Propunere-șoc în Italia: Nevaccinații să-și plătească singuri spitalizarea
Începând de miercuri, 1 septembrie, certificatul verde devine obligatoriu în Italia. De asemenea, acestea vor fi obligatorii în transporturi și în școli.
Green pass-ul a devenit obligatoriu în restaurante și baruri, spectacole și muzee, încă din data de 6 august. De miercuri însă va fi folosit și în mijloacele de transport.
Până pe 31 decembrie 2021, certificatul verde trebuie prezentat pe anumite mijloace de transport publice și private. În special, va fi obligatoriu pe avioanele interne, nave și feriboturi pentru transportul între regiuni.
Mai mult decât atât, certificatul va fi cerut pe trenurile Intercity, Intercity Night și High Speed (trenurile regionale sunt, prin urmare, excluse), precum și pe autobuzele care leagă două sau mai multe regiuni.
Green pass-ul nu este însă obligatoriu în transportul public local, în zonele din zona albă și zona galbenă. Aici este prevăzută doar purtarea obligatorie a măștii de protecție.
Pe de altă parte, angajații din școli – profesori, portarii, personal tehnic și administrativ – vor fi obligați, tot din 1 septembrie, să prezinte certificatul verde. Numai „persoanele fragile” vor avea dreptul la teste gratuite plătite de Ministerul Educației. Pentru toți ceilalți, în absența certificatului verde, după 5 zile de absență nejustificată, se va declanșa suspendarea contractului de muncă și a salariului, scrie Mediafax.
În prima fază, din 1 septembrie până pe 13 septembrie, green pass-ul va fi verificat printr-o aplicație, iar după aceea este așteptată o procedură automatizată care să accelereze verificările.
Propunere-șoc în Italia: Nevaccinații să-și plătească singuri spitalizarea
Consilierul pentru sănătate al regiunii Lazio a spus că lucrează la un proiect de lege potrivit căruia nevaccinații să își plătească singuri spitalizarea.
„Nevaccinații care contractează COVID și ajung în unitățile de urgență ale spitalelor din Lazio vor trebui să îşi plătească spitalizările”, a spus Alessio D’Amato.
Acesta a mai spus apoi că vorbele sale nu ar trebui luate ca o simplă provocare, deoarece există deja modele de referință pentru acest tip de procedură.
De exemplu, autoritățile din Lombardia au un sistem prin care, la externare, pacientului să îi fie înmânată ”nota de plată” pentru spitalizare.
”Pacienții care refuză vaccinarea trebuie să își asume consecința acțiunilor lor”.
”Oamenii aceștia care ajung la spital, înțeleg pericolul în care se găsesc, și de obicei regretă decizia pe care au luat-o”, a mai spus D’Amato, potrivit The News Glory.
La sfârșitul lunii iulie în Italia a fost observată o creștere puternică a cazurilor de coronavirus. Astfel, numărul de noi infectări a crescut cu aproape 65%, iar numărul de decese cu 46%.
Potrivit acestor date, experții consideră că al patrulea val al pandemiei a început în Italia.