Street Food Tunari, sau unde poți mânca cel mai bun grătar din București

E sâmbătă dimineața și m-am urcat în masină cu bicicleta așezată deasupra. Plec la plimbarea săptămânală prin jurul Bucureștiului.
Am o direcție clară: mă opresc în Tunari și doar acolo dau jos bicicleta. Găsești ușor parcare să îți lași mașina și să te urci pe bicicletă: primăria a amenajat sute de locuri de parcare gratuite.
E ora 10 și cobor podul peste șoseaua de centură, între Pipera și Tunari. Cum ai ajuns pe partea cealaltă vezi parcă o altă Românie , una pe care Bucureștenii nu o cunosc: lacuri, spații verzi, pădure, câmpuri nesfârșite cu floarea soarelui, apicultori pe marginea drumului ce vând mierea proaspăt produsă.
Cum ai intrat în Tunari începe să te îmbie un miros plăcut de cărbune încins și carne la grătar. Deși e dimineață, pentru cei de acolo se lucrează de ceva timp din plin. Un fum ușor se ridică deasupra drumului.
Zona Tunari a devenit cunoscută pentru grătarele scoase la stradă. E mâncare proaspătă, ieftină și de calitate. Nu e doar un comerciant ci o duzină. Pare mai degrabă o frăție decât o chestie concurențială. Aici funcționează alte principii, nu încearcă să se elimine între ei ci să se ajute. Când au mesele ocupate te îndrumă și la vecini, nimeni nu trebuie pierdut.

În timpul săptămânii e nebunie la ora mesei. Românii fac un drum ocolitor pentru un grătar bun. Îi auzi la telefon lăudându-se la prieteni. În lungul străzii sunt 2 kilometri de parcare, deci loc găsești ușor.
Pe cărbunele încins sfârâie micii, ceafa și cârnații proaspeți. Zilnic se face aprovizionarea, căci seara frigiderul este complet gol.
Fac o nebunie și mă opresc înainte să pornesc în cursă. Comand o ceafă la grătar și cartofi prăjiți. Mă așez la masă și aștept cu o bere extrem de rece în față.
Mă uit la lume în timp ce lichidul savuros se scurge în mine dându-mi poftă de viață. Soarele face ca berea să pară și mai gustoasă.
Oamenii sunt respectoși. Aici pare că toată lumea se cunoaște cu toată lumea. Se discută și politică: taberele și părerile sunt împărțite, dar unite în fața unei beri reci.
În 10 minute îmi vine fripura apetisantă și o mănânc cu poftă. Alături s-au pus și câteva murături… Ce câteva: e tot borcanul, iei cât ai nevoie.
E cam devreme pentru amiază, dar nu am putut rezista tentației.
Sunt mici afaceri de familie cum mai găsești prin Grecia. Soț și soție, copii și poate vreo doi verișori. Toți sunt oameni de ai locului. Nu se feresc de muncă, preferă să facă un ban cinstit.
Vine multă lume și ia acasă, e mai ușor decât să faci tu un grătar. Unii dintre clienți sunt corporatiști ușor trecuți de tinerețe. Unii chiar se așează și la masă, dar parcă mai rușinați.

Găsești acolo toate categoriile sociale: de la antreprenori și până la muncitori în construcții. Uneori se așează și la aceeași masă, atunci când nu mai sunt locuri. Primii discută despre terenuri și ce să mai construiască, ceilalți se actualizează cu privire la prețurile pentru zidărie sau tencuială. Fetele nu lipsesc din nici o poveste iar povești poți auzi multe.
La sfârșit mi se întinde nota și las 25 de lei. Mi se pare fabulos, dar aici lumea parcă se mișcă altfel. În București fără 100 de lei nu scăpam și nu mai zic că nimic nu se compară cu un grătar autentic făcut la foc cu cărbuni.

