Politică
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cu ce partid politic ați vota?

Alegerile locale și cele parlamentare se apropie cu rapiditate și viața politică se animă. Unele partide politice vor părăsi scena politică, altele noi vor intra pe ea.
Dorim să știm ce opțiuni politice au cititorii 60m.ro și vă îndemnăm să votați în sondajul de mai jos:
[Total_Soft_Poll id=”2″]
- Premierul slovac îi acuză pe ambasadorii țărilor UE că nu au participat la ceremoniile eliberării Bratislavei la care a participat și Armata RomânăPremierul Slovaciei Robert Fico i-a criticat pe ambasadorii țărilor Uniunii Europene pentru că au refuzat să participe la evenimentul cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la eliberarea Bratislavei de sub fascism. „Pentru faptul că am invitat astăzi la acest eveniment ambasadorul Federației Ruse, Ambasadorul Belarusului și alții.Pentru că i-a oferit ocazia ambasadorului Rusiei de a vorbi, am fost informați de ambasadorii țărilor Uniunii Europene că nu vor veni aici”, a spus el în cadrul unui eveniment comemorativ la Memorialul Slavin. Premierul a comparat diplomații europeni cu copiii încăpățânați. „Datoria ambasadorilor nu este să fie încăpățânați, ci să muncească. …
- Mărturii cutremurătoare din timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990: „Mama mă-tii–legionaro, te învăţ eu democraţie”Procuroarea Daniela Dediu de la Parchetul General arată în rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu , Virgil Măgureanu, Miron Cozma, Adrian Sârbu, Petre Roman în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, că „folosind pe deplin resursele instituțiilor statului – poliție, armată, servicii de informații, procuratură – și bazându-se pe o laborioasă activitate de manipulare a opiniei publice, autorii au reușit ceea ce și-au propus: să demonstreze tuturor că au preluat și dețin puterea și că nimeni nu trebuie să îi conteste.” Prezentăm câteva mărturii ale victimelor Mineriadei din 13-15 iunie 1990: „Am văzut (…) …
- Peșchir, deținut politic. După el vor urma și alții, dacă vom tăceaArestarea preventivă a lui Bogdan Peșchir, în plină campanie electorală, arată limpede că în România nu mai avem democrație, ci poliție politică. Este deținut politic, persecutat pentru că a susținut un candidat incomod pentru sistem. N-a furat, n-a înșelat, n-a comis nicio faptă cu violență – dar a fost arestat pentru că a avut curajul să creadă în altceva decât i se impunea. După el vor urma și alții. Dacă vom tăcea acum, mâine vor fi jurnaliștii, liderii incomozi, cetățenii care îndrăznesc să gândească liber. Ne întoarcem în vremuri în care dosarul penal era un instrument de control politic. Alegerile …
- RECHIZITORIUL din dosarul Mineriadei: Un securist CIE (actualul SIE) i-a dus pe incendiatori la locuinţa lui Corneliu Coposu / Mineri conduşi de un viitor deputat PDSR au devastat locuinţa lui Ion RaţiuProcurorii militari au identificat un fost angajat al Centrului pentru Informații Externe ca fiind responsabil pentru transportul incendiatorilor la casa liderului PNŢ-CD, Corneliu Coposu, în timpul Mineriadei din iunie 1990. Incidentele de violență din 1990 au implicat grupuri de mineri care au pătruns și distrus locuințele liderilor politici Corneliu Coposu și Ion Rațiu, furând bunuri de valoare și implicând persoane aparent coordonate de structuri de stat. Cercetările indică faptul că autoritățile de la acea vreme au ignorat în mod deliberat plângerile formulate de Corneliu Coposu privind identificarea agresorilor. Fostul președinte Ion Iliescu și alți demnitari din perioada respectivă sunt acuzați …
- Ungaria cere României „măsuri urgente” împotriva faptelor anti-maghiareGuvernul de la Budapesta intervine direct în politica internă a României, cerând autorităților române să ia măsuri „decisive” împotriva incidentelor cu caracter anti-maghiar. Secretarul de stat ungar, Lorinc Nacsa, a invocat două evenimente recente din Cluj și Miercurea Ciuc drept motive de îngrijorare. Secretarul de stat ungar pentru politicile privind comunitățile maghiare din afara țării, Lorinc Nacsa, a transmis vineri un apel către autoritățile române, solicitând „măsuri decisive” împotriva faptelor pe care le consideră anti-maghiare. Nacsa a menționat două incidente recente: în Cluj, un grup de tineri ar fi fost agresat pentru că vorbea în limba maghiară, iar la Miercurea …
