3,3 miliarde de dolari atrași de România de pe pieţele externe de capital

3,3 miliarde de dolari au fost atrași de România de pe pieţele externe de capital suma reprezentând cel mai mare volum atras în dolari, declară Ministerul Finanţelor Publice.

Marți au fost încasate fondurile aferente acestei tranzacţii, notează agerpres.ro

„Emisiunea de euroobligaţiuni lansată în data de 7 iulie 2020 de Ministerul Finanţelor Publice s-a bucurat de un interes deosebit din partea investitorilor, România revenind pe piaţa USD pentru prima oară din 2018. Tranzacţia a reconfirmat poziţia României de emitent suveran sofisticat pe pieţele externe de capital, printre punctele de interes ale emisiunii numărându-se: prima tranzacţie de euroobligaţiuni denominată în USD realizată de România în 2020, cu o tranşă dublă, 10 ani lung în sumă de 1,3 miliarde USD şi 30 ani lung în sumă de 2 miliarde USD, după cele două tranzacţii realizate în prima jumătate a anului care au fost denominate în EUR. Este prima tranzacţie în USD realizată de România după 2 ani de absenţă de pe această piaţă, fiind cel mai mare volum atras de pe pieţele externe de capital în dolari americani”, transmite MFP într-un comunicat.

Potrivit MFP România s-a bucurat și de o reducere consistentă a costului faţă de nivelul iniţial lansat în piaţă, de 25 de puncte de bază.

„Succesul recentei tranzacţii denotă interesul investitorilor în titlurile emise de România în dolari americani, precum şi încrederea acestora în capacitatea de răspuns a ţării noastre în faţa crizei generate de pandemia COVID-19 şi în planul de relansare economic pe termen mediu al actualului Guvern. Împrumutul va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanţare în creştere, rezultate din deficitul bugetar şi volumul refinanţării datoriei publice”, a declarat Florin Cîţu.

%d blogeri au apreciat: