Personalul medical de la maternitatea Primăriei Timișoara se pregătește de proteste și solicită o clădire în care să se mute clinica. Fritz se opune!
Sindicatele Materna-Cartel Alfa, Sanitas, Promedica și Solidaritatea Sanitară au anunțat Primăria Timișoara că vor organiza un protest, în data de 16 ianuarie 2025, între orele 14:00-16:00, ca să solicite alocarea unei clădiri pentru Maternitatea Odobescu din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenta Timișoara. Protestul va avea loc la Primăria Municipiului Timișoara, cu punct de plecare Maternitatea Odobescu. La protest vor participa angajați ai Maternității Odobescu.
La începutul lunii decembrie 2024, clădirea veche de peste 120 de ani care găzduia secțiile de obstetrică și neonatologie a fost declarată improprie pentru funcționare, cu încetarea activității medicale.
Primul semnal de alarmă a venit la finele lunii mai 2024. În urma unor sesizări ale mămicilor internate și ale cadrelor medicale, a ieșit la iveală că Maternitatea Odobescu se prăbușește peste paciente, mămici și bebeluși. Pe ascuns, Dominic Fritz a închis de urgență o aripă a clădirii.
Structura de rezistență este atât de afectată, încât viceprimarul Ruben Lațcău și echipa au fost la fața locului și au decis închiderea a cel puțin 5 saloane pentru gravide și lehuze, sala de nașteri, centrul de boli rare oculare și ambulatoriul de neonatologie.
Miercuri, 29 mai 2024, a avut loc un prim incident, trecut sub tăcere de către conducerea maternității care ține de Spitalul Municipal, condus de managerul de atunci, Daniel Malița. Un electrician a suferit un accident de muncă, după ce tavanul parterului a cedat și o cărămidă l-a lovit în cap.
Problemele sunt însă mult mai grave. Există fisuri în structura de rezistență a întregii clădiri, iar podeaua de la etajul întâi a saloanelor unde erau internate paciente a cedat în mai multe locuri. Decizia pompieristică luată atunci, prin care viceprimarul Lațcău și conducerea spitalului au decis închiderea unei aripi a maternității, a fost una luată pe ascuns, în timp ce acolo au fost aduși, a doua zi după prăbușirea unor bucăți de tavan, muncitori pentru a cârpi cumva ce se putea repara în regim de urgență.
Lucrări la repezeală care, însă, nu pot rezolva problema de fond. Muncitorii au încercat să pună în siguranță tavanul parterului, să nu se prăbușească. Însă sunt necesare lucrări serioase, care vor dura luni de zile până când spațiile pot fi redate în folosință.
Prăbușire și evacuare de urgență în toiul iernii
Pe 3 decembrie 2024 a avut loc un al doilea incident, mult mai grav, care a dus la închiderea unor aripi ale clinicii și mutarea noilor-născuți și a pacientelor adulte la alte secții sau spitale din oraș, lucru pe care l-au reușit prin ajutorul dat de președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, și de către managerul Spitalului Județean, Dorel Săndesc, care au decis să suspende planurile pentru reorganizarea maternității Bega și să o dea, temporar, în folosință Maternității Odobescu, care ține de Primăria Timișoara.
Panica a cuprins personalul și pacienții Maternității Odobescu din Timișoara după ce, pe 1 decembrie, o bucată de tavan s-a prăbușit în baia din vecinătatea sălii de naștere, la etajul secției de Neonatologie. Din fericire, nicio persoană nu se afla în interior în momentul respectiv. Incidentul a fost ținut ascuns de primarul Dominic Fritz și a ajuns public doar datorită unor persoane internate în spital, care au contactat presa. Același scenariu de a trece sub tăcere un incident grav ca și în primăvara lui 2024.
Starea avansată de degradare a clădirii, în care nu s-au mai făcut investiții majore de decenii, este considerată principala cauză a acestui eveniment. Situația scoate la lumină lipsa unei soluții viabile pentru îmbunătățirea condițiilor din maternitate, în contextul în care proiectul unei noi unități pe Calea Bogdăneștilor, inițiat de fosta administrație, a fost abandonat de actuala conducere a Primăriei Timișoara.
Solicitare de relocare de urgență
Potrivit unui document semnat de directorul general al Administrației pentru Sănătate și Educație din Primăria Timișoara, Florentina Georgeta Radu, și viceprimarul Ruben Lațcău s-a solicitat mutarea imediată a mamelor, nou-născuților și personalului medical în spațiile disponibile ale Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”, aflat tot în subordinea Primăriei Timișoara.
