importantInternațional
Milioane de doze de vaccin pregătite de Modena pentru SUA. Se așteaptă ok-ul

Milioane de doze de vaccin sunt pregătite deja de Modena și urmează a fi livrate în SUA imediat ce agenția ce reglementează acest lucru va permite extinderea la scară largă a utilizării.
S-au efectuat teste și s-a demonstrat că în aproape 95% de cazuri rezultatele au fost foarte bune.
Avantajul acestui vaccin este că se poate depozita la temperaturi normale.
Primele persoane ce vor fi vaccinate, numai voluntar, nu obligatoriu, sunt cele din clasele de risc.
- Băncile românești, captive în slujba statului: Economia reală e ignorată, creditarea eșuează, iar BNR trage un semnal de alarmă tardivBNR avertizează că băncile din România au devenit dependente de finanțarea statului, în timp ce companiile și populația rămân pe dinafară. Cu 200 de miliarde de lei blocate în titluri de stat și doar firimituri direcționate spre economia reală, sistemul bancar românesc pare tot mai puțin interesat de rolul său fundamental: dezvoltarea țării. România se împrumută masiv, iar băncile se transformă, încet și sigur, în oficii fiscale care hrănesc foamea bugetară a statului.BNR trage un semnal de alarmă: sistemul bancar românesc a ajuns la cel mai înalt nivel de dependență față de stat din întreaga Uniune Europeană. Peste 27% din …
- Nicușor Dan lovește în educație: Ce l-a ajutat pe el să plece din țară, vrea să le interzică elevilor de aziPreședintele României justifică tăierile burselor pentru elevi, spunând că 30% dintre ei nu merită burse de merit. Deși declară sus și tare că el a învățat în Franța cu bursă de la stat, acum susține un sistem care pedepsește performanța. România își umilește propriii olimpici, iar Cotroceniul întoarce privirea. România și-a trădat propriii elevi. Și-a trădat propriii olimpici. Și-a trădat viitorul.Iar președintele țării e complice. Nicușor Dan a ieșit public să justifice tăierile burselor de merit pentru elevi și studenți, afirmând că sistemul actual e „neuniform”, „nejustificat” și „anormal”. „E anormal să numești ‘de merit’ o bursă acordată la 30% …
- Guvernele pro-europene au aprobat concedii medicale de 1 milion de zile pe anAsta da performanță: guvernele „pro-europene” care ne predică despre muncă, eficiență și reforme aprobă anual peste un milion de zile de concedii medicale. În timp ce antreprenorii sunt sufocați de taxe și tinerii sunt lăsați fără burse, statul plătește, fără prea multe întrebări, o avalanșă de absențe. Această cifră uriașă nu reflectă doar un sistem sanitar fragil, ci și o administrație bolnavă. Unii sunt cu adevărat bolnavi, da. Dar mulți își iau „medical” pe pile, pe combinații, sau pur și simplu pentru că pot. Pentru că în România statul te plătește să nu muncești, dacă știi pe cine trebuie. În …
- Statul român a devenit doar un mijloc de jefuire a românilorRomânii muncesc, plătesc taxe și își strâng cureaua, în timp ce statul devine partener de jaf al corporațiilor, al băncilor și al camarilei politice. În loc să protejeze cetățeanul, să reglementeze piețele și să sprijine dezvoltarea, statul român acționează ca un intermediar lacom: nu oprește prădătorii, ci doar își cere partea din pradă. Vedem bănci cu profituri de miliarde, într-o piață de tip oligopol, unde dobânzile sunt rușinos de mari și unde statul tace complice. În loc să intervină pentru corectitudine, spune doar: „Știm că-i jefuiți, dar dați și nouă ceva”. Astfel, a apărut ideea impozitului suplimentar pe „profiturile excesive”. …
- Marius Tucă acuză sistemul: „Călin Georgescu este persecutat politic. AUR ar câștiga alegerile anticipate!”Jurnalistul Marius Tucă lansează acuzații grave la adresa sistemului, despre care spune că îl persecută pe Călin Georgescu pentru a-l elimina din cursa electorală. Tucă susține că scenariul alegerilor anticipate este real, iar AUR ar ieși învingător, motiv pentru care se dorește blocarea oricărei alternative reale la actuala putere. Marius Tucă lovește din nou în clasa politică și în structurile de putere din România. Într-o intervenție la Realitatea Plus, jurnalistul a lansat o serie de acuzații dure, susținând că fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu este victima unei persecuții politice orchestrate de sistem, cu scopul de a-l elimina definitiv de …
- Isărescu a încălcat grav legea BNR. Misiunea lui era stabilitatea prețurilor, nu finanțarea campaniilor electorale și luxul partidelorLegea Băncii Naționale este clară: BNR are ca obiectiv fundamental stabilitatea prețurilor, adică protejarea puterii de cumpărare a monedei naționale. Nu este o instituție politică, nu are voie să se implice în jocuri de campanie, nu poate alimenta bugetul public doar ca guvernul să aibă bani de pomeni electorale. Dar în ultimii ani, Mugur Isărescu a trădat exact această misiune. Sub conducerea sa, BNR a tolerat și chiar încurajat tipărirea de bani prin achiziții de titluri de stat, finanțând astfel indirect deficitul bugetar. A permis guvernelor să cheltuie fără frână, a închis ochii la inflație și a acceptat să fie …