- Drogurile României, pe mâna politrucilor: PSD trimite un diplomat, PNL o farmacistă la șefia agenției antidrogNoua agenție antidrog a României a fost încredințată, nu specialiștilor în adicții sau politici publice, ci unor personaje numite strict pe criterii politice. Un „diplomat de partid” și o „farmacistă cu ambiții politice” vor decide viitorul politicii naționale privind consumul de droguri. Zero expertiză, dar multe relații. Guvernul Ciolacu reușește performanța de a trata una dintre cele mai grave crize de sănătate publică – consumul de droguri – cu o lejeritate revoltătoare: noua Agenție Națională pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor (ANPCDDA) este condusă de personaje fără nicio legătură cu domeniul. Rareș Achiriloaie, un „diplomat” promovat …
- Industriile din România care riscă să fie afectate de noile tarife comerciale impuse de Donald TrumpNoile tarife vamale anunțate de fostul președinte american Donald Trump în contextul unui posibil nou „război comercial” între Statele Unite și Uniunea Europeană ar putea avea efecte serioase asupra mai multor industrii din România. Deși detaliile exacte privind mărfurile vizate nu au fost încă făcute publice, experiența anterioară și structura economică a României oferă indicii clare despre sectoarele vulnerabile. Industria auto – expusă prin legături externe Una dintre cele mai expuse industrii este cea auto. Deși România nu exportă direct volume mari de autoturisme în SUA, o mare parte din componentele auto produse local ajung în Germania și Franța – …
- Judecătoarea Adriana Stoicescu: Să nu îl uitați pe Becali la preselecțiile pentru CCRJudecătoarea Adriana Stoiescu intervine în plină fierbere politică privind numirea de noi judecători la Curtea Constituțională a României. După ce PNL a anunțat că vrea să îl impună pe Emil Boc, fiindcă are studii juridice, UDMR a crescut miza și a atenționat că are trei candidați care s-ar potrivit perfect la CCR. Stoicescu face mișto și spune că nici Gigi Becali nu ar fi de lepădat în preselecție. Gând voios de dimineață: Nu care cumva să îl uitați pe dl. Becali la preselecțiile pentru CCR. Ar avea ocazia să își aducă la perfecțiune codurile adoptate pe când era in comisia juridică. Nicio …
- Copii captivi în Bosnia: 31 de minori, din diferite țări ale Uniunii Europene, salvați dintr-o rețea de trafic susținută de oficiali ai statului31 de copii, din mai multe țări europene – inclusiv Italia, Croația, Spania și Franța – erau ținuți într-o casă izolată din Bosnia, fără să știe de ce se află acolo. Totul a ieșit la iveală după ce o fetiță de 12 ani a fugit și a cerut ajutorul trecătorilor, declanșând o intervenție polițienească care a descoperit condiții greu de imaginat, inclusiv prezența unor bebeluși și acte de identitate false. Printre suspecți se numără și un ofițer de poliție, iar martorii afirmă că persoane cu funcții cheie în stat vizitau frecvent locuința. Într-un caz ce pare desprins dintr-un coșmar, autoritățile …
- Ștefan Oprea: AUR a venit în CGMB să miște lucrurile. Nicușor Dan și-a petrecut timpul pozând în “salvatorul României”, ignorând cu bună știință obligațiile de zi cu zi față de cetățenii CapitaleiDupă patru luni de la începutul anului, Capitala României are, în sfârșit, un buget aprobat pentru 2025. Primarul general Nicușor Dan a fost în toată această perioadă mai preocupat de campania sa electorală pentru alegerile prezidențiale decât de îndeplinirea mandatului primit de la bucureșteni, acuză Ștefan Oprea, liderul consilierilor AUR din CGMB. În timp ce orașul se sufocă sub problemele nerezolvate, Nicușor Dan și-a petrecut timpul pozând în “salvatorul României”, ignorând cu bună știință obligațiile de zi cu zi față de cetățenii Capitalei. Sunt luni bune de blocaj administrativ în care proiectele urgente au fost amânate, iar Bucureștiul a continuat …