„Dat fiind pericolul iminent generat de starea avansată de degradare a clădirii deţinute în coproprietate, în care îşi desfăşoară activitatea secţiile de Obstetrică şi Neonatologie, propunem relocarea de urgenţă a pacienţilor şi a personalului medical şi auxiliar. Ulterior, va trebui identificată o soluţie optimă pentru funcţionarea acestor secţii”, se arată în solicitarea citată de cotidianul Renașterea bănățeană.
La acel moment, conform directorului medical al Spitalului Municipal Timișoara, Mădălin Mărgan, opt mame cu copii au fost relocate în alte părți, la Spitalul de Copii Louis Țurcanu și la Maternitatea Bega, în funcție de gravitatea situației, însă 40 de mame se află în continuare în imobil.
”Se va închide temporar activitatea în saloanele unde a avut loc incidentul și se va face expertiza tehnică, apoi, se vor decide pașii ce vor fi urmați: dacă intră în renovare completă sau se pot face doar de întăriri ale structurii. Pentru rezolvarea cazului, participă toți factorii de decizie, împreună cu reprezentanții Primăriei Timișoara și ai celor două spitale”, a declarat Mărgan, după incidentul din decembrie 2024.
A doau zi, Prefectul Mihai Ritivoiu a cerut anchetarea modului conducerea Spitalului Municipal a gestionat situația de la Maternitatea Odobescu. Internările la Maternitatea Odobescu au fost suspendate, iar pacienții noi sunt redirecționați către Maternitatea Bega. De asemenea, nouă mame și bebelușii acestora au fost transferați la secția de neonatologie a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”. Nou-născuții rămași în Maternitatea Bega sunt în afara oricărui pericol, fiind plasați într-o zonă sigură până la externare, conform deciziilor medicale.
Prefectul a anunțat emiterea unui ordin pentru constituirea unei comisii mixte care va verifica toate spitalele din județul Timiș. Din această comisie vor face parte reprezentanți ai DSP, Inspectoratului de Stat în Construcții și Prefecturii. Scopul este de a preveni incidente similare și de a asigura siguranța pacienților.
„Ceea ce s-a întâmplat la Odobescu este o dovadă clară a nevoii urgente de investiții în infrastructura medicală. Deși aveam alte planuri pentru spațiile fostei maternități Bega, situația actuală ne obligă să fim alături de comunitate și să sprijinim Primăria Timișoara în gestionarea acestei crize,” a declarat Alfred Simonis, președintele CJ Timiș, cel care împreună cu managerul Spitalului Județean, prof. dr. Dorel Săndesc, au decis să pună la dispoziție temporar clădirea fostei maternități Bega.
Incidentul de la Maternitatea Odobescu trage un semnal de alarmă cu privire la starea infrastructurii sanitare din Timișoara. Autoritățile județene subliniază că astfel de situații pot fi evitate doar printr-un angajament ferm pentru modernizare și investiții consistente în sistemul medical. Consiliul Județean Timiș reafirmă că va face tot posibilul pentru a asigura siguranța pacienților și personalului medical din județ.
Administrația USR a refuzat o investiție de 75 de milioane de euro
În luna decembrie 2024, Primăria Timișoara avea puse la dispoziție toate proiectele și documentațiile necesare pentru a aplica la o finanțare europeană care ar fi rezolvat situația prin construirea unui noi spital municipal.
Pare incredibil, dar Primăria Timișoara a refuzat să aplice pentru o finanțare de aproape 400 de milioane de lei (aproximativ 75 de milioane de euro), bani pe care i-ar putea obține pentru a construi de la zero un spital de copii, inclusiv cu secții pentru nașteri și neonatologie, copii născuți prematur, gravide sau lehuze cu probleme medicale.
Adică exact acele categorii pe care le-au cărat cu salvările, între spitale, după ce un corp de clădire a vechii clădiri de pe Odobescu s-a prăbușit parțial.
Doar că la primărie, de la primarul Fritz și viceprimarul Lațcău și până la Florentina Radu, “împărăteasa spitalelor primăriei”, directorul Administraţiei pentru Sănătate şi Educaţie a Municipiului Timişoara (ASEMT), nimeni nu a vrut să aplice pentru finanțarea de 75 de milioane de euro, pe motiv că există deja un alt plan pentru o clădire, ipotetic, lângă noul spital de copii care se va face din banii virtuali ai investitorilor-minune ce ar trebui aduși de specialiștii Băncii Mondiale.