- Românii au găsit soluția eficientă: Casa Poporului și clădirea Guvernului să devină închisori!Într-o țară unde nimic nu merge cum trebuie, românii au venit cu o idee genială: să transformăm Casa Poporului și clădirea Guvernului în închisori. Nu de alta, dar așa ar fi, în sfârșit, folosite eficient și în interesul public. Casa Poporului – cea mai mare clădire administrativă din Europa – stă mai mult goală, plină de lux inutil și aer condiționat pe banii noștri. Dacă tot e atât de impozantă, de ce să nu devină și utilă? Se pot amenaja celule spațioase, cu vedere spre parc, pentru foști și actuali demnitari. Are tot ce-i trebuie: camere mari, buncăre, sisteme de …
- Președintele Nicușor Dan pare complet inapt pentru funcțieAu trecut doar câteva săptămâni de când Nicușor Dan a ajuns la Cotroceni și deja tot mai mulți români privesc cu îngrijorare comportamentul său. Râde singur, face grimase inexplicabile în aparițiile publice, are blocaje vizibile de gândire și exprimare. Se poticnește în propoziții simple, iar atunci când reușește să lege o idee, aceasta pare desprinsă dintr-un discurs de copil de 12 ani. Nu pare că înțelege gravitatea funcției pe care o ocupă. Nu are reacții ferme, nu formulează poziții clare, nu transmite siguranță sau direcție. În schimb, avem bâlbâieli, pauze ciudate și o mimică dezorientată care, în orice alt stat …
- Nicușor Dan amenință cu reforme dureroase până la sfârșitul lui iulie: „Toată lumea va plăti pentru cheltuielile statului”Președintele Nicușor Dan anunță un val de reforme fiscale care vor lovi populația până la finalul lunii iulie. În ciuda promisiunilor de relansare economică, măsurile preconizate par să ducă mai degrabă la noi sacrificii pentru cetățeni, în timp ce nedreptățile structurale persistă. Declarațiile de la Bruxelles dezvăluie o strategie grăbită, susținută de presiuni externe și lipsită de empatie față de impactul social. Președintele României, Nicușor Dan, a făcut declarații alarmante în noaptea de joi spre vineri, după prima zi a reuniunii Consiliului European, în urma unei întâlniri cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. În centrul discuțiilor s-au aflat …
- Datoria României atinge un nivel record de 56,1% din PIB în 2025România a înregistrat o datorie publică de 56,1% din PIB în 2025, cel mai ridicat nivel post-pandemic. Deficitul bugetar de aproape 9% și cheltuielile ridicate pun presiune pe stabilitatea financiară. Comisia Europeană avertizează că, fără corecții urgente, datoria ar putea depăși 59% până la finalul anului. Datele statistice arată că datoria publică a României a urcat la 56,1% din PIB în 2025, conform metodologiei ESA, cea mai mare valoare înregistrată de la încheierea pandemiei . Această creștere solidă reflectă acumularea masivă a datoriei guvernamentale. Deficitul bugetar a atins 9,3% în 2024 și se va menține la un nivel ridicat, estimat …
- Masa rotundă AUR la Parlamentul României: „Ne înclinăm cu respect în fața memoriei Basarabiei (1940–2025)Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat la Parlament masa rotundă cu tema: „Ne înclinăm cu respect în fața memoriei Basarabiei (1940–2025) și rememorăm cu durere, dar și cu demnitate, răpirea Moldovei de peste Prut în urma infamului pact Ribbentrop-Molotov”. Evenimentul a adus în prim-plan reflecții istorice, perspective geopolitice și soluții concrete pentru viitorul relației dintre România și Republica Moldova. Valeriu Munteanu: „Nu am devenit mai puțin români” În deschidere, deputatul AUR Valeriu Munteanu a subliniat dimensiunea profund personală și identitară a momentului: „Pentru mine acest moment nu este unul doar de reculegere istorică, ci și o mărturisire de destin. …
- SUA impune verificarea profilurilor de social media pentru solicitanții de viză: Setările trebuie să fie publiceDepartamentul de Stat al SUA introduce noi măsuri stricte pentru verificarea solicitanților de vize F, M și J. Cei care vor să studieze, să muncească temporar sau să participe la schimburi culturale în Statele Unite vor fi obligați să își facă publice profilurile de social media, ca parte a unei proceduri extinse de securitate. Ambasada Statelor Unite în România a anunțat recent că solicitanții de vize pentru SUA, în special din categoriile non-imigrante F (studenți), M (studii vocaționale) și J (schimburi de vizitatori), vor fi supuși unor noi proceduri de verificare. Potrivit unui comunicat publicat de Departamentul de Stat și …
