Andrei Dîrlău (AUR): Avem nevoie de SIIJ pentru ca justiția să nu mai protejeze interesele corupților, ci să facă dreptate pentru România!
Andrei Dîrlău, consilier parlamentar AUR și membru în Senatul Partidului AUR, a prezentat punctul de vedere al Alianței pentru Unirea Românilor referitor la desființarea Secției de Investigație a Infracțiunilor din Justiție în cadrul emisiunii Antena partidelor parlamentare.
Andrei Dîrlău afirmă că, de-a lungul timpului, toate partidele care s-au perindat la guvernare nu au avut alt scop decât subordonarea justiției. Nici actuala coaliție de guvernare nu face excepție, PNL-USR-PLUS-UDMR dorind să creeze un alt mecanism prin care să poată „controla care magistrat capătă imunitate de la CSM și care nu”.
În acest context, Alianța pentru Unirea Românilor se pronunță pentru reformarea SIIJ, iar nu pentru desființarea acestei secții speciale și pentru o justiție independentă, care să facă dreptate pentru România și să nu mai apere intereselor politicienilor corupți.
Redăm integral intervenția consilierului parlamentar AUR, Andrei Dîrlău:
„Azi voi vorbi, în numele Alianței pentru Unirea Românilor, despre Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.Dezbaterea despre S.I.I.J. a fost, încă de la înființare, deturnată și greșit orientată de interesele diverselor grupuri de putere din România. Fiecare partid sau politician din sistem s-a raportat la acest subiect în funcție de întrebarea nerostită, dar evidentă: cine controlează justiția? Căci asta vor toate aceste partide: să-și subordoneze justiția, să-i comande să facă ce vor ele. PSD a susținut înființarea S.I.I.J. doar ca să-și obțină propria pârghie pentru a influența sistemul de justiție și a-și proteja propriii corupți. Actualul arc guvernamental PNL-USR-PLUS-UDMR vrea să desființeze secția, dar să creeze în același timp un alt mecanism prin care să poată controla care magistrat capătă imunitate de la CSM și care nu. Nici acest mecanism dorit de actuala putere nu este decât un alt instrument menit să facă din justiție o instituție care să condamne sau să achite la ordin politic.
AUR consideră că este absolut necesar să existe o structură cu rolul de a combate corupția în rândul magistraților: judecători, procurori, membri ai Consiliului Suprem al Magistraturii sau ai Direcției Naționale Anticorupție. Soluția instituțională și legislativă corectă la problema combaterii corupției din rândul magistraților trebuie găsită printr-un acord între putere și opoziție. Trebuie implicați specialiști din justiția însăși, văzând și mecanisme din alte țări europene. Căci există, în justiția din România, specialiști buni, necontestați, care vor o justiție independentă și știu cum poate ea funcționa optim. Pentru ca, atunci când puterea se va schimba, să nu se procedeze la fel cum a procedat regimul Dragnea, sau așa cum procedează acum guvernarea Cîțu-Barna-Kelemen: acțiune în forță unilaterală prin care urmărește obținerea controlului asupra justiției. Doar printr-o asemenea soluție vom avea o justiție cu adevărat independentă, nu una supusă controlului politic, cum din păcate încă este acum. O justiție care să nu mai protejeze interesele celor corupți, ci să facă, în sfârșit, dreptate pentru România!