Cod roşu de inundaţii în trei județe din centrul

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod roşu de inundaţii, valabilă marţi pe râuri din judeţele Harghita, Braşov şi Covasna.
„Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare de Cod roşu valabilă astăzi, 27 mai, între orele 07:05 – 12:00, ca urmare a cantităţilor semnificative de precipitaţii din ultimele ore, a prognozelor meteorologice actuale, precum şi a efectelor de propagare a apelor.
Fenomenele hidrologice periculoase vizează bazinele hidrografice Baraolt şi Cormoş (afluenţi ai râului Olt), situate în judeţele Harghita şi Covasna, unde se pot produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe precum inundaţii locale şi creşteri periculoase ale nivelurilor apelor, ce pot depăşi cotele de pericol.
De asemenea, sub incidenţa aceluiaşi cod se află şi râurile din bazinul hidrografic Târlung (afluent al râului Râul Negru) în judeţele Braşov şi Covasna, care este valabil în intervalul 27.05.2025 ora 02:30 – 27.05.2025 ora 12:00″, se arată în comunicatul INHGA, conform Agerpres.
Codul roşu hidrologic reprezintă cel mai înalt nivel de avertizare şi semnalează existenţa unui risc iminent de producere a unor inundaţii majore, cu impact semnificativ asupra vieţii, bunurilor şi infrastructurii.
În acest context, hidrologii precizează că este esenţial ca populaţia să manifeste prudenţă maximă şi să evite deplasările în zonele afectate sau în apropierea cursurilor de apă, întrucât traversarea acestora – fie pe jos, fie cu autovehicule – poate pune viaţa în pericol.
Totodată, se impune informarea permanentă din surse oficiale şi colaborarea cu autorităţile locale pentru a permite intervenţia rapidă şi eficientă în caz de nevoie.
Precizările Ministerului Afacerilor Interne
„COD ROȘU HIDROLOGIC – INTERVENȚII ÎN DERULARE ÎN JUDEȚUL COVASNA
În urma avertizării hidrologice emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), au fost înregistrate scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici din bazinele hidrografice Baraolt și Cormoș, afluenți ai râului Olt, cu posibile depășiri ale cotelor de pericol în județele Harghita și Covasna.
SITUAȚIA DIN JUDEȚUL COVASNA
Ca urmare a manifestării fenomenelor periculoase, la nivelul județului Covasna s-au dispus măsuri de evacuare preventivă în mai multe localități, în scopul protejării populației:
Localitatea Lunca Mărcușului (com. Dobârlău)
•Au fost evacuate mai multe persoane ca urmare a riscului de inundații locale.
•Persoanele au fost relocate la sala de sport din localitatea Dobârlău sau la rude.
•Intervenția este în desfășurare, fiind mobilizate echipaje din cadrul ISU Covasna și autoritățile locale.
Localitatea Băcel (com. Chichiș)
•Au fost evacuate preventiv aproximativ 50 de persoane din 30 de case, în contextul avertizării Cod Roșu.
•Relocarea s-a făcut în sala de sport din Dobârlău și la rude.
•Intervenția ISU se realizează cu sprijinul echipajelor IPJ și IJJ.
MĂSURI COMPLEMENTARE LA NIVEL NAȚIONAL
•La nivelul județului Covasna, sunt active echipe operative, se menține permanența la autoritățile locale și se monitorizează în teren cursurile de apă vizate.
•Sunt în desfășurare intervenții pentru evacuarea apei și protecția populației în alte localități din județ.
•Mesaje RO-ALERT au fost transmise pentru localitățile vizate.

ALTE EFECTE ÎNREGISTRATE
•În județul Brașov, localitatea Paltin: un râu a ieșit din albie și a inundat 10 curți.
•În județul Prahova, localitatea Trenu: o alunecare de teren a afectat o curte; 2 persoane evacuate.
•În județul Bacău, localitatea Mărgineni: 2 persoane evacuate dintr-o locuință inundată.
Ministerul Afacerilor Interne monitorizează în permanență evoluția fenomenelor hidrometeorologice și coordonează intervențiile în teren. Rugăm populația să respecte recomandările autorităților și să se informeze din surse oficiale”, a transmis MAI.
Situație dramatică la Bacău
Paisprezece persoane au rămas izolate în case, în comuna Mărgineni, în urma unor inundaţii după ce pârâul Trebeş a ieşit, marţi, din matcă, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău.
La faţa locului intervin mai multe echipaje de pompieri din Bacău şi Moineşti.
„În urma evaluării efectuate la faţa locului s-a constatat că trei locuinţe au fost afectate de apă, dintre care două sunt nelocuite. Din cea de-a treia locuinţă au fost evacuate două persoane, un adult şi un minor. Şapte case sunt izolate, fiind estimate aproximativ 14 persoane în acestea”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, locotenentul Ana Maria Cioarec.
Intervenţia este în desfăşurare iar echipajele ISU monitorizează în permanenţă evoluţia fenomenelor hidrometeorologice în zonă.
Judeţul Bacău este sub avertizare Cod portocaliu de precipitaţii abundente.
Furtunile au lăsat peste 7.000 de români fără curent electric în mai multe județe
Codurile portocaliu de ploi și vijelii din noaptea trecută au afectat rețelele electrice în mai multe zone din țară. Peste 7.000 de consumatori au rămas fără energie electrică marți dimineața.
Cea mai grav afectată zonă este acoperită de Delgaz Grid, cu 5.596 de consumatori nealimentați în județele Bacău și Neamț din cauza a trei incidente pe linii de medie tensiune. Sunt vizate 7 localități și 38 de posturi de transformare.
În zona Muntenia, administrată de Rețele Electrice România, 1.400 de utilizatori au rămas fără curent pe 4 linii parțial nealimentate. În Banat, alte 433 de persoane sunt afectate pe 2 linii.
În județul Vrancea, prin sucursala DEER Focșani, 360 de utilizatori din localitățile Modruzeni și Mărășești (parțial) nu au electricitate din cauza unei linii de medie tensiune afectate de vânt puternic și ploi.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că echipele sunt pe teren pentru remedierea defecțiunilor și reconectarea în siguranță a consumatorilor.
DEO raportează doar 44 de deranjamente punctuale în curs de remediere, iar în Dobrogea nu sunt incidente în curs.