a insistat pentru reforme în domeniu.
O lege importantă care urmează să fie discutată în Parlament în următoarele luni ține de legea offshore, cu miză uriașă legată de gazele din Marea Neagră.
„Lumea a pierdut din atenție, dar noi avem în Parlament legea de aprobare a Ordonanței de Urgență 114, cea din decembrie 2018 a lui Dragnea. Nu a mai trecut de Parlament de atunci, stă în sertare. Se poate lucra pe această lege în zona energiei”, au precizat surse din PNL.
Printre temele pentru care PSD și PNL trebuie să ajungă la un consens în următoarele luni se numără și modificarea legii care interzice înstrăinarea de participații ale statului timp de doi ani.
„PNL vine cu o viziune liberală și va cere să se renunțe la această lege. Nu știm ce va face PSD, ei au impus legea lui Zamfir”, au subliniat sursele citate. Printre mize se numără chiar și vânzarea acțiunilor la Hidroelectrica.
Modificarea legii offshore, de care depind investițiile pentru extragerea gazelor din Marea Neagră, se află pe agenda PSD și PNL.
„Legea lui Dragnea nu era pentru investiții în Marea Neagră, ci dimpotrivă, a încercat să blocheze investițiile sub deviza că nu ne vindem gazele la străini. Nu știm ce va face acum PSD”, a spus un membru din conducerea PNL.
Firma Exxon a decis să vândă participația din Marea Neagră, iar Romgaz a depus deja o ofertă.
Independența energetică a României, în condițiile externe sensibile, va reprezenta principala dezbatere în Parlament, au precizat lideri din PNL și PSD.
Ministrul Energiei a declarat că gazele din Marea Neagră vor înlocui cărbunele începând din 2026.
Pensiile speciale ar putea să fie majorate
„Pensiile speciale sau cele numite speciale, că pensiile militarilor nu sunt neapărat pensii speciale, sunt în responsabilitatea fiecărui ministru. Miniștrii responsabili trebuie să vine și să argumenteze”, a pasat către zona guvernamentală subiectul eliminării pensiilor speciale purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea.
De fapt, social-democrații nu vor să se „ia la trântă” cu toți beneficiarii pensiilor speciale, spun surse din partid pentru Europa Liberă.
„Am votat în Parlament desființarea lor, am votat și impozitarea lor. De fiecare dată a picat la CCR. Subiectul a dispărut de pe radar, nu mai există presiune acum, sunt alte probleme urgente”, a subliniat un membru din grupul PSD din Camera Deputaților.
Liberalii nu gândesc diferit. Surse guvernamentale au precizat că premierul Ciucă vizează majorarea pensiilor militarilor și nu reducerea lor. De altfel, actualul premier a precizat și în calitate de ministru al Apărării, dar și de când a preluat conducerea Palatului Victoria, că se va opune reducerii pensiilor pentru militari și polițiști.
„S-ar putea să existe o majorare pentru militari, nu o scădere”, susține un membru din conducerea PNL.
Printre cei care se opun reducerii pensiilor primite de polițiști și militari este și ministrul de Interne, Lucian Bode.
„Cine confundă pensiile militare cu pensiile speciale face o greșeală”, a susținut Bode după ședința de guvern din 27 ianuarie. Potrivit acestuia, pensiile din sistemul Afacerilor Interne pun o presiune pe buget de 5.2 miliarde de lei anual.
Eliminarea pensiilor speciale sau măcar reducerea lor rămâne astfel o problemă de care actuala Coaliție nu vrea să se atingă în următoarele cinci luni.
Surse din PNL și PSD susțin că se așteaptă decizia instanțelor referitoare la eliminarea pensiilor pentru parlamentari.
Desființarea SIIJ sau cum DNA a rămas în afara jocului
Coaliția a decis să susțină proiectul ministerului Justiției privind Secția Specială.
„Este un da hotărât în Coaliție, se va merge pe procedură de urgență. Până la finalul lunii mai, legea va trece de Parlament”, au precizat surse din PNL. În forma propusă de Cătălin Predoiu, DNA nu va primi competența pe dosarele rămase după desființarea SIIJ.
Proiectul a fost contestat de fostul ministru al Justiției, Stelian Ion (USR), care susține că se încearcă reînființarea SIIJ sub o altă denumire.
Cătălin Predoiu a afirmat că a avut în vedere o structură inspirată de Parchetul European, cu 12 procurori în structura centrală și 30 în teritoriu.
Desființarea SIIJ a fost nodul gordian al fostei Coaliții. USR a cerut ca dosarele rezultate după desființarea Secției Speciale să ajungă și la DNA, iar UDMR s-a opus categoric, care a susținut ideea ca toate dosarele să fie transferate la Parchetul General. Nu s-a ajuns la o soluție.
O altă miză în acest an este numirea procurorilor șefi din Parchete, o altă temă amânată din 2021.
Certificatul verde, abandonat. Modificarea Constituției, uitată
Marcel Ciolacu a dat, luni, verdictul prin care certificatul verde este îngropat.
„Nu sunt de acord cu certificatul verde la locul de muncă”, a fost mesajul liderului PSD. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recunoscut că decizia politică nu este în favoarea certificatului verde.
Îngroparea certificatului verde a fost decisă de la finalul lui 2021, iar PNL și PSD mai discută despre subiect doar la insistența mass-media. Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că tema figurează în continuare printre prioritățile legislative ale partidului, deși „toată lumea este conștientă” că nu va trece.
Modificarea Constituției, trâmbițată în perioada de negociere pentru formarea noului Guvern, este un alt subiect „fără nici un viitor”, după cum recunosc lideri din PNL și PSD.
„Subiectul nu este de actualitate”, precizează un lider PSD, iar unul de la PNL spune: „nici măcar nu a mai fost ridicat în vreo ședință de Coaliție”.