PoliticăRepublica Moldova

Zelenski: Victoria Ucrainei va reuni Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, consideră că victoria ucrainenilor în războiul împotriva Federației Ruse-agresoare va avea impact asupra situației din Moldova, Belarus și Georgia, scrie gordonua.com, citat de IPN. Zelenski a declarat despre aceasta într-un interviu acordat prezentatoarei TV Natalia Moseiciuk, publicat pe YouTube pe 27 august, comentând o secvență a conversației jurnalistei cu liderul opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaya.

În imagine, Moseciuk o întreabă pe Tihanovskaia cum îi pare scenariul că poate veni un moment când ea se va adresa comandantului suprem al Ucrainei, Zelenski, cu o solicitare de a se implica în eliberarea Belarusului.

„Nu exclud”, răspunde Tikanovskaia în videoclip. Comentând fragmentul în cauză, Zelenski se exprimă că așa și va fi. „Pe bune. Cred că victoria ucraineană va pune capăt [situației existente]. Și mă bucur foarte mult pentru societățile acestor state. Nu numai pentru Belarus. Va fi o chestiune și pentru Moldova astăzi dezmembrată…Va fi vorba despre reintegrarea Moldovei. Va fi o chestiune și pentru Georgia”, a comentat președintele.

”Sunt sigur că victoria Ucrainei va permite o soluție politică pentru democrații, refacerea integrității acestor state… inclusiv Belarusului, integrității Georgiei și Moldovei. Așa că doamna Tihanovskaia nu trebuie să se gândească la armatele altor state”, a punctat liderul ucrainean. Sursa citată precizează că la începutul lunii iunie, Volodimir Zelenski spunea că Ucraina ar putea ajuta Moldova să rezolve problema regiunii transnistrene nerecunoscute (ocupată de Federația Rusă) doar dacă ar exista o astfel de solicitare de la Chișinău. Demersul, însă nu avut continuitate.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button