- Petrișor Peiu (AUR): AUR nu acceptă sub nicio formă scurgerea peste graniță a miliardelor de euro de la bugetul statuluiGuvernul Ilie Bolojan îi sfidează cu aroganță pe români menționând achiziționarea rachetelor franțuzești Mistral în programul de guvernare cu care s-a prezentat în fața Parlamentului. Adică este o achiziție cu dedicație, cu câștigătorul cunoscut dinainte, spune liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu, într-un comunicat. “Îi punem în vedere prim-ministrului că în conformitate cu prevederile Legii nr. 182 din 12 aprilie 2002 privind protecția informațiilor clasificate, dreptul de a avea acces la informațiile de interes public este garantat prin lege.Nicio prevedere a Legii 182 nu va putea fi interpretată în sensul limitării accesului la informațiile de interes public. Totodată, Legea 182 interzice …
- Radu Savopol (HORA): „Dublarea TVA-ului va aduce închiderea a peste 10.000 de afaceri din HoReCa și zeci de mii de concedieri”Radu Savopol, președintele HORA, trage un semnal de alarmă cu privire la impactul devastator pe care l-ar putea avea dublarea TVA-ului asupra industriei ospitalității. Măsura propusă în programul de guvernare al Guvernului Bolojan ar putea duce la închideri masive de afaceri și pierderi semnificative de locuri de muncă, afectând mai ales operatorii care respectă legea. Industria HoReCa din România riscă să fie grav afectată de intenția Guvernului Bolojan de a majora TVA-ul, măsură prevăzută în programul de guvernare. Potrivit lui Radu Savopol, președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), efectele ar putea fi catastrofale pentru un sector …
- Gheorghe Piperea, moțiune de cenzură împotriva Ursulei von der LeyenO moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene, condusă de președinta Ursula von der Leyen, a fost depusă oficial astăzi, 26 iunie, la președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în conformitate cu articolul 131 din Regulamentul de procedură al Parlamentului, potrivit unui comunicat al partidului AUR. Inițiată de prof. univ. dr. Gheorghe Piperea, europarlamentar român AUR, afiliat grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), moțiunea a fost semnată de peste o zecime dintre membrii Parlamentului European, adică 74 de europarlamentari, îndeplinind astfel cerințele procedurale.Aceasta urmează să fie inclusă pe ordinea de zi a următoarei reuniuni a Conferinței Președinților, programată pentru 2 iulie, și …
- Cel mai titrat diplomat român, la masă cu Serghei LavrovDiplomatul Lazăr Comănescu, secretar general al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), s-a întâlnit săptămâna trecută la Sankt Petersburg cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Nicușor Dan și MAE se delimitează de activitatea lui Lazăr Comănescu, afirmând că diplomatul român s-a întâlnit cu Serghei Lavrov pe persoană fizică. Meeting FM Sergey Lavrov of 🇷🇺in St Petersburg ( 20June 2025). Good exchange of views on BSEC’s role in promoting economic cooperation in the Black Sea region and ways towards enhancing the Organization’s contribution to this endeavor. pic.twitter.com/e9D6odXScp — Lazar Comanescu (@ComanescuLazar) June 22, 2025 „Întâlnire cu ministrul de …
- Viktor Orbán: „ Ungaria nu sprijină aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană”Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a anunțat la summitul UE de la Bruxelles că țara sa nu susține aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. El invocă rezultatele unui referendum național, în care 95% dintre participanți au votat împotrivă. Cu o prezență de 27%, liderul maghiar susține că are un mandat puternic pentru a-și exprima poziția în cadrul negocierilor europene. Premierul ungar Viktor Orbán a declarat joi, înaintea summitului Consiliului European de la Bruxelles, că Ungaria nu sprijină aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Potrivit acestuia, decizia vine în urma unui referendum național organizat în Ungaria, în care o majoritate covârșitoare a votanților s-a …
- Funcționar de top din Primăria Iași și-a trecut averea pe numele soției: el a rămas cu ratele și „se dă sărac”Emanuel Smântână, șeful Resurselor Umane din Primăria Iași, implicat în dosarul „Pensionarele”, a trecut vila și mașina pe numele soției imediat după începerea anchetei DNA. În acte, el apare acum cu buzunarele goale, dar cu două credite mari pe nume. Manevra este una clasică: averea la adăpost, datoriile la vedere. La doar câteva zile după ce DNA a declanșat cercetările în dosarul privind cumulul ilegal pensie-salariu, Emanuel Smântână, un apropiat al primarului Mihai Chirica și șeful Resurselor Umane din Primăria Iași, a trecut rapid la reorganizarea averii de familie. Pe 28 ianuarie 2025, acesta a încheiat la notar un partaj …
