Știrile 60m.RO

Zaharova, nervoasă după ce Parlamentul European a cerut returnarea tezaurului românesc de la Moscova: România vrea să-și rezolve problemele economice în detrimentul Rusiei

România, cerând returnarea tezaurului, vrea să-și rezolve problemele economice în detrimentul Rusiei, a scris reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe Maria Zaharova în canalul Telegram.

„România, fost aliat al lui Hitler, folosește platforme rusofobe,” de exemplu, Parlamentul European, gata pentru orice umplutură anti-rusă, să încerce să atârne, a spus ea referitor la cererea Parlamentului European pentru returnarea tezaurului românesc de la Moscova.

„Avem datoriile noastre fantomă de un secol asupra noastră”, a scris diplomatul. După cum a remarcat Zakharova, România a luat o inițiativă similară pentru a face față dificultăților împotriva pe fundalul protestelor agricole în toată țara. 

Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a amintit, comentând solicitarea Parlamentului European de a restitui României aurul evacuat în Imperiul Rus în anii 1916–1917, că URSS a iertat datoria României după Marele Război pentru Apărarea Patriei, scrie cotidianul Vedomosti.

Potrivit spuselor sale, este vorba despre reparații de aproximativ 300 de milioane de dolari (circa 4 miliarde de dolari la valoarea de astăzi), bani pe care Uniunea Sovietică nu i-a cerut României, în pofida „nenorocirilor și distrugerilor” pe care România le-a adus poporului sovietic în timpul războiului. În plus, a precizat Zaharova, în 1935, guvernul sovietic a trimis la București, „în semn de bunăvoință”, 1.436 de tone de arhive și obiecte de valoare (18 vagoane de tren), iar după mai puțin de șase ani, România „a atacat URSS împreună cu al Treilea Reich”.

„Dacă este să calculăm toate datoriile românești față de Rusia și Uniunea Sovietică, atunci, după cum estimează unii experți, vom obține în jur de 1 365-1 665 de tone de aur, a căror valoare este de 20-25 de ori mai mare decât cea a rezervelor de aur a României trimise în Rusia în 1916-1917”, a afirmat Zaharova pe canalul ei de pe rețeaua Telegram.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button