Legea pentru înființarea „DNA-ului pădurilor”, neconstituțională

Înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, supranumită „DNA-ul pădurilor”, a fost declarată neconstituțională cu unanimitate de voturi de către CCR.
Obiecția de neconstituționalitate a fost formulată de Guvernul Orban pe 15 iulie, printre critici numărându-se faptul că legea nu respectă prevederile constituționale legate de sursa de finanțare și că încalcă prevederile Constituției privind claritatea și previzibilitatea legii.
Actul normativ fusese adoptat de Parlament în luna iunie aproape cu unanimitate de voturi la inițiativa USR.
Potrivit legii, DIIM ar fi urmat să se ocupe, așa cum îi spune și numele, de infracțiunile împotriva mediului înconjurător, în special de tăierile ilegale de păduri. Investigațiile ar fi fost derulate de 295 de procurori și 290 de agenți de poliție judiciară.
Parlamentarii USR, inițiatorii legii, au argumentat că în România se face prea puţin pentru a stopa criminalitatea împotriva mediului înconjurător.
„Miza sunt sute de milioane, chiar peste un miliard de euro în fiecare an, bani care ajung în buzunarele infractorilor, care nu au niciun scrupul să profite după urma distrugerii mediului, a distrugerii sănătăţii oamenilor, recurgând chiar la crimă împotriva celor care îşi fac datoria şi apără pădurile, apele şi aerul României”, declara senatorul Mihai Goțiu în timpul dezbaterilor.
Cei de la USR au mai subliniat că, anual, dispar peste 20 milioane de metri cubi de lemn din țara noastră, volumul recoltat fără acte din păduri dublându-se între 2014 și 2018, dar numărul dosarelor penale legate de aceste infracțiuni trimise în instanță s-a redus cu aproape 50% între 2016 și 2019.
- Andrei Marga: Guvernanţi nepregătiţi şi corupţi inventează „pericole” externe pentru a limita democrația, pentru a anula alegeri căci nu conveneau câștigătorii, urmăresc candidați cu procuratura și justiția„În jurul anilor optzeci, istoria universală a făcut o cotitură benefică în consecințe. Autoritățile au fost obligate să considere democratizarea, în viața internațională s-a tins spre disoluția blocurilor politice și militare, în lume, cooperarea a fost preferată confruntării. Înțelegerile supraputerilor, începând deja cu Declarația de la Shanghai (1972), continuând cu Acordul de la Helsinki (1975) …
- Ramona Ioana Bruynseels (AUR): Guvernul Bolojan – mai puțini bani pentru pensionari, dar prețuri și taxe mai mariDeputata AUR Ramona Ioana Bruynseels acuză că, după adoptarea măsurilor fiscale propuse de Ilie Bolojan și Nicușor Dan, aproape 2 milioane de pensionari vor vedea cum le scad veniturile, iar în paralel, prin majorările de TVA, toate prețurile vor lua din nou foc. ‘Într-o Românie deja sufocată de scumpiri, Guvernul PSD-PNL-USR-UDMR lovește din nou exact …
- Dragoş Anastasiu: Românii să îndure patru ani de măsuri dureOmul lui Nicușor Dan și actual vicepremier, Dragoș Anastasiu, lansează un scenariu sumbru pentru români. Patru ani de măsuri dure vor avea românii de înfruntat. Asta înseamnă majorări de taxe, scumpiri în lanț la raft, în timp ce pensiile și salariile ar putea fi înghețate. Întrebat dacă TVA-ul ar mai putea crește la 1 octombrie, …
- România îmbătrânește, guvernul pedepsește mamele: Fără asigurare de sănătate în concediu și cu alocații tăiate pentru mamele minoreÎn loc de politici pentru viitor, statul lovește în cele mai vulnerabile femei. Demografia se prăbușește, iar soluțiile întârzie să apară. Europa se confruntă cu o criză demografică severă, iar România este printre cele mai afectate state. Scăderea natalității, îmbătrânirea populației și exodul tinerilor creează un viitor sumbru în care devine tot mai neclar cine …
- Europa Liberă: Documentele „strict confidențiale”prin care Ciolacu, Iohannis și Ciucă au fost avertizați încă din 2024 că țara intră în falimentJurnaliștii Europa Liberă au publicat, vineri, documente „strict confidențiale” care arată că fostul premier Marcel Ciolacu, fostul președinte Klaus Iohannis și fostul șef al Senatului Nicolae Ciucă au fost avertizați încă din 2024 asupra deficitului bugetar cauzat de cheltuielile masive din anul electoral. Investigația jurnaliștilor Ionuț Benea și Anca Grădinaru arată că cei trei au fost avertizați …