- Mirel Palada: Suveranitatea țării nu poate exista cu generații îndobitocite„Subiectele la bacalaureat la matematică sînt jenant de ușoare. Pe vremuri, acestea nu se calificau nici măcar pentru corigența la matematică. Trei sferturi din ele le-am rezolvat în zece minute în gînd, fără creion și hîrtie. Jenant de simplu. Nici măcar demne de o biată lucrare de control”, scrie, pe Facebook, sociologul Mirel Palada. „Calitatea în scădere dramatică a învățămîntului românesc este băgată sub preș de manieră absolut ridicolă. În 30 de ani, învățămîntul românesc a involuat dramatic. E de o mediocritate strigătoare la cer. România educată my ass. E de înțeles de ce copiii buni nu știu cum să …
- Răzvan Savaliuc: „Marile reforme” promise de Bolojan sunt doar tăieri de pensii şi salarii„L-am ascultat pe viitorul premier Ilie Bolojan – mare iubitor de ungurime şi demolator de statui cu voievozi români – cum a promis la momentul votului pentru învestirea în functie, din Parlament, mari „reforme fundamentale”. Marile „reforme fundamentale” ale viitorului guvern puse pe hartie sunt doar tăieri de pensii şi de salarii, la care se adaugă taxe şi impozite cu toptanul, anunţate cu o sfidare şi o nesimţire demne doar de bufoneriile lui Nicuşor, care râde prosteşte la orice interpelare, pentru că atâta poate săracul. Nu el e de vină, ci Sistemul care l-a cocoţat acolo”, scrie, pe lumeajustitiei.ro, jurnalistul Răzvan …
- AUR cere Guvernului Bolojan să oprească risipa de miliarde pentru rachetele Mistral și să respecte legea transparenței în cheltuirea banului public„Îi punem în vedere prim-ministrului că în conformitate cu prevederile Legii nr. 182 din 12 aprilie 2002 privind protecția informațiilor clasificate, dreptul de a avea acces la informațiile de interes public este garantat prin lege. Nicio prevedere a Legii 182 nu va putea fi interpretată în sensul limitării accesului la informațiile de interes public. Totodată, Legea 182 interzice clasificarea ca secrete de stat a informațiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informațiile de interes public, restrângerii ilegale a exercițiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezării altor interese legitime”, spune liderul senatorilor AUR, …
- Primar din Botoșani, anchetat pentru mită de 200.000 de lei. DNA îl ține departe de primărieEugen Nechita, edilul comunei Drăgușeni, este pus sub control judiciar de DNA, fiind acuzat că ar fi pretins mită în valoare totală de 200.000 lei pentru a facilita plăți într-un contract de modernizare a drumurilor. Este a doua anchetă de corupție în care este implicat, după ce în 2023 a fost cercetat pentru trafic de influență. DNA Suceava a anunțat oficial punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva primarului comunei Drăgușeni, județul Botoșani, Eugen Nechita. Potrivit anchetatorilor, între octombrie 2024 și februarie 2025, edilul ar fi pretins de la un administrator de firmă suma de 200.000 de lei, în schimbul …
- Burse mai puține, cerințe mai multe. Guvernul schimbă regulile pentru elevi și studențiReforma burselor, anunțată de ministrul Educației Daniel David, limitează accesul la sprijin financiar pentru tinerii din sistemul de învățământ. Bursele de merit vor fi acordate doar elevilor cu media peste 9, iar fondul destinat studenților va fi recalculat în defavoarea acestora, ceea ce a generat reacții dure din partea societății civile. Ministrul Educației, Daniel David, reconfirmat în guvernul condus de Ilie Bolojan, a anunțat schimbări majore în sistemul de burse pentru elevi și studenți. Începând cu anul școlar 2025–2026, vor exista doar două tipuri de burse: burse sociale și burse de merit. În plus, doar elevii cu media generală de …
- Studenții protestează la Guvern: „La Palat e sărbătoare, în cămine foame mare”Studenții din mai multe centre universitare din România au ieșit în stradă pentru a protesta față de noua formulă de calcul a burselor adoptată de Guvern. Aceștia acuză Executivul că le reduce drastic veniturile lunare și spun că tăierile afectează direct accesul la educație. [14:51, 26.06.2025] Roberta Gabriela : Nemulțumirile studenților legate de noile măsuri fiscale adoptate de Guvern s-au transformat în proteste organizate în mai multe orașe universitare din țară. Tinerii au acuzat faptul că noua formulă de calcul a burselor reprezintă o lovitură pentru traiul lor de zi cu zi și o piedică în calea continuării studiilor. Pe …
- Stelian Tănse pune tunurile pe guvern: Două treimi sunt niște mediocri. Programul de guvernare nu poate fi pus în aplicareAnalistul politic și scriitorul Stelian Tănase critică dur actualul guvern condus de Ilie Bolojan, pe care îl consideră un executiv de compromis format în mare parte din oameni „cel mult mediocri”. Într-un interviu, Tănase afirmă că, deși programul de guvernare este „cel mai bun din ultimii 30 de ani”, componența echipei guvernamentale și fragilitatea coaliției formate din patru partide vor împiedica punerea lui în aplicare. Analistul politic Stelian Tănase lansează un avertisment sumbru asupra actualului guvern condus de premierul Ilie Bolojan, sugerând că, în ciuda unui program de guvernare ambițios și bine scris, realitatea politică și resursa umană din interiorul …