La ansamblul de clădiri care s-au prăbușit, viceprimarul Lațcău a stabilit, împreună cu o comisie tehnică, “punerea în siguranță a clădirii”. Aici, edilul a mințit prin omisiune. În vara lui 2024 s-a făcut o punere în siguranță, în fapt o glumă sinistră, o improvizație, care nu a rezistat și cele două clădiri lipite una de cealaltă, cea care a început să se prăbușeacă în vara trecută, și cea lipită de ea, se dezintegrează la propriu.
Dacă lucrările de intervenții din iunie 2024 nu au rezistat, în cazul celei prăbușite în decembrie 2024, viceprimarul a mințit cu grație: nu se pot face niciun fel de intervenții, deoarece clădirea, din 1897, aparține Comunității Evreiești și Primăria Timișoara este doar chiriaș. Plătește peste 7.000 de euro pe lună chirie, însă, prin lege, nu poate deconta lucrări de construcții de orice fel asupra unei clădiri care nu aparține municipalității.
Primăria a renunțat la o finanțare concretă, în favoarea unui proiect utopic, dar cu dedicație
Aparent ireal, în condițiile descrise mai sus, însă administrația USR a Timișoarei a refuzat să aplice la o finanțare de aproximativ 400 de milioane de lei fără un temei serios, ci pentru simplu fapt că ambițiile, orgoliile și interesele financiare nu sunt spre binele pacienților, ci trebuie să ajungă, cu dedicație, la anumite firme.
Echipa de proiecte de la Spitalul Municipal a pregătit toată documentația pentru a aplica cu un proiect de finanțare prin Programul Național de Investiții în Infrastructura Instituțiilor Spitalicești.
Tot pe 3 decembrie 2024, viceprimarul Ruben Lațcău a mai spus o minciună.
“Vorbim de corpul de care, din păcate, este unul foarte vechi. Vă aduc aminte că Primăria Timișoara avea un proiect autorizat la zi, inclus în PNRR, care era finanțabil și, din păcate, la schimbarea Guvernului, la noul Guvern PSD-PNL, corpul a fost eliminat din PNRR, fără discuții și fără să se țină cont de gradul de prioritizare. România este acum în punctul în care va pierde miliarde de euro, fonduri europene, din PNRR, pentru că s-au introdus proiecte la nivel de prefezabilitate, iar un proiect autorizat a fost eliminat doar ca să pedepsească Timișoara. Dacă noi atunci am fi început execuția, am fi fost probabil în momentul ăsta cu noua maternitate aproape finalizată sau, cu siguranță, eram undeva la interioare, la munca de finisaj interioare. Suntem în proces de a obține un nou spital municipal printr-un PPP, un parteneriat public-privat, și mergem înainte cu acest proiect, care va include și relocarea maternității”, a spus edilul.
În realitate, însă, există încă din anul 2018 un proiect de reabilitare a maternității și achiziția de echipamente. Ordinul de începere pentru Studiul de Fezabilitate a fost dat pe 20.07.2018. Consiliul Local Timișoara a aprobat o HCL privind indicatorii pe 14.06.2019. Ordinul de începere a proiectării s-a dat pe 01.08.2019. Valoare contractului pentru SF, PT și DTAC a fost de 430 395.63 lei cu TVA inclus, bani plătiți chiar de către Primăria Timișoara. Spitalul Municipal a plătit ulterior documentația NZEB – privind studiul de certificare termică, aproximativ 6.000 de euro, și a donat această documentație primăriei, pentru a putea depune proiectul spre finanțare prin PNRR. S-a solicitat suma de 683.6 milioane de lei fără TVA, din care 95% erau bani veniți prin PNRR iar Primăria Timișoara trebuia să contribuie cu doar 5%, adică o co-finanțare de 34 de milioane de lei fără TVA.
Inițial, proiectul a fost respins, dar a prins un loc 2 pe lista proiectelor în așteptare. După intervenții la București, cu ajutorul guvernelor PNL și, ulterior, PSD, în anul 2024 a apărut posibilitatea certă de a obține finanțarea.
Chiar un secretar de stat din Ministerul Sănătății, originar din Timișoara, a insistat pe lângă autoritățile locale să depună documentația pentru apelul de proiecte ce urmează a fi finanțate. Aceeași atitudine a avut-o și echipa de proiecte a Spitalului Municipal, doar că s-a lovit de o ignoranță totală și un refuz tacit dinspre noua conducere a Spitalului Municipal, dar și dinspre Primăria Timișoara. Aici s-a dovedit că viceprimarul Lațcău a mințit în declarația de marți, 3 decembrie 2024.
