ISTORIEMagazin

Tezaur monetar din epoca romană descoperit în Vrancea

Cele 55 de monede, la prima vedere datează din sec I-II si probabil sunt din bronz. Mai multe detalii vor apare dupa restaurare.

Monedele romane, imediat dupa descoperire

Tezaurul a fost descoperit de către Mihai Lupu, un pasionat de istorie din județul Vrancea. Acesta are mai multe descoperiri realizate până acum. Pasionat de istoria militară a primului război mondial, Mihai a studiat zona frontului din 1916-1917, unde s-au dat lupte importante, cu victorii ale armatei române care au contribuit la realizarea Marii Uniri.

În data de 22 Noiembrie, a ales să cerceteze cu ajutorul detectorului de metale tranșeele care încă se mai sunt vizibileîn comuna Câmpuri, județul Vrancea. La aprox. 2-300 metri de linia de tranșee, într-o vale, detectorul de metale a semnalat prezența unor obiecte metalice neferoase, împrăștiate pe o zonă de aprox. 100 metri pătrați. Aceste semnale s-au dovedit a fi monedele care constituie acest tezaur.

Cel mai probabil, acest tezaur a fost îngropat unitar acum două milenii, însă din cauza alunecărilor de teren și/sau a exploatărilor forestiere, monedele s-au împrăștiat.

Mihai Lupu a respectat legislația în vigoare, predând acest tezaur monetar autorităților în termenul maxim de 72 de ore de la descoperire. Mai mult, chiar dacă avea dreptul la 45% din valoarea evaluată de către specialiști, acesta a decis să renunțe la recompensă, considerând că satisfacția și bucuria descoperirii este mai importantă decât câștigul financiar.

Acum, tezaurul monetar se află la Muzeul Vrancei Focșani, iar în următoarele săptămâni monedele vor fi restaurate și evaluate, urmând ca în viitorul apropiat să fie disponibile publicului larg.

Back to top button