- Ilie Vasile Sîrbu (AUR): „Farmecul și frumusețea Timișoarei date la schimb pentru București”Într-o perioadă în care tot mai mulți timișoreni își exprimă nemulțumirea față de starea orașului, consilierul local AUR, Ilie Vasile Sîrbu, se distinge printr-o poziție fermă, articulată și sensibilă la identitatea urbană a Timișoarei. Mesajul său public, devenit viral pe rețelele de socializare, nu este doar o critică la adresa administrației Fritz, ci un apel emoționant și profund pentru recuperarea respectului față de spațiul public, memorie și frumusețea urbană. „Farmecul și frumusețea Timișoarei date la schimb pentru București”, scrie Sîrbu, într-o frază-simbol care sintetizează o stare de spirit tot mai prezentă în rândul locuitorilor. Consilierul AUR nu se limitează la …
- Statul patronat de Nicușor și Bolojan va încasa mai mai mult de un sfert din câștigul firmelorCu noile creșteri la 16% pentru impozitul pe profit, respectiv pentru impozitul dividende, povara fiscală reală este de 30%-34% din profitul brut al firmelor, ceea ce plasează România peste media OCDE și aproape de media UE. Practic, antreprenorii vor împărți cu statul mai mai mult de un sfert din profitul brut obținut de firma lor, iar la fiecare 1 mil. euro profit, statul ia circa 300.000 euro, arată un calcul realizat de consultantul de business Florin Leucă. Potrivit acestuia, având în vedere această încărcare fiscală, antreprenorii se vor reconsidera dacă să dea acești bani către stat sau să-i reinvestească. În plus, multe …
- Polițiștii și cadrele militare ar putea ajunge la închisoare dacă se angajează ca mercenari. Pensionarea la 65 de aniScandalul jandarmilor români care luptau în Congo alături de controversatul Horațiu Potra, în timp ce oficial erau în concedii medicale, a ajuns pe masa guvernului Bolojan sub forma unui proiect de ordonanță de urgență (OUG). Prevederile includ pedeapsa cu închisoarea pentru polițiștii și cadrele militare, inclusiv cele aflate în rezervă, care se angajează ca mercenari sau consultanți militari în alte țări. Proiectul de OUG ar putea introduce în Codul penal infracțiunea participării la activități interzise pentru militari, dar include schimbări majore și cu privire la vârsta de pensionare, care poate crește până la 65 de ani, pentru cadre militare și …
- Rusia avansează pe front! Comandantul şef al armatei ucrainene ordonă accelerarea construcţiei de fortificaţii în apropiere de oraşul SumîComandantul şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a dat ordin joi să fie accelerată construcţia de fortificaţii în regiunea Sumî (nord-est), scena unei ofensive ruse, relatează agenția de știri France Presse, citată de Agerpres. Sunt „sarcini evidente, în curs de realizare, dar executarea lor trebuie accelerată în mod considerabil”, a transmis Sîrski pe reţelele de socializare după ce a inspectat personal lucrările. Potrivit Reuters, Sîrski a declarat că fortificaţii suplimentare şi măsuri defensive, inclusiv crearea de coridoare antidronă, ar trebui realizate mai rapid în zonă. „Principalele sarcini sunt consolidarea fortificaţiilor şi construirea unui sistem de bariere inginereşti şi de fortificaţii”, …
- Guvernul Bolojan pregătește dublarea taxei de rovinietă: Șoferii români ar putea plăti 280 de lei anual din 2026Rovinieta pentru autoturisme ar putea fi dublată începând cu 1 ianuarie 2026, potrivit unor surse politice implicate în consultările de la Cotroceni. Guvernul Bolojan analizează alinierea taxei de drum la nivelul celor din Bulgaria și Ungaria, ceea ce ar însemna o creștere de la 140 de lei la 280 de lei pe an. Măsura este în lucru și va depinde de finalizarea infrastructurii tehnice necesare pentru aplicarea noilor tarife. Guvernul României ia în calcul majorarea rovinietei pentru autoturisme, o măsură prevăzută în programul de guvernare al Cabinetului condus de Ilie Bolojan. Conform informațiilor obținute de HotNews din surse politice participante …
- Nicușor Dan, pus la zid la Bruxelles: „Ca de obicei, vă blocați”, reacții dure din partea românilor nemulțumițiPreședintele Nicușor Dan a fost asaltat cu întrebări incomode de români nemulțumiți, la sosirea sa la Bruxelles, unde participă la Consiliul European. Vizibil depășit de situație, șeful statului a fost acuzat că a încălcat promisiuni electorale, a evitat răspunsuri clare și s-a blocat în fața acuzațiilor privind taxe, pensii și salariile demnitarilor. În ciuda încercărilor firave de a răspunde, dialogul a fost imposibil din cauza unei lipse de asumare și claritate din partea sa. Președintele României, Nicușor Dan, a avut parte de o primire deloc călduroasă la Bruxelles, unde se află între 26 și 27 iunie 2025 pentru a participa …
