PoliticăRepublica Moldova

Zelenski a ajuns la Crama Mimi din Moldova

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski participă la Summitul Comunității Politice Europene. Acesta a fost întâmpinat în urmă cu puțin timp la crama Mimi de la Bulboaca de președinta Republicii Moldova Maia Sandu.

Liderul de la Kiev a apărut vădit emoționat pe covorul roșu,  fiind primul oaspete întâmpinat oficial de Maia Sandu.

Astfel, pentru prima dată de la izbucnirea războiului în Ucraina, Volodimir Zelenski, figura centrală a rezistenței ucrainene în războiul de agresiune declanșat de Rusia, se află în Republica Moldova.

Participarea oficialului ucrainean nu a fost anunțată. Oficiali de la Chișinău au declarat, anterior, că participarea liderului de la Kiev va fi făcută publică în ziua Summitului, din motive de securitate.

Discuțiile din cadrul Summitului CPE se vor axa pe stabilitatea și reziliența energetică, sustenabilitatea statelor europene și eforturile comune pentru pace.

Din primele zile ale războiului, Republica Moldova a condamnat agresiunea militară a Rusiei, reconfirmând sprijinul independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în hotarele ei internațional recunoscute. 

De asemenea, Moldova oferă ajutor umanitar Ucrainei și acordă asistență unui număr mare de refugiați ucraineni, aflați temporar pe teritoriul țării noastre. Din februarie 2022, peste 1 milion de ucraineni au traversat hotarul Republicii Moldova.

Peste 700 de milioane de cetățeni ai continentului european sunt cu ochii pe Republica Moldova, pe 1 iunie. Se întâmplă în contextul Summitului Comunității Politice Europene. În premieră, 50 de lideri europeni vin în țara noastră.

Comunitatea Politică Europeană a fost creată în 2022, la inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button