Internațional

Zelenski comunică direct cu unii comandanți militari, ocolindu-l pe generalul Zalujnîi

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski comunică direct cu unii comandanți ai Forțelor Armate ale Ucrainei, ocolindu-l pe comandantul-șef Valeri Zalujnîi, ceea ce îl împiedică pe acesta din urmă să comande întreaga armată, susțin sursele cotidianului Ukrainska Pravda, citat de BBC.

Publicația a publicat articolul „Războiul împotriva politicii. Ce se întâmplă cu adevărat între Zelenski și Zalujnîi” în care analizează zvonurile legate de un posibil conflict între președinte și comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, care s-ar dezvolta de la începutul lunii noiembrie. Zelenski și biroul său neagă existența unui conflict.

„Vedeți, uneori există impresia că Zelenski are două tipuri de Forțe Armate: cele „bune”, care sunt comandate de [comandantul Grupului de Est al Forțelor Armate ale Forțelor Armate Ucrainene, Alexander] Sirski și de alți favoriți, și cele „rele”, care sunt subordonate lui Zalujnîi. Acest lucru îl demotivează foarte mult pe comandantul-șef și, cel mai important, interferează cu comanda întregii armate”, a declarat unul dintre interlocutorii publicației.

Potrivit surselor Ukrainska Pravda, Zelenski a creat „piste paralele” pentru comunicarea cu comandanții diferitelor ramuri ale armatei, ocolindu-l pe Zalujnîi.

Contactul direct cu acești comandanții destabilizează activitatea comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, care află unele informații de la subordonații săi oficiali „doar la cartierul general, dacă nu cumva chiar deloc”, susține publicația. Biroul președintelui nu a comentat încă aceste informații.

Ca exemplu de dezacorduri, autorii articolului au citat demiterea comisarilor militari, ceea ce ar putea duce la perturbarea planurilor de mobilizare, și demiterea mai multor comandanți. Demiterea acestora aduce instabilitate pe verticala de comandă, scrie cotidianul ucrainean.

La începutul lunii noiembrie, Zalujnîi, în paginile revistei The Economist, a anunțat că războiul cu Rusia a intrat în impas. Zelenski a afirmat în mod public că nu este de acord cu această evaluare. Ulterior, într-un interviu acordat tabloidului britanic Sun, președintele Ucrainei a declarat că militarii care vor să se implice în politică nu ar trebui „să se angajeze în război”.

La sfârșitul lunii noiembrie, The Economist a publicat un nou articol despre confruntarea dintre conducerea politică și cea militară a Ucrainei, care, potrivit publicației, a început să crească pe fondul contraofensive blocate. Potrivit publicației, relația dintre Zelenski și Zalujnîi este evaluată de apropiați ca fiind „teribilă”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button