Zelenski confirmă că rușii au lansat o contraofensivă în regiunea Kursk
Armata rusă a revendicat joi recucerirea a 10 localităţi ocupate de trupele ucrainene în regiunea rusă de graniţă Kursk, unde armata ucraineană a lansat prin surprindere pe 6 august o ofensivă mecanizată prin care a pătruns zeci de kilometri în interiorul Rusiei, relatează agenţiile de presă internaționale, preluate de Agerpres.
„În cursul operaţiunilor ofensive, unităţile grupării de trupe Nord au eliberat 10 localităţi în două zile”, a susţinut Ministerul rus al Apărării.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat în acelaşi timp că o contraofensivă rusească este în desfăşurare în provincia rusă Kursk, susţinând că această replică a Moscovei a fost anticipată de comandamentul ucrainean. „Ruşii au început acţiuni contraofensive. Se desfăşoară conform planului nostru ucrainean”, a spus Zelenski, fără a oferi precizări, vorbind la o conferinţă de presă comună la Kiev cu omologul său lituanian Gitanas Nauseda.
Anterior, preşedintele ucrainean a spus că au fost observate acumulări de trupe ruseşti peste graniţă în Belarus, aliatul Rusiei. „Le-am văzut de mult timp, iar acest proces este sub control”, a asigurat Zelenski, care le-a cerut din nou aliaţilor occidentali să permită Ucrainei să lovească ţinte pe teritoriul rus cu armele furnizate ca ajutor militar, afirmând că a avut o discuţie „foarte directă” pe acest subiect cu secretarul de stat american Antony Blinken şi cu ministrul britanic de externe David Lammy.
Primii care au informat despre contraofensiva rusă în Kursk au fost bloggerii militari ruşi, potrivit cărora trupele ruse au recuperat acolo circa 150 de kilometri din teritoriul pierdut.
Situația de pe frontul deschis de Ucraina în regiunea Kursk
Kievul a susţinut că a ocupat în ofensiva lansată în Kursk aproximativ 100 de aşezări şi circa 1.300 de km pătraţi, suprafaţă estimată la circa 900 de km pătraţi de canalul ucrainean DeepState apropiat armatei ucrainene.
Acesta din urmă a confirmat de asemenea contraofensiva rusă în Kursk, menţionând o „deteriorare a situaţiei pe flancul stâng al grupării ucrainene în Kursk”, adică în partea de vest a teritoriului controlat de trupele ucrainene în provincia rusă, şi o intensificare a luptelor în zona oraşului Snagost. Şi bloggerul militar rus Rybar scrie că principalele lupte se dau în prezent în jurul acestui oraş.
O recucerire a oraşului Snagost, transformat rapid de armata ucraineană într-un avanpost fortificat, ar permite armatei ruse să deblocheze o mare unitate care este încolţită în districtul vecin Gluşkovo, între graniţa ucraineană şi râul Seim. Armata ucraineană a distrus în atacuri cu rachete în ultimele săptămâni mai multe poduri peste acest râu, obligând armata rusă să instaleze pontoane pentru a trece râul.
După înaintarea ucraineană din primele zile ale ofensivei surpriză lansate în Kursk, acest nou front s-a stabilizat după ce armata rusă a trimis întăriri, iar până la contraofensiva rusă aflată acum în desfăşurare acolo nu s-au înregistrat evoluţii majore, spre deosebire de frontul din estul Ucrainei, unde trupele ruse continuă să înainteze şi sunt la numai câţiva kilometri de oraşul Pokrovsk, care este un important nod logistic.
Guvernatorul din provincia ucraineană Doneţk a anunţat că din cauza luptelor staţia de filtrare a apei nu mai funcţionează, astfel că furnizarea apei în Pokrovsk a fost sistată. El a îndemnat din nou populaţia civilă rămasă în oraş să plece cât mai repede posibil.
Kievul a sperat că prin ofensiva lansată pe teritoriul rus va forţa Moscova să-şi mute trupe de pe frontul din estul Ucrainei pentru a putea astfel să oprească înaintarea armatei ruse acolo. Însă comentatorii militari remarcă faptul că, deşi comandamentul rus a retras unele unităţi din Ucraina pentru a consolida apărarea provinciei Kursk, nu a slăbit principalele axe de atac de pe frontul ucrainean.
Preşedintele rus Vladimir Putin a amintit săptămâna trecută că ocuparea Donbasului, regiunea industrială din estul Ucrainei ce cuprinde provinciile Doneţk şi Lugansk, este pentru el „prioritatea numărul unu” şi a estimat că Ucraina şi-a slăbit forţele de pe frontul de est prin angajarea în ofensiva din Kursk a unora dintre cele mai bine instruite şi echipate unităţi ucrainene.