- Ministrul justiției Radu Marinescu a pledat insistent pentru dreptul unui bărbat de a-și asfixia puțin soția fără a fi acuzat de tentativă de omorAugust 2020. Într-un apartament din stațiunea Mamaia, un bărbat își lovește soția cu capul de jacuzzi, apoi o scufundă în mod repetat sub apă. Femeia e salvată de intervenția martorilor. În aceeași seară, aceeași femeie e bătută, violată și ținută captivă timp de aproape patru ore și jumătate într-o cameră de hotel. Reușește să fugă abia după ce agresorul, soțul ei, adoarme. Bărbatul e reținut câteva zile mai târziu, iar la finalul anului e trimis în judecată pentru tentativă de omor, lipsire de libertate și influențarea declarațiilor. Atât în procedura de cameră preliminară (etapă premergătoare a judecății în care se verifică …
- Nicușor a mințit românii la Bruxelles: a dublat TVA la HoReCa și construcțiiPrezent la Bruxelles, Nicușor Dan a fost întrebat de românii din diaspora de ce afacerile din România se sufocă, de ce turismul moare și construcțiile se opresc. A zâmbit, a vorbit despre „priorități” și „viitor”, dar a ascuns adevărul: TVA-ul în HoReCa și construcții a crescut de la 9% la 19%, sub guvernul pe care chiar el l-a numit. În calitate de președinte al României, Nicușor Dan a girat și susținut acest guvern, un guvern care a sufocat economia reală cu taxe mai mari, costuri în creștere și politici antiantreprenoriale. Românii sunt taxați la sânge, iar Nicușor fuge de răspundere. …
- Instituție de stat cu 60 de angajați plătiți pentru inactivitate: „Autoritatea Antigrindină funcționează, dar nu face nimic”Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină continuă să funcționeze cu peste 60 de angajați, deși lansările de rachete antigrindină au fost suspendate din iulie 2024. Angajații, inclusiv directorul care încasează peste 12.000 de lei net lunar, sunt plătiți din bani publici în absența oricărei activități concrete. În timp ce instituția nu produce nimic, șeful acesteia se bucură de un stil de viață prosper, cu proprietăți, conturi bancare consistente și mașină de lux. Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină, o instituție publică cu peste 60 de angajați, funcționează în continuare, în ciuda faptului că activitatea pentru care a fost creată a …
- Alina Mungiu-Pippidi critică dur Guvernul Bolojan: „Oana Țoiu și Ionuț Moșteanu nu au niciun fel de abilitate în domeniu”Alina Mungiu-Pippidi susține că Guvernul Bolojan este „un Cioloș 2”, populat cu oameni fără carieră relevantă, selectați pe criterii de încredere, nu de competență. În opinia ei, miniștrii Oana Țoiu și Ionuț Moșteanu nu au „niciun trecut profesional” în domeniile Externe și Apărare și pun sub semnul întrebării politica națională în aceste arii strategice. Pippidi avertizează că România riscă să rămână fără discernământ într-un context global tensionat, în care este nevoie de voci credibile și competente. Politologul Alina Mungiu-Pippidi a lansat o critică virulentă la adresa componenței Guvernului condus de Ilie Bolojan, într-un interviu. Ea a pus sub semnul întrebării …
- Guvernul dă înapoi 1,5 miliarde lei după ce CCR a declarat supraimpozitarea din energie neconstituționalăStatul român este obligat să returneze cel puțin 1,5 miliarde de lei companiilor din energie, după ce Curtea Constituțională a declarat ilegală taxa impusă prin OUG 27. Este vorba despre contribuția la Fondul de Tranziție Energetică, o măsură gândită în grabă, fără temei legal solid, care a generat haos fiscal și nesiguranță pentru investitori. Taxa a fost aplicată producătorilor de energie care vindeau peste un anumit prag, deși această plafonare nu avea nici fundament economic clar, nici un cadru constituțional. Curtea a decis că această impozitare încalcă dreptul la o fiscalitate echitabilă și libertatea economică. Cu alte cuvinte, guvernul a …
- Românii, din nou buni de plată: guvernul scumpește distribuția gazelor, dar promite că nu se simteDe la 1 iulie, tarifele de distribuție a gazelor naturale cresc din nou. ANRE a aprobat majorarea cu 0,005 lei/kWh, motivând cu inflația, investițiile în rețea și scăderea consumului. E același discurs folosit de fiecare dată când se mai pune o cărămidă în povara facturilor românilor. Oficial ni se spune că prețul final rămâne plafonat și că oamenii nu vor simți scumpirea. Adevărul este că, pas cu pas, costurile reale cresc, iar aceste ajustări se vor resimți mai târziu, când plafonarea va expira. Guvernul joacă pe termen scurt, mimând grija față de populație, dar transferă presiunea către viitor. Fiecare creștere …
- Guvernul “restructurează” aparatul bugetar, dar cifrele spun altceva: creștere mascată de mii de posturiLa finalul lunii aprilie 2025, aparatul bugetar cuprindea 1.306.000 de posturi ocupate – cu doar 7 mai puține decât în martie și cu 659 mai puține decât în decembrie 2024 . Pe hârtie, autoritățile promit restructurare și eficientizare, dar în realitate asistăm la o stagnare mascată sub bagheta birocratică a guvernului. Decalajul dintre discurs și practică este evident: autoritățile anunță reformă, însă cifrele concrete arată că aparatul crește în plus față de nivelul de iarnă. Iar câteva sute în minus într-un trimestru nu pot masca faptul că, față de pragul propus, aparatul rămâne supradimensionat. În plus, ritmul de reducere este …
- Băncile române, profituri uriașe în timp ce clienții suportă costuri – o explozie a inechitățiiAnul 2024 a consemnat profituri record de peste 14 miliarde lei pentru sistemul bancar, pe fondul dobânzilor ridicate și creditelor scumpe. În primele trei luni ale lui 2025, cele mai mari bănci (Banca Transilvania, BCR, BRD, Raiffeisen, ING, UniCredit) au înregistrat un profit net de 3,7 miliarde lei, din care doar categoria „top 6” a însumat 3,1 miliarde. Profitabilitatea este exponențială, cu rate ale capitalului propriu de peste 20%, chiar în contextul unei inflații ridicate și a dobânzilor mari – factori care au mărit costurile pentru consumatori. În paralel, statul colectează încă o povară fiscală: o taxă de 2% pe …
- De ce refuză statul român să cumpere autobuze și trenuri românești?Într-o țară care se plânge constant de lipsa de locuri de muncă, de sărăcie și de exodul forței de muncă, statul român continuă să cumpere autobuze și trenuri din Turcia, Polonia, Germania sau Franța – oricunde, mai puțin din România. Producătorii autohtoni de vehicule de transport în comun, precum Roman Brașov sau Electroputere VFU Pașcani, sunt ignorați sistematic în licitațiile publice. Motivele invocate? Diverse artificii birocratice, criterii tehnice croite parcă special pentru firmele din afară, și o totală lipsă de voință politică de a susține economia națională. În realitate, e o combinație de lene, trădare și interese de tip colonial. …
- Producția la Uzinele Dacia, afectată de deciziile guvernamentale proasteUna dintre puținele povești de succes industrial din România – Uzinele Dacia de la Mioveni – este pusă în pericol nu de concurența globală, ci de prostia și incoerența guvernelor de la București. Decizii fiscale haotice, taxe introduse peste noapte și lipsa oricărei strategii pentru industria auto au început să lovească direct în producție. Compania a fost afectată de blocarea programelor Rabla, de taxele tot mai mari impuse firmelor și de lipsa infrastructurii logistice care să sprijine exportul. Investitorii sunt deja nemulțumiți, iar sindicatele vorbesc deschis despre riscuri reale de reducere a producției și a locurilor de muncă. Statul român …
- Cine va plăti datoria istorică? Ei au cheltuit, noi plătim?România se apropie de o bornă rușinoasă: 210 miliarde de euro datorie publică. O bombă cu ceas, pusă sub economia națională de guverne iresponsabile care au trăit pe datorie, au cheltuit nesăbuit și au umflat artificial aparatul de stat. Dar întrebarea fundamentală este: cine va plăti nota? Cei care au decis împrumuturile? Cei care au angajat cheltuielile? Cei care au creat un stat-mamut de funcționari și privilegiați? Nu. Vor plăti cetățenii obișnuiți. Antreprenorii, salariații, tinerii care abia intră în piața muncii. Vor plăti prin taxe mai mari, prin tăieri, prin stagnare și lipsă de investiții. Ei au cheltuit. Ei și-au …
- De ce refuză Guvernul să facă Banca Agricolă propusă de AUR? Credite corecte pentru ferme, nu profituri pentru bănci străineRomânia are peste 3 milioane de hectare de teren nelucrat și zeci de mii de ferme mici sufocate de lipsa finanțării. AUR a propus în mod concret înființarea unei Bănci Agricole românești, care să acorde credite corecte și accesibile pentru fermieri, cu dobânzi mici, garanții adaptate sectorului agricol și sprijin real pentru producția națională. Răspunsul guvernului? Tăcere. Refuz. Blocaj. De ce? Pentru că Guvernul preferă ca agricultorii români să fie captivi în sistemul bancar străin, unde dobânzile sunt mari, condițiile imposibile, iar profitul pleacă afară din țară. O bancă agricolă națională ar însemna putere pentru producătorii români, independență financiară și …
- Pensiile, tăiate de Bolojan și Grindeanu. Inflația face ravagii, iar săracii plătesc notaGuvernul nu anunță oficial vreo tăiere de pensii, dar realitatea din buzunarul pensionarilor arată contrariul: inflația a tăiat mai mult decât orice ordonanță. Prețurile au explodat, medicamentele s-au scumpit, utilitățile au devenit un lux, iar alimentele de bază înghit aproape tot venitul lunar. Pensia a rămas aceeași, în timp ce traiul decent a devenit imposibil. Este forma cea mai perversă de tăiere – tăierea mascată. Nu prin lege, ci prin nepăsare. Guvernul promite reforme, dar ce aduce concret? Scumpiri, taxe mai mari și zero protecție pentru cei vulnerabili. Cei cu pensii mici trăiesc la limita subzistenței, umiliți, marginalizați și mințiți …
