Nelu Tătaru: Prima tranşă de vaccinuri anti-COVID-19 ar putea ajunge în ţară în luna decembrie

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că prima tranşă de vaccinuri anti-COVID-19 ar putea ajunge în ţară în luna decembrie.
Ministrul a fost întrebat miercuri seara, în cadrul unei emisiuni la Digi24, despre demersul în privința vaccinului anti-covid, considerat a fi intrat „într-o pauză tehnologică”.
„La una din firmele la care Comisia Europeană are contracte, într-adevăr, este într-un studiu de fază 3, înseamnă şi pacienţi sau subiecţi cu comorbidităţi şi atunci orice incident opreşte acel studiu, iar o echipă independentă evaluează acel pacient. Asta este procedura. Rămâne ca cele 300 de milioane de doze achiziţionate de Comisia Europeană cu un posibil plus de încă 100 de milioane să vină în decembrie, o primă tranşă de 30 de milioane, iar în primul trimestru al anului viitor să putem beneficia de ele”, a răspuns Tătaru.
Oficialul a adăugat că procesul de producere a vaccinului nu se va opri, și că din momentul în care vor ajunge în țară primele doze, prioritate vor avea persoanele cu vârstă înaintată, cu comorbidități, dar și personalul din sectorul sanitar și din învățământ.
„Procesul merge mai departe, sunt cinci firme cu care Comisia Europeană are, în acest moment, discuţii şi contracte. Dacă este gata vaccinul, preconizăm ca în decembrie să ajungă prima tranşă, iar în ianuarie să putem face și noi primele vaccinuri. Tranşa care trebuia să vină pentru România este de 1,29 milioane de doze, dar în măsura în care acest vaccin va fi sigur vom şti şi noi şi îl vom găsi şi pe piaţa europeană. Noi am făcut o solicitare Comisiei Europene pentru 10,7 milioane de cetăţeni. Prioritate vor avea vârstele extreme, comorbidităţi, personalul care lucrează în sectorul sanitar, precum şi cel didactic”, a precizat Nelu Tătaru.
Sursa: Agerpres
- Zeci de contracte publice pentru firma partenerei vicepremierului Dragoș Anastasiu: achiziții directe, legături politice și opacitate în cheltuirea banului publicÎn ultimii cinci ani, firma de arhitectură Unith2B, condusă de Hildegard Brandl – arhitectă și partenera vicepremierului Dragoș Anastasiu – a obținut peste 40 de contracte cu instituții publice din România, multe dintre ele fără licitație, prin achiziție directă. Valoarea cumulată a acestor contracte se ridică la zeci de milioane de euro, în contextul în …
- Datoria țării e imensă: 30.000 euro de fiecare muncitor românRomânia este astăzi îngropată în datorii. Peste 200 de miliarde de euro reprezintă datoria publică acumulată de stat, în mare parte de guvernele PSD și PNL, care au condus țara cu o inconștiență greu de descris. Iar nota de plată nu o achită politicienii, ci cetățenii care muncesc cinstit. Raportat la numărul românilor activi în …
- Aproape un milion de bătrâni trăiesc cu pensia minimă – ridicol de mică. Bolojan ia aproape 15.000 euro lunarÎn România, aproape un milion de pensionari supraviețuiesc lunar cu pensia minimă garantată, adică 1.281 de lei – echivalentul a aproximativ 250 de euro. O sumă rușinos de mică, umilitoare, care abia acoperă cheltuielile pentru hrană, medicamente și întreținere. Sunt bătrâni care au muncit o viață întreagă și care astăzi sunt tratați ca o povară. …
- PSD și PNL conduc România ca pe o feudă: corupție, birocrație, baroni locali, sărăcie, datoriiRomânia nu mai este un stat modern. A fost transformată într-o feudă condusă de două clici toxice: PSD și PNL. Totul funcționează pe bază de relații, influență și jaf organizat. Instituțiile publice au fost capturate. Banii publici, furați cu acte. Iar cetățeanul de rând este doar iobagul perfect: plătitor de taxe, fără drepturi, fără speranță. …
- L-ați mai văzut pe Iohannis? L-au aruncat la groapa de gunoi a istoriei postdecembristeZece ani a fost „marele mut” al politicii românești. Klaus Iohannis a stat în fruntea statului cu o aroganță glacială, dar cu o incompetență care a costat România enorm. Astăzi, e dispărut. Nici urmă de el. Nu mai dă interviuri, nu mai ține discursuri, nu mai există. A fost scos din peisaj ca un ambalaj …