Bătaie de joc la Inspectoratul de Stat în Construcții: PNL a pus șef un textilier
Fostul senator PNL, Romulus Bulacu, a fost numit în funcţia de inspector general, cu rang de secretar de stat, la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) prin decizie a premierului Florin Cîţu, publicată în Monitorul Oficial.
Romulus Bulacu îl înlocuieşte pe Paul Racoviţă, revocat din funcţie de şeful Executivului.
În legislatura precedentă, Romulus Bulacu a fost senator PNL, iar între 2012 și 2016 a fost consilier judeţean la Vâlcea.
În decembrie 2019, printr-o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație şi Justiţie (ÎCCJ), Bulacu a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI). A devenit incompatibil și a primit interdicție de a ocupa o funcție publică timp de 3 ani, însă acesta ar fi făcut apel.
De altfel, în urma deciziei instanței, pe 7 februarie 2020, ANI a transmis Senatului o solicitare de încetare a mandatului senatorului PNL, Romulus Bulacu.
În aprilie 2016, ANI l-a declarat incompatibil pe Romulus Bulacu, pe atunci consilier judeţean la Vâlcea, întrucât firmele la care era asociat au încheiat contracte cu instituții publice din subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea.
”S-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât în perioada exercitării mandatului de consilier judeţean, au fost încheiate contracte comerciale de furnizare produse între S.C. Minet S.A. (societatea comercială la care persoana evaluată deține calitatea de asociat) şi Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Vâlcea (în valoare de 1.365,98 lei) şi respectiv, între S.C. Minet Conf S.R.L. (societatea comercială la care persoana evaluată deține calitatea de asociat) şi Spitalul de Pneumoftiziologie „Constantin Anastasatu” Mihăești (în valoare de 2.685,84 lei)”, arăta ANI într-un comunicat din 2016.
Romulus Bulacu a formulat însă o contestaţie în anulare împotriva deciziei definitive a ÎCCJ.
Un alt complet al Înaltei Curți i-a admis calea extraordinară de atac în noiembrie 2020 și a dispus rejudecarea procesului astfel încât, în acest moment, Bulacu nu mai are o decizie definitivă de incompatibilitate și, prin urmare, nicio interdicție de a ocupa o funcție publică. Următorul termen în procesul de rejudecare este pe 27 mai 2021.
”Dacă îi respinge din nou acțiunea și se menține raportul ANI, i se va aplica interdicția de 3 ani de a ocupa o funcție publică”, potrivit ANI.
În programul de guvernare al Cabinetului Cîțu, adoptat de Parlament, la capitoul III Resurse umane din sectorul public, se precizează:
”Implementarea unui model profesionist și imparțial de recrutare în funcția publică, prin organizarea unui sistem de concursuri care să pună accentul pe competența și integritatea funcționarilor publici, precum și pe orientarea spre performanță”.
La Capitolul ”Fără penali în funcții publice” se arată:
”Persoanele care urmează să ocupe o funcție ce implică exercițiul autorității puterii de stat vor trebui să îndeplinească anumite cerințe de integritate, legalitate și corectitudine, menite să consolideze încrederea cetățenilor în autoritățile publice și să preîntâmpine derapajele de la principiile democrației statului de drept.”