Apelul lansat de minister pe 1 noiembrie 2024 a mai și primit o perioadă de grație de prelungire a termenului de aplicații până la 20 decembrie 2024. Cei de la Spitalul Municipal au notificat atât conducerea spitalului, respectiv pe noul manager interimar, Rodica Zara, pe directoarea financiară interimară Dana Micloșoni, adusă de la Spitalul Hațeg și, întâmplător, mama unui membru USR de frunte din Timiș, vicepreședinte al organizației USR Timișoara. Cele două nu au făcut însă niciun demers, deși aveau toată documentația pentru aplicație completă și pregătită pentru a fi trimisă la minister. Ele au primit notificarea încă de la 1 octombrie 2024!
Același zid de refuzuri există și la Primăria Timișoara, unde Florentina Radu, directorul Administraţiei pentru Sănătate şi Educaţie a Municipiului Timişoara, împuternicită să taie și să spânzure după pofta inimii, a anunțat echipa de proiecte de la „Municipal” că o interesează doar finanțarea pentru reabilitarea Spitalului “Victor Babeș”, nu și pentru Maternitatea Bega. Nu întâmplător, Florentina Radu a fost numită și președinte la Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal Timişoara pe data de 31 octombrie 2024.
Motivul e simplu. Ambiția lui Dominic Fritz, respectată cu sfințenie de Florentina Radu, de a construi un spital de copii nou, printr-o finanțare ipotetică de care să facă rost o entitate afiliată Băncii Mondiale, finanțare pe care primăria să o dea înapoi în rate pe parcursul câtorva zeci de ani. O utopie de care a râs toată lumea, dar pentru care primăria s-a angajat să plătească un studiu de prefezabilitate de 250.000 de euro, deși avea deja un proiect complet, cu studiu de fezabilitate, proiectare și documentația tehnică pentru autorizația de construire, toate plătite deja și cu numai 90 de mii de euro…
Aceeași Florentina Radu le-a spus celor de la echipa de proiecte de la Spitalul Municipal că se va porni de la zero, deși nu există bani, pentru construirea unui nou corp lângă viitorul spital de copii care nu există și nu are finanțare. Ironia e cu atât mai mare, cu cât la noul spital municipal “virtual”, strategii primarului Fritz nu au luat în calcul și integrarea secțiilor de Obstetrică, Ginecologie și maternitate. Mai mult, dacă vechiul spital are în total 1018 paturi, noul spital la care visează administrația Fritz va avea doar 400 de paturi.
Cel mai grav este că, așa cum reiese din documentele atașate, echipa de proiecte de la Spitalul Municipal a anunțat conducerea unității și pe cei din primărie de oportunitatea de a aplica până în 20 decembrie cu documentația deja întocmită. Care însă nu place actualei conduceri USR, deoarece a fost întocmită de echipa din perioada administrației Robu. Deși cele 75 de milioane de euro există, documentația există, doar că doamnele Florentina Radu și Rodica Zară, portavocile cuplului edilitar Fritz – Lațcău, au refuzat efectiv să aplice pentru finanțare, deși au avut timp încă 8 zile, în decembrie 2024, au fost anunțate de cel puțin 2 ori în scris de către echipa de proiecte a Spitalului Municipal și chiar și de către un secretar de stat bine intenționat.
Angajații de la Maternitatea Odobescu ies în stradă pentru condiții decente de lucru și pentru pacienți
Eforturile depuse până în acest moment de conducerea spitalului de a găsi o locație nouă pentru Maternitatea Odobescu au fost fără succes și am explicat mai sus și care este interesul nedeclarat al administrației USR, cel legat de Banca Mondială și de banii aruncați pe un studiu de prefezabilitate, un sfert de milion de euro pentru… nimic.
Maternitatea Odobescu este maternitate de nivel 3, cea mai mare maternitate din regiunea de Vest a țării, gestionând cazurile cu risc obstetrical, urgențele obstetricale, neonatologice și ginecologice din Timiș și județele învecinate. Însă aceasta nu poate funcționa în mai multe clădiri, împrăștiate prin oraș, cu personal relocat și chiar în spații primite din milă pentru a trece peste criză, cum este cazul folosirii fostei maternități Bega.
Acum, la începutul anului 2025, angajații de la Odobescu arată că răbdarea lor a ajuns la limită, motiv pentru care vor organiza un prim protest în data de 16 ianuarie 2025, între orele 14:00-16:00, pentru alocarea unei clădiri pentru Maternitatea Odobescu din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenta Timișoara.