Planeta „s-a liniștit”. Vibraţiile Pământului au scăzut în timpul restricţiilor de circulaţie asociate pandemiei

Un nou studiu, publicat în jurnalul Science, sugerează că zgomotul seismic a scăzut în perioada restricțiilor asociate pandemiei de COVID-19. Planeta Pământ nu a vibrat la fel de mult ca de obicei între lunile martie şi mai ale acestui an, potrivit oamenilor de ştiinţă.
Pământul vibrează în mod natural ca urmare a unei varietăţi de procese geologice, însă activităţile umane, printre care se numără călătoriile şi activităţile industriale, produc, de asemenea, vibraţii care străbat scoarţa Pământului.
Cercetătorii care au studiat scăderea zgomotului seismic asociat activităţilor umane au constatat reduceri semnificative în special în apropierea centrelor urbane, cu precădere New York şi Singapore. Dar chiar şi senzorii seismici îngropaţi adânc în subteran au înregistrat reduceri ale zgomotului seismic asociat activităţilor umane.
Cercetătorii au analizat reducerea zgomotului în 268 de staţii seismice din 117 ţări. Efectul de amortizare asociat pandemiei s-a manifestat mai întâi în China, urmată de Europa şi America de Nord.
Reducerea vibraţiilor este cea mai recentă caracteristică a ceea ce unii oameni de ştiinţă numesc ”antropauză” – reducerea poluării şi a zgomotului în urma pandemiei.
„Acesta este primul studiu la nivel mondial asupra impactului antropauzei asociate coronavirusului asupra pământului de sub picioarele noastre”, a declarat Stephen Hicks, seismolog la Imperial College London şi coautor al cercetării, citat într-un comunicat.
În ultimele decenii, pe măsură ce oraşele şi populaţiile umane s-au extins, nivelurile zgomotului seismic asociat activităţii umane au crescut. Zgomotul seismic produs de oameni poate îngreuna detectarea activităţii seismice naturale a Pământului de către senzori.
Cercetătorii sugerează că aşa-numita antropauză i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să dezvolte noi tehnici de filtrare a zgomotului seismic provocat de oameni şi să îşi perfecţioneze evaluarea tipurilor de semnale seismice ce ar putea precede un dezastru natural, precum un cutremur, o alunecare de teren sau o erupţie vulcanică.
„Odată cu extinderea urbanizării şi creşterea populaţiei globale, tot mai multe persoane vor trăi în zone periculoase din punct de vedere geologic”, a declarat autorul principal al studiului, Thomas Lecocq, cercetător la Observatorului Regal Belgian.
„Prin urmare, va deveni mai important ca niciodată să putem face diferenţa între zgomotul natural şi cel provocat de oameni, astfel încât să putem ‘asculta’ şi monitoriza mai bine mişcările solului de sub picioarele noastre”, a explicat Lecocq. „Acest studiu ar putea ajuta la lansarea acestui nou domeniu de studiu”, a adăugat specialistul.
Sursa: www.digi24.ro
- Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majorePreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții. În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat …
- Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euroCristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 și actual președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reușit să atragă atenția, dar nu datorită măsurilor luate în cadrul controalelor sale, ci datorită unui detaliu vestimentar care a devenit rapid un simbol al luxului ostentativ: cizmele sale de 624 de euro. În timp ce …
- Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!Managera Spitalului Județean Constanța a decis să o demită pe șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Rodica Tudoran, sub pretextul că funcția ar trebui ocupată de un bărbat. Aceasta a justificat schimbarea prin nevoia unui lider care „să poată alerga între heliport și spital”, un discurs profund discriminatoriu. Incidentul a stârnit un val de reacții …
- Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UEAmericanii au solicitat ouă din România pentru a suplini deficitul cauzat de epidemia de gripă aviară, însă legislația sanitar-veterinară europeană și condițiile impuse de SUA fac imposibilă îndeplinirea cerințelor, lăsând țările europene într-o poziție vulnerabilă pe piața internațională. Statele Unite au adresat o cerere pentru importul de ouă din România, dar livrările nu pot fi …
- Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexeIndustria auto românească se confruntă cu riscuri majore din cauza taxelor impuse de Statele Unite, iar un val de concedieri este iminent. Pe lângă aceste probleme, inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a românilor, iar prognozele economice sugerează o înrăutățire a situației pe termen scurt. România se află într-un moment extrem de delicat din …