Știrile 60m.RO

Ministerul de Finanțe pregătește o reformă fiscală și impozite mai mari. Titus Păunescu (AUR): Nu este momentul potrivit pentru astfel de „alinieri”. Nivelul de trai al românilor este cel mai scăzut din UE

Deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu a criticat dur propunerile PSD și PNL privind modificarea Codului Fiscal și a solicitat premierului Nicolae Ciucă și ministrului Adrian Câciu, prin intermediul unei întrebări parlamentare, să transmită dacă Guvernul are în vedere majorarea impozitelor începând cu anul 2023 și să detalieze obiectivele de politică fiscală pe care actuala coaliție le va pune în aplicare pentru „perfecționarea legislației”.

Ministerul de Finanțe a transmis, într-un limbaj de lemn caracteristic instituțiilor statului, că și-a propus să îndeplinească obiectivele asumate în PNRR privind reforma fiscală:

„Revizuirea cadrului fiscal, parte a Planului Naţional de Redresare şi Rezilență, ar trebui să aibă un impact pozitiv de 0,5% asupra PIB, faţă de media perioadei 2019-2020, începând cu anul 2025 din perspectivă fiscal-bugetară”.

Prin urmare, autoritățile analizează „reducerea graduală a ariei de aplicabilitate a regimului special de impozitare pentru microîntreprinderi, de exemplu, prin reducerea treptată a plafonului. Totodată, se poate avea în vedere eliminarea anumitor persoane juridice din sfera de aplicare a impozitului microintreprinderitor în funcţie de natura activităţii”.

Totodată, Ministerul Finanţelor ia în calcul și revizuirea impozitării proprietății, iar în acest sens are în vedere determinarea bazei impozabile „cât mai aproape de valoarea de piaţă şi implementarea unui sistem informatic la nivel naţional, care să asigure dezvoltarea unui model automat de evaluare a proprietăților”.

Deputatul AUR Titus Păunescu a subliniat că multe din măsurile fiscale anunțate de coaliția PSD-PNL-UDMR lovesc în antreprenorii români și în simplii cetățeni, care cu greu mai față scumpirilor din ultima vreme. „Este lăudabil că dorim să ne aliniem pe acest palier cu celelalte state UE, însă ar mai benefic să începem alinierea cu speranța de viață, valoarea coșului minim și calitatea serviciilor”.

Alte măsuri în analiză, potrivit Ministerului de Finanțe:

  • Continuarea perfecționării legislației pentru a corespunde criteriilor de armonizare cu legislaţia comunitară, prin transpunerea în legislația naţională a măsurilor adoptate la nivel european. De asemenea, în domeniul TVA, sunt avute în vedere şi iniţiativele propuse de Comisia Europeană, în cadrul „Planului de acţiune pentru o fiscalitate echitabilă şi simplificată în sprijinul strategiei de redresare”, care au ca scop reducerea sarcinilor administrative la nivelul statelor membre şi al contribuabililor, precum şi simplificarea prevederilor legislative şi a obligaţillor de înregistrare şi raportare;
  • Îmbunătăţirea şi simplificarea legistaţiei fiscale, ca urmare a dialogului cu mediul de afaceri;
  • Perfecționarea legislaţiei în funcţie de fenomenele evazioniste, în vederea contracarării acestora;
  • Implementarea unui sistem obligatoriu de facturare electronică care să asigure creșterea eficientei şi eficacităţii în colectarea impozitelor şi taxelor, precum şi prevenirea şi combaterea fraudei/evaziunii în domeniul TVA, cu obţinerea în prealabil a unei măsuri speciale de derogare de la prevederile Directivei 2006/11210E privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button