- Lupta pentru CCR se intensifică: Emil Boc, în cursă, UDMR pregătește mai mulți candidațiMandatele a trei judecători ai Curții Constituționale se apropie de final, iar în loc de transparență și competență, scena politică e dominată de jocuri de culise, ambiții personale și lupte pentru influență. Emil Boc, Mihai Busuioc, Robert Cazanciuc și alții intră într-o bătălie în care interesul public pare să fie ultima preocupare. UDMR, la rândul său, își face calculele pentru a-și planta omul la CCR. Curtea Constituțională a României, una dintre cele mai importante instituții ale statului, a devenit miza unei noi bătălii politice, în care partidele nu se mai sfiesc să-și scoată la înaintare „oamenii buni la toate” – …
- Bătălia pe putere continuă: Crin Antonescu îi sugerează lui Nicușor Dan să se retragăCrin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, respinge ideea unui candidat unic propus de Nicușor Dan și lansează un mesaj tranșant: cei care nu au șanse reale ar trebui să se retragă din cursă. Crin Antonescu, candidatul susținut de coaliția de guvernare pentru alegerile prezidențiale, a reacționat dur la propunerea lui Nicușor Dan privind desemnarea unui candidat unic al dreptei. Fostul lider liberal a transmis că nu acceptă ideea unor negocieri între candidați. „În calitate de candidați, nu văd ce putem negocia. Nu avem voturile acasă la noi, voturile sunt la cetățeni”, a afirmat Antonescu, vineri, într-o conferință …
- Florin Călinescu: Tot ce am trăit de la 6 decembrie încoace este o bătaie de joc pe faţă la adresa românilorFlorin Călinescu atacă dur decizia de anulare a turului doi. Actorul acuză o bătaie de joc la adresa voinței populare și spune că trăim un moment incredibil, în care nici măcar nu mai e nevoie de dovezi pentru a sfida alegerile. „Faci turul doi și cu asta, basta!” sunt cuvintele lui Călinescu. „Am spus de nenumărate ori, începând cu anul 2000, când chiar au venit la mine băieții, fără servicii n-ai cum. Dar ce se întâmplă astăzi este absolut… Ar fi pentru mine, dacă aș mai avea chef, să mă arunc, așa, ca într-o piscină fără apă. Bă, este incredibil …
- Sebastian Burduja nu exclude majorări ale facturilor la energie electrică după 1 iulieMinistrul Energiei, Sebastian Burduja, a avertizat că facturile la energie electrică ar putea crește după 1 iulie, deși nu vor fi majorări semnificative pentru consumatorii casnici. Acesta a recomandat românilor să verifice ofertele de pe portalul ANRE pentru a găsi cele mai bune prețuri. În același timp, a subliniat că există mecanisme de sprijin pentru consumatorii vulnerabili. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat recent că plafonarea prețurilor la energie electrică va fi valabilă până la 1 iulie. După această dată, majorările de prețuri nu ar trebui să fie semnificative, însă nu se poate exclude complet o creștere. „Dacă nu se …
- AEP le cere candidaților să spună de unde vin banii de campanie. Nicușor refuză să spună cine îl finanțeazăMesaj de ultimă oră de la Autoritatea Electorală Permanentă! Autoritățile fac apel la candidați să respecte principiul transparenței în finanțarea campaniei electorale, totul după ce toți liderii politici i-au cerut lui Nicușor Dan să explice de unde are bani pentru panourile împrăștiate în toată lumea. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) precizează că, în perioada campaniei electorale, cheltuielile pentru realizarea materialelor de publicitate politică, electorală trebuie să fie suportate exclusiv de beneficiari – candidați independenți, partide politice și alianțe electorale, iar orice cheltuială făcută de către alte persoane pentru promovarea candidaților este strict interzisă.AEP mai anunță că va publica pe site-ul www.finantarepartide.ro, …
- Am donat Ucrainei sistemul Patriot, ca să plătim unul nou. Ciolacu: Deja am făcut plata. Mă bucur că ne vine un model nouRomânia a donat un sistem Patriot Ucrainei anul trecut, iar acum, Guvernul României a anunțat că a plătit pentru înlocuirea acestuia cu un model nou. În timp ce premierul Marcel Ciolacu a exprimat satisfacție pentru achiziția unui sistem mai modern, criticii sunt îngrijorați de costurile enorme și impactul asupra securității interne a țării. România a donat anul trecut un sistem Patriot Ucrainei, iar acum Guvernul României a anunțat că a achiziționa un sistem nou, pentru a înlocui echipamentul trimis la Kiev. Premierul Marcel Ciolacu a confirmat că plata pentru noul sistem a fost deja efectuată, iar România va beneficia de …