Mâncarea stradală capătă un loc special în menu-ul zilnic din întreaga lume. Toată ziua suntem pe fugă, dar masa de la amiază a devenit una dintre plăcerile mici ale zilei.
Așa că dacă vrei să ieși la o plimbare cu bicicleta ia direcția Tunari și oprește la una dintre terase: te asigur că nu vei regreta. Sau cine știe: poate ai treabă prin zonă, oprește puțin și i-ați porția de timp pentru tine.
- Simion avertizează: Avem motive de îngrijorare. Sistemul se folosește de procurori pentru a înăbuși votul românilorInterviu exploziv în Washington Times. Liderul suveraniștilor, George Simion, susține că procurorii și poliția sunt folosiți de Guvern pentru a înăbuși votul și vocea poporului român „Ne confruntăm cu o lovitură de stat în desfășurare. Nu putem prevedea nimic. Ne este teamă că procurorii și poliția sunt folosiți de către guvern pentru a reduce la tăcere opoziția și pentru a înăbuși votul și vocea poporului român. Așa că orice se poate întâmpla de acum și până în următoarele două luni, deoarece turul doi al alegerilor va avea loc exact peste două luni. Vor folosi orice instrument de la presa mainstream …
- Washington Times: În România ești interzis chiar dacă ești nevinovat!Jurnaliștii americani analizează consecințele unei posibile decizii de a interzice candidatura lui George Simion la alegerile din luna mai. Într-un editorial publicat în Washington Times, Tim Constantine compară acuzațiile din România cu privire la implicarea Rusiei în alegeri cu situația din SUA din 2016, atunci când același tip de acuzații au vizat mandatul lui Donald Trump, care s-au dovedit a fi în final false. „După ce Donald Trump a învins-o pe Hillary Clinton în alegerile din 2016, a fost deschisă o investigație, care a durat aproape doi ani și a costat mai mult de 30 de milioane de dolari, referitoare …
- George Simion, interviu pentru presa elvețiană: Sistemul se teme că va pierde controlul. România trebuie salvată de o elită coruptă care nu mai reprezintă poporul!Interviu incendiar în presa germană cu George Simion, candidat la alegerile prezidențiale. Liderul AUR vorbește despre ingerința UE în alegerile precedente și despre cum România trebuie salvată de sistemul corupt disperat să rămână la putere, altfel lovitura de stat dată în ultimele luni va crea un precedent în întreaga lume! „Aceste alegeri nu sunt doar despre alegerea unui președinte. Sunt despre salvarea României de la o submisie completă față de interese externe și o elită coruptă care nu reprezintă poporul. România trebuie să rămână o națiune de oameni liberi, nu un teren de încercare pentru ambițiile federaliste ale Bruxelles-ului. Respingem …
- Protest la Praga împotriva loviturii de stat din România. Cehii, petiție pentru alegeri libere și corecte!Mii de oameni au ieșit în stradă în Praga, pentru a protesta împotriva evoluțiilor antidemocratice din România. Totul în contextul în care candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă de BEC, iar tot mai multe voci vorbeau despre interzicerea lui George Simion. Aproximativ 1200 de cehi au semnat și o petiție în care își arată îngrijorarea față de ultimele evoluții de pe scena politică românească: „Un sistem politic în care oamenii nu aveau dreptul de a vota liber nu trebuie să se mai repete niciodată. Cu nemulțumire urmărim, așadar, cum actuala guvernare din România încearcă să le refuze cetățenilor dreptul …
- Fostul premier al Poloniei, prezent la depunerea candidaturii lui George Simion: Am convingerea că va fi o forță stabilizatoare nu doar pentru România, ci și pentru întreaga UEPreședintele ECR, Mateusz Morawiecki, fost premier al Poloniei, a fost alături de George Simion la depunerea candidaturii sale pentru alegerile prezidențiale. După ce au ieșit din Biroul Electoral Central, cei doi lideri au mers la pas prin Centrul Vechi al Capitalei, până la hotelul în care a avut loc conferința de presă post-eveniment. „Am venit la București în calitate de președinte al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni pentru a-l susține pe George Simion și pentru a susține democrația în România. Dacă George Simion va fi ales președintele României, am convingerea că va fi o forță stabilizatoare nu doar pentru România, ci …