OpiniiPolitică

27 Decembrie, CFSN preia puterea! 34 de ani de la lovitura de stat

Au trecut 34 de ani de la lovitura de stat, timp în care lucrurile în România, pe plan politic, s-au tot schimbat. S-au perindat guverne peste guverne și miniștri peste miniștri. Până s-a ajuns aici, a fost nevoie ca, pe 27 decembrie 1989, să fie constituit Biroul Executiv al CFSN.

Biroul Executiv al CFSN era format din 11 membri: președinte – Ion Iliescu, prim-vicepreședinte – Dumitru Mazilu, vicepreședinți – Cazimir Ionescu și Károly Király, secretar – Dan Marțian, membri: Bogdan Teodoriu, Vasile Neacșa, Silviu Brucan, Gheorghe Manole, Ion Caramitru și Neculae Radu.

Pe 22 decembrie 1989, după fuga cuplului Ceaușescu în jurul orei 12:07, în mijlocul efervescenței revoluționare, au început diverse încercări de formare a unui guvern nou, care să-l înlocuiască pe guvernul condus de Constantin Dăscălescu. Au fost trei încercări:

-În sediul Ministerului Apărării chiar Ilie Ceaușescu, fratele dictatorului a încercat să schițeze o remaniere de guvern.

-În sediul CC al PCR, Ilie Verdeț a avut o încercare eșuată de formare a unui guvern nou.
Cea care a ieșit învingătoare, a fost gruparea lui Ion Iliescu, care a înființat în prim pas la sediul CC Consiliul Frontului Salvării Naționale, ca organ suprem de conducere, definit mai târziu mai mult ca organ legislativ, și acesta a format în scurt timp și noul guvern.

-Înființarea CFSN a fost anunțată la Televiziunea Română de directorul Editurii Tehnice Ion Iliescu. Din declarațiile unor membri ai CFSN, în special a celor cunoscuți anterior revoluției drept opozanți ai regimului ceaușist, rezultă că aceștia au fost incluși de Ion Iliescu în componența CFSN fără o discuție prealabilă.

Consiliul Frontului Salvării Naționale a cărui naștere a fost anunțată printr-un comunicat public la 22 decembrie 1989 a preluat „întreaga putere în stat”.

Componența inițială a CFSN a cuprins 40 de persoane: Doina Cornea, Ana Blandiana, Mircea Dinescu, László Tőkés, Dumitru Mazilu, Dan Deșliu, general Ștefan Gușă, general Victor Atanasie Stănculescu, Aurel Dragoș Munteanu, Corneliu Mănescu, Alexandru Bîrlădeanu, Silviu Brucan, Petre Roman, Ion Caramitru, Sergiu Nicolaescu, Mihai Montanu, Mihai Ispas, Gelu Voican Voiculescu, Dan Marțian, Mihail Lupoi, Gheorghe Voinea (general), căpitan de rangul I. Emil Dumitrescu, Vasile Neacșa, Cristina Ciontu, Marian Baciu, Bogdan Teodoriu, Eugenia Iorga, Paul Negrițiu, Gheorghe Manole, Cazimir Ionescu, Neculae Radu, Adrian Sîrbu, Constantin Cîrjan, Géza Domokos, Magdalena Ionescu, Marian Mierlă, Constantin Ivanovici, Ovidiu Vlad, Valeriu Bucurescu, Ion Iliescu.

Această lista a fost completata cu numele revolutionarilor din fostul CC si care făceau parte din CPSN (Comitetul Provizoriu de Salvare Națională) care fusese înfiintat după ora 16 in 22 decembrie 1989. Alcătuit inițial din 40 de membri, Consiliul avea să reunească pe 27 decembrie 145 de persoane.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button