Internațional

Zelenski, la Berlin: Putem face chiar în acest an ca înfrângerea Rusiei să fie „ireversibilă”

Kievul şi susţinătorii săi occidentali pot face „ireversibilă” înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina chiar în acest an, a declarat duminică, 14 mai, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce a fost primit la Berlin de cancelarul Olaf Scholz, scriu Reuters şi The Guardian.

Liderul ucrainean a declarat într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz că va fi întotdeauna recunoscător Berlinului pentru sprijinul acordat în timpul invaziei pe scară largă a Rusiei.

„Acum este momentul să determinăm sfârşitul războiului încă din acest an, putem face ca înfrângerea agresorului să fie ireversibilă încă din acest an”, a afirmat președintele ucrainean.

Anterior, Zelenski a transmisese şi pe Twitter mulţumirile sale „pentru cel mai mare pachet de ajutor militar de la începutul invaziei ruseşti” acordat de Germania, care a anunţat sâmbătă un sprijin militar în valoare de 2,7 miliarde de euro pentru Kiev.

„Sistemele germane de apărare antiaeriană, artileria, tancurile şi vehiculele de luptă ale infanteriei salvează vieţi ucrainene şi ne aduc mai aproape de victorie. Germania este un aliat de încredere! Împreună aducem pacea mai aproape!”, a scris Zelenski, mai întâi în limba germană şi apoi în engleză.

Aceste declaraţii şi această vizită a lui Zelenski la Berlin intervin în condiţiile în care Ucraina este aşteptată să lanseze operaţiuni contraofensive majore în următoarele săptămâni pentru a încerca să recucerească porţiuni din estul şi sudul ţării ocupate de forţele ruse.

Zelenski a mai declarat, în conferinţa de presă comună cu Scholz, că Ucraina este gata să discute iniţiativele de pace propuse de alte state, dar a subliniat că aceste propuneri ar trebui să se bazeze pe poziţia Kievului şi pe planul său de pace.

„Războiul are loc pe teritoriul ţării noastre şi, prin urmare, orice plan de pace se va baza pe propunerile Ucrainei”, a punctat el, în condiţiile în care China, dar şi Papa Francisc, şi-au exprimat astfel de intenţii de a media pacea. Kievul a exclus ideea oricăror concesii teritoriale către Rusia şi a declarat că îşi doreşte înapoi fiecare centimetru de pământ. Rusia a anexat peninsula Crimeea şi alte patru regiuni ucrainene, pe care Moscova nu le controlează în totalitate, dar le numeşte de-acum pământ rusesc.

La rândul său, cancelarul federal Olaf Scholz a dat asigurări, după ce la primit la Berlin pe Zelenski pentru prima oară de la debutul invaziei ruse, că Germania va sprijini Ucraina cât timp va fi necesar, relatează agențiile de presă AFP şi DPA, conform Agerpres.

„Am spus-o în numeroase rânduri şi o repet astăzi: vă vom susţine atât timp cât va fi necesar”, a declarat Scholz, în conferinţa de presă comună.

„Această solidaritate este durabilă şi este puternică”, a adăugat cancelarul german. Potrivit acestuia, sprijinul Berlinului pentru Kiev, inclusiv în armament, se ridică până acum la 17 miliarde de euro. În plină pregătire a unei contraofensive, Zelenski a dat asigurări că Ucraina „nu atacă teritoriul rus”.

„Nu avem nici timpul, nici forţe şi nici un surplus de arme pentru aceasta. Pregătim o contraofensivă pentru a elibera teritoriile ilegitim cucerite”, a precizat liderul ucrainean, în conferinţă. Zelenski vrea o „coaliţie pentru avioane de luptă”, Scholz se arată prudent Zelenski a mai afirmat că Ucraina lucrează la „crearea unei coaliţii pentru avioane de luptă”, şi a cerut Germaniei să se alăture acesteia.

„Este foarte important pentru Ucraina să ne coordonăm eforturile”, a subliniat el.

Rusia deţine în prezent o preponderenţă de putere în spaţiul aerian al Ucrainei, iar această situaţie trebuie să se schimbe, a insistat președintele ucrainean. Cancelarul Scholz a evitat un angajament, spunând că Germania a furnizat Ucrainei o mare cantitate de arme şi va continua să o facă.

„Berlinul se concentrează” pe furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, a arătat Scholz. Zelenski a venit la Berlin cu un avion al guvernului german Volodimir Zelenski a sosit la Berlin venind de la Roma, unde s-a întâlnit separat, sâmbătă, cu preşedintele Sergio Mattarella, cu premierul italian Giorgia Meloni şi cu Papa Francisc, accentul fiind pus în discuţiile cu oficialii italieni tot pe ajutorul militar. La fel ca în cazul deplasării în Peninsulă, unde a fost adus de un avion al guvernului de la Roma, Zelenski a ajuns la Berlin la bordul unui avion al guvernului german, fiind escortat deasupra spaţiului aerian german de avioane de vânătoare ale forţelor aeriene din Luftwaffe (forțele aeriene germane).

Liderul ucrainean a ajuns la Berlin la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică. Anton Gherşcenko, consilier al ministrului de interne al Ucrainei, a postat pe Twitter o înregistrare video care arată măsurile de securitate în vigoare, duminică, în Germania, pentru vizita lui Zelenski.


Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button