Radio România Actualități coafează istoria ca să-l salveze pe Ciucă de ridicol
„Consider atât de sfântă onoare şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării… Reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitate în alt domeniu. Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar nu dintr-o funcţie publică”, spunea Nicolae Ciucă într-un interviu pentru Radio România Actualități publicat în iunie 2018.
Citatul a fost consemnat de site-ul postului public de radio până ieri, când a dispărut din articol de pe o zi pe alta, constată Hotnews. Cu toate că pasajul a fost eliminat, a rămas pe loc fraza sa introductivă – «Despre încheierea mandatului şi perioada de după trecerea în rezervă, generalul Nicolae-Ionel Ciucă a precizat:» – atât doar că în noua versiune cele două puncte nu mai sunt urmate de nici un citat.
Din articol a dispărut și numele autorului, Radu Dobrițoiu, ulterior consilier la Ministerul Apărării Naționale în mandatul lui Nicolae Ciucă. Ziaristul a contribuit la legenda meritelor generalului după ce a descris un schimb de focuri dintr-o misiune de patrulare, cu inamici rămași neidentificați, drept o veritabilă „bătălie”.
“Se trage, ce facem?”, îl întrebau subordonații pe Ciucă. “Foc!, am ordonat și toată lumea am executat foc și am avut reacție exact așa cum am planificat misiunea” (via Hotnews)
Varianta originală a articolului, cea care îl punea pe general într-o lumină proastă după ce a acceptat nominalizarea ca prim-ministru, poate fi găsită în continuare în cache-ul Google și pe archive.org.
În condițiile în care presa se luptă cu presiunea de rescriere a istoriei exercitată prin instanțe sau prin amenințări, deplângem faptul că unii se oferă să o facă de bună voie.
Dacă o fi fost la cerere e regretabil și pentru ideea de onoare militară, iar dacă nu e doar penibil – după principiul „Șefu’, era să aveți o scamă!”.