Politică

Ministrul Mediului își bate joc de români: Peștii din Lacul Bicaz au murit în urma deversării de amoniac

Dezastru ecologic pe râul Bicaz. Toți peștii aflați în două păstrăvării din comună Tașcă au murit după ce o cantitate foarte mare de amoniac a fost deversată în apă luni seară de la o fabrică de ciment aflată în apropiere.

,,Analizele efectuate au arătat o concentrație de substanță toxică de aproape 2000 de ori mai mare decât valoarea normală. Ca urmare efectele asupra faunei piscicole în râul Bicaz au fost devastatoare. La fel și cele asupra păstrăvăriilor din aval unde toți peștii au murit otrăviți.

De ce permit autoritățile să se întâmple astfel de atrocități este greu de înțeles. Într-o țară normală, membră a Uniunii Europene astfel de abateri grave de la normele de mediu, astfel de dezastre ecologice sunt aspru sancționate de lege.

Dacă Ministerul Mediului cu toate instituțiile aflate în subordine sau coordonare nu vor implementa măsuri prin care pot fi preîntâmpinate și împiedicate astfel de dezastre, apele, pădurile sau chiar așezări locuite de populație vor fi expuse hazardului și calamității.”, notează deputatul PSD Ileana Cristina Dumitrache.

Angajații uneia dintre păstrăvării spun că au văzut momentul în care tone de pești au murit otrăviți.

Elena Sârbu, angajat al unei păstrăvării: „Paznicul era aici pe marginea aleii și dintr-o dată o văzut sărind pește. Imediat și-a dat seama, s-a albit apa în câteva minute, s-a făcut lapte, a sunat șeful și a constatat că este o intoxicație cu amoniac”.

Au fost alertați imediat reprezentanții Gărzii de Mediu. În urmă analizelor, aceștia au constatat că în apă se află o cantitate de amoniac mult peste normele admise. Substanța este folosită în procesul tehnologic de o fabrică de ciment din zonă.

IftimiePetrariu, comisar-șef la Garda de Mediu Neamț: „La primele probe de astă noapte concentrația de amoniac la evacuarea din combinatul de ciment era de 1900 de ori mai mare. În amonte de evacuarea de la combinat parametrii erau normali. Părerea mea este că s-a scăpat dintr-un bazin sau o cisternă, amoniac într-o concentrație foarte mare”.

Polițiștii au deschis un dosar penal în acest caz, în timp ce Garda de Mediu Neamț va stabili ce sancțiuni vor fi aplicate. Fabrica riscă inclusiv suspendarea activității.

Ca măsură imediată, comitetul județean pentru situații de urgență Neamț a decis că din Barajul Bicaz să fie deversată mai multă apă decât în mod obișnuit, pentru a grăbi disoluția substanței nocive.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button