- Nicușor minte. A dublat TVA pentru un sfert din economieCu un zâmbet fals și aer de reformator, Nicușor Dan minte în fața românilor. Spune că nu mărește taxele, că nu lovește economia. În realitate, a dublat TVA-ul de la 9% la 19% pentru două dintre cele mai importante ramuri economice: HoReCa și construcțiile. Două sectoare care adună împreună peste un sfert din economia națională și susțin milioane de locuri de muncă directe și indirecte. Aceasta nu e reformă. Este sabotorism economic mascat în tehnocrație. A dublat taxele peste noapte, fără consultări reale, fără măsuri compensatorii, fără viziune. Restaurantele închid, hotelurile concediază, construcțiile se opresc. Totul pentru că guvernul condus …
- Crin Antonescu: Nicuşor Dan a pierdut o lună de zile cu tratative, analize, comitete. Rezultatul? România nu are nici acum un Program de guvernareCrin Antonescu spune că nu a înțeles de ce a fost nevoie să treacă peste o lună pentru a se ajunge la o soluție de premier și că nu avem, practic, program de guvernare. „Nu avem, după o lună de tratative, pertractări, analize, comitete… Nu avem, din păcate, un program de guvernare foarte concret, cu măsuri concrete, cu termene concrete. Avem un program de guvernare care e o declarație de intenție, în principiu corectă, dar care nu spune nimic. Ea e valabilă oriunde și oricând”, a spus Antonescu în emisiunea „Ai Aflat cu Ionuț Cristache”. Antonescu e critic și când …
- Nicușor Dan, un impostor ordinar! Toți oamenii lui Iohannis, păstrați la CotroceniPreședintele Nicușor Dan și-a ales oficial echipa de consilieri la Cotroceni. Decretele semnate de șeful statului au fost publicate marți în Monitorul Oficial. Cine sunt consilierii lui Nicușor Dan Astfel, rămân în funcție foștii miniștri de Externe Cristian Diaconescu și Luminița-Teodora Odobescu, precum și bine cunoscuta consilieră de la Protocol – Delia Dinu. Consilierii numiți de Nicușor Dan: Cristian Diaconescu – consilier prezidențial pentru Apărare și Securitate Națională Mariana Costea – consilier prezidențial Delia Dinu – consilier prezidențial Luminița-Teodora Odobescu – consilier prezidențial Simona-Livia Maftei – consilier prezidențial Lenuța Cobuz – consilier de stat Gabriel-Cristian Pișcociu – consilier de stat …
- Robert Turcescu: Vor ajunge mândruții și negruții să nu-și mai poată plăti ratele la mașinuțe, la căsuțe, la trimis copilași la studii în străinătate, nu mai vin contrăctuțele de la cutărică și cutărescu, în momentul ăla or să ajungă…Robert Turcescu a vorbit despre deciziile deficitare luate de UE. Invitat la emisiunea lui Ionuț Cristache, Robert Turcescu a vorbit despre deciziile greșite ale Uniunii Europene. Jurnalistul susține că UE ar trebui să plătească pentru toate deciziile greșite, să deconteze. Ironic, a vorbit și despre postul Digi24. În finele discursului, acesta a spus că lumea a început să îl critice pe Nicușor Dan, în favoarea lui Ilie Bolojan. „De ce nu merge economia europeană? Pentru că ați făcut niște politici tâmpite de tip green deal. De ce nu mai merge industria auto europeană? Industria constructoare de mașini în Europa, în …
- Bolojan vrea bani de la pensionari pentru acoperirea deficitului. Cât vor pierde după impozitarea pensiilor cu 10%Este scandal uriaș după ce Guvernul a decis să reintroducă contribuția la sănătate pentru pensiile de peste 4.000 de lei. Avem și calcule pentru a înțelege cu cât scad veniturile, iar Executivul nu a explicat sub ce formă va fi adoptată măsura în așa fel încât să nu pice la CCR ca în anii trecuți. Deși au stabilit acest prag, noul ministru al Muncii susține că nu poate evalua nivelul pensiilor. Potrivit ultimelor date publicate de Casa Națională de Pensii, în acest moment la nivel național sunt aproape un milion de români care încasează venituri de peste 4000 de lei. …
- George Simion cere adevărul despre Salina Praid: acuză coaliția că blochează ancheta parlamentarăLiderul AUR, George Simion, ia atitudine în cazul dezastrului ecologic de la Salina Praid și denunță blocarea unei anchete parlamentare cerute de partidul său. Acesta acuză coaliția de guvernare că refuză să investigheze adevărul și cere transparență și asumare din partea autorităților. George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), își reafirmă rolul de opozant activ și susținător al transparenței în Parlamentul României, după ce inițiativa legislativă a formațiunii sale privind înființarea unei comisii de anchetă pentru dezastrul ecologic de la Salina Praid a fost respinsă. Într-un context în care opinia publică cere lămuriri, liderul AUR a atras atenția asupra …