Tulcenii se îndoiesc de promisiunea autorităților: Extragerea a 300 de șacali
Unii tulceni apreciază decizia autorităţilor de a extrage în această iarnă 300 de exemplare de şacali din Deltă, dar se arată neîncrezători în succesul acţiunii şi susţin că locurile lăsate libere de cele 300 de animale care ar putea fi extrase vor fi luate rapid de alte exemplare.
Extracţia şacalilor a fost anunţată săptămâna trecută de guvernatoarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Atena Groza, care a menţionat că în această perioadă, la nivelul Ministerului Mediului, se analizează modalităţile de extracţie a şacalilor din Deltă, în contextul în care vânătoarea în această zonă este interzisă.
„Şacalii simt prezenţa omului şi se ascund. Acum câţiva ani, în două săptămâni, în zona Caraorman s-a împuşcat un singur exemplar, o femelă gestantă cu până la 12 pui. Dar mai mult de atât nu au reuşit. Depinde şi cine face acţiunea. Mulţi spun că ar fi bine să se facă cu localnici, pentru că vânătorii din altă parte nu cunosc zona”, a declarat, pentru AGERPRES, preotul paroh al bisericii din satul Caraorman, Angelo Florian Dumitrescu.
În opinia sa, una dintre soluţii ar fi să li se permită localnicilor să utilizeze armele de vânătoare exclusiv pentru capturarea şacalilor.
„Vânătoarea este oprită în Deltă, dar mulţi pescari sunt şi vânători. Ei îşi plătesc cotizaţiile anuale către asociaţii, dar nu pot folosi arma din dotare. (…) Cu ajutorul lor s-ar putea face această extracţie”, a menţionat preotul din satul Caraorman.
El a mai spus că, în ultimii ani, localnicii au început să împrejmuiască şi să folosească ciment pentru adăposturile animalelor, ca să le protejeze de şacali.
„Şi acum sunt urme (de şacali, n.red.) prin cimitir, numai că oamenii au început să pună şi plase de protecţie pe coşciug şi apoi să pună nisip peste acesta”, a precizat preotul Angelo Florian Dumitrescu, care a amintit că la începutul anului 2019 oamenii din satul Caraorman au semnalat că şacalii au săpat în mai multe morminte şi au spart unele sicrie.
La rândul său, medicul veterinar Antal Boncoi şi-a exprimat neîncrederea în succesul demersului iniţiat de autorităţi.
„Trebuie să ţinem cont de faptul că este vorba despre un canid, animal extrem de teritorial, şi nu va dura foarte mult ca teritoriul lăsat liber să fie ocupat de alte populaţii de şacali. Din câte ştiu, efectivele de şacali din Deltă sunt estimate la circa 3.000 de exemplare, iar extracţia de 300 de exemplare nu face decât să elibereze terenul pentru ceilalţi”, a declarat, pentru AGERPRES, medicul veterinar Antal Boncoi, pasionat de fotografia de animale sălbatice.
Creşterea numărului de şacali din Deltă este cauzată de dispariţia lupilor, potrivit sursei.
„Şi teritoriul este foarte dificil, vorbim despre Delta Dunării, şi pentru vânători este foarte greu şi ar fi mare mirare să reuşească să extragă numărul acesta de exemplare (300, n.red.), pentru că atunci când a fost problema pestei porcine, ştiu că nici 100 de exemplare nu au putut fi extrase”, a menţionat Antal Boncoi.
În urmă cu aproape trei ani, Administraţia RBDD a emis autorizaţie de capturare pentru 278 de mistreţi şi 368 de şacali de pe şase fonduri de vânătoare, însă Direcţia Silvică, instituţia care a efectuat această acţiune, a extras doar circa 55 de şacali.